Hoe natuursteen schoonmaken in huis?

natuursteen schoonmaken

Natuursteen schoonmaken kan nog weleens lastig zijn. Want hoe doe je dat precies? En met welk schoonmaakmiddel? Ontdek in dit artikel hoe jij je natuurstenen vloer, aanrecht of muur schoon krijgt zonder risico het te beschadigen!

Natuursteen schoonmaken doe je op milde wijze. Maak een sopje van lauwwarm water met daarin afwasmiddel, natuurlijke zeep of een speciale natuursteen reiniger. Dep vervolgens met een zachte spons of doek in de emmer en neem hiermee het natuursteen af, waarbij je waar nodig zachtjes boent. Na afloop goed afdrogen om vochtvlekken te voorkomen.

Er bestaan verschillende soorten natuursteen. Maar ze hebben allemaal gemeen dat het schoonmaken moet gebeuren op milde wijze. Lees mee hoe je het beste je natuurstenen tegels of aanrecht kan reinigen, hoe je vlekken verwijderd en wat je qua onderhoud kan doen!

Welke schoonmaakmiddelen zijn geschikt voor natuursteen schoonmaken?

natuursteen schoonmaken

Een neutraal en mild schoonmaakmiddel is je buddy als het gaat om natuursteen reinigen. Zie hieronder de beste opties voor dit karwei. 


Afwasmiddel (zonder citroen)

Afwasmiddel is niet alleen geschikt voor je borden. Deze krachtige reiniger ontvet, ontsmet en reinigt natuursteen erg goed. Zorg er wel voor dat je een afwasmiddel zonder citroen gebruikt. Het zuurtje van de citroen is namelijk schadelijk voor natuursteen.  


Groene zeep, bruine zeep en goudzeep

Groene zeep, bruine zeep en goudzeep zijn verschillende namen voor hetzelfde product. Het is één van de meest aangeraden middelen om natuursteen schoon te maken. Het is niet duur, mild en toch zeer effectief.

Let op: gebruik niet teveel zeep, want dat kan een dof of streperig effect na het schoonmaken achterlaten. 

Specifiek product voor natuursteen

Er zijn meerdere schoonmaakproducten op de markt welke specifiek voor natuursteen bedoeld zijn. Een bekend voorbeeld is HG Natuursteen Reiniger. Ook al is een dergelijk product wat prijziger, het werkt vaak wel effectief. 

Beste schoonmaakroutine voor natuursteen?

natuursteen schoonmaken

Of je nou een granieten keukenaanrecht hebt, of marmeren badkamertegels… in de basis gaat voor al het natuursteen hetzelfde op: Maak het op milde wijze schoon.

Voer onderstaande schoonmaakroutine wekelijks uit om de opbouw van vuil, kalk en schimmel te voorkomen.

Stap 1 – Verwijder losliggend vuil
Zorg ten eerste dat het oppervlak wat je wil schoonmaken vrij van losliggend vuil is. Zand bijvoorbeeld kan namelijk krassen veroorzaken in natuursteen. Voor een natuurstenen vloer kun je een stofzuiger met zachte borstel gebruiken en voor het aanrecht een schone droge doek.

Stap 2 – Zachtjes schoonboenen
Neem vervolgens een emmer met lauwwarm water en voeg wat zeep of afwasmiddel (zonder citroen!) toe. Dep met een schone zachte doek of zachte spons in de emmer en maak daarmee je natuurstenen oppervlak schoon met een zachtboenende beweging.

Heb je een soort natuursteen welke een grover oppervlak heeft? Je kunt dan een borstel met zachte haren gebruiken om beter in de groeven te komen. Borstel alleen niet té hard!

Stap 4 – Neem het oppervlak af met alleen water
Het is belangrijk dat er geen schoonmaakmiddel achterblijft op het natuursteen. Dit kan een doffe laag veroorzaken en zelfs het materiaal aantasten. Neem daarom het schoongemaakte oppervlak vervolgens af met een doek met alleen maar schoon lauw water.

Stap 5 – Droogmaken
Tot slot is het belangrijk dat je het oppervlak goed droogmaakt met een schone droge doek.
Als je het nat laat, kan het natuurstenen materiaal het vocht opnemen wat tot vlekken kan leiden. 

Toch bezig je in de keuken of badkamer? Geef dan gelijk wat aandacht aan je kranen met onze tips in Snel en gemakkelijk de kraan schoonmaken en ontkalken.


Wat vooral níet gebruiken bij natuursteen schoonmaken?

Sommige voor de hand liggende schoonmaakmiddelen en -methodes moet je in het geval van natuursteen absoluut vermijden!

Geen zuur
Geen azijn, maar ook geen citroen of schoonmaakmiddelen met een citrus geur.

Geen schurende middelen
Geen schuursponsje, staalwolsponsje, harde borstel, en geen Jif.

Geen héét water
Gebruik altijd lauwwarm water in plaats van heet water om schade aan natuursteen te voorkomen.

Overig
Geen baking soda, geen kalkreiniger en ook geen chemische schoonmaakmiddelen.


Hoe vlekken in natuursteen schoonmaken?

natuursteen schoonmaken

Vanwege het poreuze oppervlak van natuursteen, zullen vlekken snel in het materiaal trekken. Het is dus belangrijk om snel te handelen.

Maak een vlek gelijk schoon door eerst het restant weg te vegen met bijvoorbeeld keukenpapier. Maak vervolgens gelijk schoon met lauwwarm water en wat zeep of afwasmiddel (zonder citroen!) en een zachte doek of spons. Tot slot goed droogmaken. 

Hoe vaak natuursteen schoonmaken?

Hoe vaak je natuursteen moet schoonmaken ligt uiteraard een beetje aan de plek. Een aanrecht wordt over het algemeen sneller vies dan de schouw van een open haard.

Direct schoonmaken bij viezigheid of vlekken

Zoals al benoemd, maak je bij viezigheid of vlekken het natuursteen gelijk schoon. Zo voorkom je dat vlekken in het materiaal trekken en losliggend vuil kan gaan krassen.

Droogmaken na elke douche
Indien je natuurstenen tegels in de douche hebt, betekent het dat de tegels na elk gebruik van de douche nat zijn. Omdat vocht gemakkelijk in natuursteen kan trekken, is het aan te raden om de tegels na iedere douche droog te maken. Vooral als je een iets grovere soort natuursteen hebt kan er gemakkelijk schimmel en kalk ontstaan in de groeven van de steen.   

Wekelijkse schoonmaak met een schoonmaakmiddel
Zorg in ieder geval dat je natuursteen wekelijks goed schoonmaakt met een sopje. Hiermee voorkom je de opbouw van (onzichtbaar) vuil, kalk en schimmel. Hou de stappen van de beschreven schoonmaakroutine aan.

Hoe onderhoud je natuursteen het beste?

natuurstenen badkamer

Natuursteen heeft onderhoud nodig om het zo lang en mooi mogelijk te laten meegaan. Met goed onderhoud, is het ook makkelijker om natuursteen schoon te maken. Informeer altijd bij je leverancier naar de beste methodes en middelen om je natuursteen te onderhouden. 

Bescherming door impregneren

Om natuursteen te beschermen is het aan te raden om het periodiek te impregneren. Hierdoor maak je het oppervlak water- en vuilafstotend. Je kunt zelf een impregneermiddel kopen. Hou wel zorgvuldig de instructies aan voor het aanbrengen! Ook kun je een vakman inschakelen om dit klusje uit te voeren. 

Professioneel laten schoonmaken

Heb je ondanks een goede schoonmaakroutine tóch blijvende vlekken of een doffe waas over je natuurstenen vloer of aanrecht? Dan kan een professionele reinigingsbeurt een uitkomst zijn. Een vakman zal dan met een speciale reininigingsmachine het natuursteen schoonmaken. Meestal hebben deze machines een speciale borsteltechniek. 

Opnieuw laten polijsten

Tot slot kun je ook kiezen om bijvoorbeeld je natuurstenen tegels opnieuw te laten polijsten door een vakman. Dit kan een oplossing zijn in het geval van krassen. 


Veelgestelde vragen

Welk schoonmaakmiddel voor natuursteen?

Het is belangrijk dat je natuursteen schoonmaakt met een neutraal en mild middel. Geschikte opties zijn afwasmiddel (zonder citroen!), groene zeep (ook wel bruine zeep of goudzeep genoemd), óf een speciale natuursteen reiniger. Gebruik nooit teveel water en kies altijd voor lauwwarm water.

Hoe verwijder je vlekken in natuursteen?

Vanwege het poreuze oppervlak van natuursteen, zullen vlekken snel in het materiaal trekken. Het is dus belangrijk om snel te handelen. Maak een vlek gelijk schoon door eerst het restant weg te vegen met bijvoorbeeld keukenpapier. Maak vervolgens gelijk schoon met lauwwarm water en wat zeep of afwasmiddel (zonder citroen!) en een zachte doek of spons. Tot slot goed droogmaken.

Hoe bescherm je natuursteen tegen vlekken en vocht?

Je natuurstenen tegels of aanrecht beschermen kan door een impregneermiddel te gebruiken. Hiermee maak je het oppervlak water- en vuilafstotend. Je kunt zelf een impregneermiddel kopen en aanbrengen. Volg wel zorgvuldig de instructies! Ook kun je een vakman inschakelen om dit klusje uit te voeren.

Share