Kaarsvet verwijderen doe je zo!

Brandende kaars, hoe kaarsvet te verwijderen?

Kaarsjes aan hebben geeft altijd een fijn gevoel. Wat echter een minder fijn gevoel geeft, is als je ze per ongeluk omstoot en kaarsvet morst op je trui, bank of vloer. Wees gerust, met de juiste methodes verwijder je kaarsvet van ieder oppervlak!

Kaarsvet verwijderen doe je door het eerst te laten stollen. Je kunt daarna het overgrote deel wegkrabben. Het laatste restje kaarsvet kun je vervolgens opwarmen met bijvoorbeeld een haarföhn. Neem een absorberende doek of keukenpapier, en je veegt de vlek zo weg!

Wat precies de beste methode is om kaarsvet te verwijderen, is afhankelijk van de ondergrond waar het op terecht is gekomen. In dit artikel sommen we zo’n beetje alle mogelijke scenario’s op, en verklappen we voor iedere situatie de beste tips & tricks. Lees snel verder!

De principes van kaarsvet verwijderen

Kaarsvet stolt ontzettend snel. Het heeft daarom weinig zin om direct na het omstoten van een kaars als een dolle door het huis te rennen om een doekje te vinden. Ook kun je het tegenovergestelde effect bereiken en juist de vlek dieper in de vezels van bijvoorbeeld je stoffen bank wrijven.

Een belangrijk principe van kaarsvet verwijderen is dus dat je het eerst met rust laat! Eenmaal gestold ga je aan de slag met verwarmen, of juist verkoelen en vervolgens ontvetten indien nodig. 

Brandende waxinelichtjes met kaarsvet

Het verwarmen zorgt ervoor dat het kaarsvet weer vloeibaar wordt, en je het zodoende makkelijker kunt verwijderen. Verwarmen kan middels een haarföhn, een strijkijzer of oven. Verderop in het artikel geven we aan welke tool je het beste kunt inzetten in welke soorten situaties.

Verkoelen kun je doen door bijvoorbeeld je kaarsenhouder in de vriezer te leggen. Deze methode zorgt ervoor dat het gestolde kaarsvet harder wordt en krimpt, zodat het gemakkelijk in grote plakkaten loslaat. Is je voorwerp te groot voor de vriezer? Hou dan een theedoek met wat ijsblokjes of een icepack tegen je voorwerp met het kaarsvet aan! 

Nadat het meeste kaarsvet verwijderd is, blijft er vaak een vetvlek over. Om dit soort vlekken te verwijderen kun je een ontvettend middel gebruiken. Voorbeelden van ontvettende schoonmaakmiddelen zijn onder andere schoonmaakazijn, zuiveringszout, spiritus, wasbenzine, soda, bleek en groene zeep. Hou rekening met het materiaal waar je het op aanbrengt, zodat het geen schade toebrengt. 

Lees snel verder om per type situatie de juiste stappen te volgen!

Kaarsvet verwijderen van kleding

Benodigdheden:

 • Afwasmiddel
 • Wasmachine

Werkwijze: 

 1. Na het kaarsvet te hebben laten stollen, krab je voorzichtig het overgrote deel zo veel mogelijk weg. Dit kan je doen met je nagels, of eventueel met de botte kant van een tafelmes.
 2. De overgebleven vetvlek smeer je in met onverdund afwasmiddel. Gooi daarna het kledingstuk gelijk in de wasmachine!

Kaarsvet verwijderen van een stoffen meubel of vloerkleed

Benodigdheden:

 • Koud water
 • Haarföhn
 • Keukenpapier

Werkwijze: 

 1. Na het kaarsvet te hebben laten stollen, krab je het overgrote deel zo veel mogelijk weg. Dit kan je doen met je nagels, of eventueel met de botte kant van een tafelmes. Wees voorzichtig om te voorkomen dat je de stof beschadigd!
 2. Maak de stof rondom de overgebleven vetvlek nat met koud water. Dit voorkomt dat het vet niet verder in de stoffen vezels trekt wanneer je de vlek vloeibaar maakt met de haarföhn. 
 3. Zet de haarföhn op een lage maar warme stand, en verwarm het overgebleven kaarsvet totdat het weer een vloeibare vorm krijgt.
 4. Veeg voorzichtig het vloeibare vet weg met het absorberende keukenpapier. 
 5. Herhaal totdat de vlek verdwenen is!

Kaarsvet verwijderen van een leren bank

Hoe kaarsvet te verwijderen uit een leren bank?

Voor een leren ondergrond kun je dezelfde methode toepassen om kaarsvet te verwijderen als benoemd hierboven in Kaarsvet verwijderen van een stoffen meubel of vloerkleed.

Een alternatieve methode is het gebruiken van talkpoeder. 

Benodigdheden:

 • Talkpoeder
 • Vaatdoek
 • Water

Werkwijze: 

 1. Na het kaarsvet te hebben laten stollen, neem je een beetje talkpoeder in de hand en breng je het met draaiende bewegingen aan op de vlek. Laat het minstens een uur intrekken. 
 2. Verwijder het talkpoeder door een vaatdoek nat te maken en het talkpoeder voorzichtig weg te vegen.
 3. Mocht er alsnog een restje kaarsvet achterblijven, dan kun je dit proces nog een paar keer herhalen. 

Kaarsvet verwijderen van een glazen tafel

Benodigdheden:

 • Eventueel een bot keukenmes
 • Heet water en een doekje
 • Eventueel wat spiritus

Werkwijze: 

 1. Kaarsvet kan niet in glas trekken, waardoor je wat minder voorzichtig te werk kan gaan. Na het kaarsvet te hebben laten stollen, krab je het overgrote deel zo veel mogelijk weg. Dit kan je doen met je nagels, of eventueel met de botte kant van een tafelmes. 
 2. Het laatste restje kun je met gloeiend heet water weer vloeibaar maken en wegvegen met een doekje.
 3. Een andere optie is het aanbrengen van wat spiritus op de overgebleven vlek!

Kaarsvet verwijderen van een houten tafel

Hoe kaarsvet te verwijderen van een houten tafel?

Benodigdheden:

 • Koud water
 • Haarföhn
 • Keukenpapier
 • Eventueel wat spiritus of schuurpapier

Werkwijze: 

 1. Na het kaarsvet te hebben laten stollen, krab je het overgrote deel zo veel mogelijk weg. Dit kan je doen met je nagels, of eventueel met de botte kant van een tafelmes. 
 2. Zet de haarföhn op een lage maar warme stand, en verwarm het overgebleven kaarsvet totdat het weer een vloeibare vorm krijgt.
 3. Veeg voorzichtig het vloeibare vet weg met het absorberende keukenpapier. 
 4. Mocht er een vetvlek overblijven, dan kun je dit schoonmaken met een beetje spiritus. Heb je een tafel van onbehandeld hout? Dan kun je de vlek ook wegschuren!  

Kaarsvet verwijderen van een tegelvloer

Benodigdheden:

 • Wasbenzine of terpentine
 • Schoonmaakdoek
 • Heet water met zeep

Werkwijze: 

 1. Gebruik wat wasbenzine of terpentine op een doek om het kaarsvet van plavuizen, tegels of baksteen te verwijderen.
 2. Maak het oppervlak nadien schoon met een sopje om de wasbenzine en terpentine te verwijderen. 

Kaarsvet verwijderen van een kandelaar of uit een glazen pot

Benodigdheden:

 • Heet water
 • Spons

Werkwijze: 

 1. Leg je kaarsenhouder in de gootsteen en giet er gloeiend heet water overheen. Door de hitte zal het gestolde kaarsvet weer vloeibaar worden.
 2. Veeg het vloeibare kaarsvet weg met een spons.

Wil je liever een andere methode toepassen? Je kunt je kaarsenhouder ook een paar uur in de vriezer leggen. Door de kou krimpt het gestolde kaarsvet, waardoor het gemakkelijk loslaat!

FAQs

Kun je kaarsvet gelijk verwijderen, of is het beter om het laten stollen?

In veel gevallen kun je kaarsvet het beste laten stollen. Doordat het een vaste vorm aanneemt na stolling, verspreidt het vet zich niet verder of dieper in bijvoorbeeld stoffen materialen. Gestold kaarsvet kun je grotendeels eenvoudig verwijderen door het weg te krabben met een bot keukenmes.

Kun je kaarsvet door de gootsteen spoelen?

Afgekoeld kaarsvet stolt en neemt dus een vaste vorm aan. Het is daarom absoluut af te raden om het door de gootsteen te spoelen. Zelfs een kleine hoeveelheid kan leiden tot een verstopte afvoer.

Welk middel kun je gebruiken om kaarsvet op te lossen?

Kaarsvet bevat olie, en dus kun je elk middel wat olie oplost gebruiken. Schoonmaakazijn, spiritus, wasbenzine, soda, bleek en afwasmiddel en aceton zijn voorbeelden van middelen welke olie en vet verwijderen. Hou rekening met het materiaal waar je het op aanbrengt, zodat het geen schade toebrengt.

Share