Gele vlekken uit kussens verwijderen doe je zo!

gele vlekken uit kussen

Gele vlekken op je hoofdkussen is geen prettig gezicht. Het is wél een goede reminder dat je kussen toe is aan een wasbeurt. En al is je kussen nog wel mooi wit, dat wil niet zeggen dat er geen bacteriën en ander onzichtbaar vuil in verstopt zitten. Aan de slag dus!

Gele vlekken op kussens verwijder je het beste met een goede wasbeurt. Donzen en synthetische hoofdkussens mogen in de wasmachine. Voeg baking soda, waterstofperoxide en azijn toe om hardnekkige gele vlekken te verwijderen. Traagschuim ofwel memory foam kussens kunnen met de hand worden gewassen, en droog je aan de lucht. Latex kussens kunnen enkel schoongedept worden en een kussen gevuld met veren mag rechtstreeks naar de stomerij. 

De gele vlekken op je kussen zijn afkomstig van zweet en ander lichaamsvocht (yep… ook kwijl). Ook dode huidcellen en stof verzamelen zich na verloop van tijd in je kussen. De ideale broedplaats voor bacteriën en schimmels… Belangrijk dus om je kussen hygiënisch schoon te maken! Lees hier per type kussen hoe je dat doet.


Kussens uitwassen (donzen en synthetische kussens)

Gele vlekken uit kussens

Je kunt eerst proberen je hoofdkussen te wassen zoals je ander wasgoed ook wast: gewoon met wasmiddel en wellicht wat wasverzachter. Het is belangrijk om het wasvoorschrift op het label van het kussen te volgen, om te voorkomen dat je je kussen per ongeluk verpest. 

Als er geen temperatuur aangegeven wordt raden we aan om je kussen op 60 graden te wassen. Bij deze temperatuur worden huisstofmijt, bacteriën en schimmels gedood.

Gebruik niet teveel wasmiddel, want hierdoor kunnen er zeepresten in je kussen achterblijven. Het gevolg is een stinkend kussen, en dat wil je absoluut niet! 

Let op: alleen donzen en synthetische kussens kunnen in de wasmachine. Heb je een kussen van traagschuim, latex of veren? Scroll dan gelijk door naar Wat als mijn kussen niet in de wasmachine kan? 


Deep clean methode om gele vlekken te verwijderen

Komt je kussen nog steeds met gele vlekken uit de wasmachine? Probeer dan onderstaande deep clean methode, en de vlekken zullen zo goed als zeker verleden tijd zijn! 

Stap 1
Stop je kussens in de wasmachine. Was bij voorkeur 2 kussens tegelijk, zodat er een goede balans in de trommel is wanneer de wasmachine gaat centrifugeren.

Stap 2
De onderstaande middelen zijn nodig om de kussens hygiënisch te wassen én gele vlekken te verwijderen:

WaarWat
In de trommel– Je kussens
– Half kopje baking soda (zuiveringszout)
In het bakje voor wasmiddel– Klein beetje wasmiddel
– Kwart kopje waterstofperoxide 
In het bakje voor wasverzachter– Half kopje azijn i.p.v. wasverzachter
– Optioneel: paar druppels essentiële olie

Twijfel je in welk bakje wasmiddel en wasverzachter gaan? We hebben het nog even voor je op een rijtje gezet in In welk bakje moet wasmiddel? en In welk bakje moet wasverzachter?


Wat als mijn kussen niet in de wasmachine kan? 

Is jouw hoofdkussen gemaakt van een materiaal wat niet in de wasmachine mag? Check dan hieronder welke schoonmaakmethode jij kan toepassen voor jouw type kussen. 


Traagschuim kussen

Een hoofdkussen van traagschuim wordt ook wel een memory foam kussen genoemd. Dit type kussen mag je met de hand wassen. Neem een grote emmer of een badkuip, en maak een sopje van warm water en een klein beetje wasmiddel. Voeg eventueel wat eetlepels baking soda (zuiveringszout) toe om vlekken makkelijker te verwijderen.

Laat 20 minuten weken zodat vuil kan losweken. Terwijl het kussen nog ondergedompeld ligt, knijp je er zachtjes in om het laatste vuil te laten ontsnappen. Vervolgens met ruim water afspoelen om alle zeepresten te verwijderen. Laat vervolgens aan de lucht drogen op een goed ventilerende plek. 


Latex kussen

De kern van een latex kussen mag nooit nat worden. Het materiaal zal als het ware verkruimelen en dan kun je je kussen wel weggooien. Gelukkig neemt een latex kussen weinig stof en bacteriën op, en dus is schoonmaken ook minder nodig.

Meestal heeft een latex kussen een afritsbare beschermhoes. Deze beschermhoes was je wél regelmatig hygiënisch schoon in de wasmachine. 

Om het latex materiaal van het kussen schoon te maken kun je een sopje maken van warm water en een klein beetje wasmiddel. Dompel een zachte doek erin en neem met een deppende beweging het kussen af. Daarna droogmaken met een schone droge doek. Ook kun je het kussen een paar uur op een goed geventileerde plek laten ‘luchten’. 


Veren kussen

veren kussen

Een kussen met veren mag niet worden ondergedompeld in water. Hierdoor zullen de veertjes aan elkaar plakken. Met de hand wassen is dus ook niet verstandig. Een beter idee is om dit type kussen rechtstreeks naar de stomerij te brengen.

Vooral voor veren kussens is een beschermhoes echt een must. Je veren kussen zal dan veel minder snel vies worden waardoor je deze minder vaak naar de stomerij hoeft te brengen. Uiteraard wel regelmatig je beschermhoes in de wasmachine wassen! 

Heb je nou ook last van gele vlekken in je matras? Check dan ons artikel Vlekken uit je matras verwijderen – de beste tips!


Kussens drogen

Na het wassen vraag je je misschien af hoe je een kussen het beste droogt.


In de droger

Over het algemeen kunnen donzen en synthetische kussens prima in de droger. Stel de droger in op een delicaat droogprogramma. Doe er enkele droogtrommelballen bij in om ervoor te zorgen dat je kussens sneller drogen en lekker luchtig opgeklopt worden!

Geen droogtrommelballen in huis? Een paar oude tennisballen doen het klusje net zo goed. Misschien wel even een witte sok eromheen doen om vlekken te voorkomen! 


Aan de lucht

Heb je geen droger, of mag jouw type kussen niet in de droger? Kussens kunnen ook prima aan de lucht drogen. Hou er wel rekening mee dat het langer dan een dag kan duren.

Leg je natte kussen (indien het weer het toelaat) buiten te drogen aan de droge frisse lucht. Leg ‘em niet in de zon, want dat kan tot gele verkleuringen in het kussen leiden. Binnen kun je het kussen in een goed geventileerde ruimte laten drogen. Tussendoor af en toe even opschudden!

De ultieme test om te weten of je kussen goed droog is, is door er een kussensloop omheen te doen en er even op te gaan zitten. Als het kussensloop nog helemaal droog is daarna, is je kussen droog en weer klaar voor gebruik. 


Hoe vaak moet je kussens wassen?

gele vlekken uit kussen

Was je kussens elke 2 tot 3 maanden om te zorgen dat bacteriën en ander vuil tijdig verwijderd en hygiënisch schoongemaakt worden. Door het regelmatig wassen van je kussens zullen gele vlekken weer witgewassen worden, en ziet je kussen er weer fris uit! 


Hoe voorkom je gele vlekken op je kussen?

Het is aan te raden om altijd een kussenbeschermer te gebruiken. Dit wordt ook wel een ondersloop of beschermhoes genoemd, en is de laag tussen het eigenlijke kussen en je kussensloop.

Er bestaan verschillende soorten kussenbeschermers. Je hebt bijvoorbeeld ook speciale kussenbeschermers tegen huisstofmijt, wat een uitkomst is voor mensen met een allergie.

Een kussenbeschermer beschermt niet alleen tegen gele vlekken, maar zorgt er ook voor dat ander zichtbaar én onzichtbaar vuil minder snel in je kussen trekt. Uiteraard moet je je beschermhoes wel regelmatig wassen, zodat deze je hoofdkussen goed kan blijven beschermen!

Krijg je je kussen met geen mogelijkheid vlekvrij? Dan is het wellicht tijd om een nieuw kussen aan te schaffen. Gebruik dan wel vanaf het begin gelijk een kussenbeschermer, zodat gele vlekken geen kans krijgen!


Lees ook:


Veelgestelde vragen

Mogen kussens in de droger?

Donzen en synthetische kussens kunnen prima in de droger. Stel in op een lage droogstand en doe er enkele droogtrommelballen bij om ervoor te zorgen dat je kussens sneller drogen en luchtig opgeklopt worden!

Hoe vaak moet je je hoofdkussen wassen?

Was je kussens elke 2 tot 3 maanden om te zorgen dat bacteriën en ander vuil tijdig verwijderd worden. Door het regelmatig wassen van je kussens zullen gele vlekken weer witgewassen worden, en ziet je kussen er weer fris uit! 

Vlekken van nachtcrème in kussens verwijderen?

Nachtcrème kan vettige vlekken achterlaten op je hoofdkussen. Dit kan je het beste verwijderen door er wat afwasmiddel op aan te brengen en te deppen met een natte doek. Was het kussen vervolgens zoals het wasvoorschrift op het label aangeeft.

Share