Hoe maak je een broodrooster gemakkelijk schoon?

Broodrooster schoonmaken

Als je regelmatig je broodrooster gebruikt heb je al snel een flinke lading kruimels er in. Dit kan leiden tot nare geurtjes en zelfs brandgevaar! 

Een broodrooster schoonmaken doe je door eerst de kruimellade uit het apparaat te schuiven en deze leeg te gooien en af te wassen. 

Vervolgens kun je de vastgekoekte broodrestjes en kruimels aan de binnenkant van het apparaat voorzichtig los borstelen met bijvoorbeeld een tandenborstel. 

Hou daarna de broodrooster op z’n kop en schud ‘em voorzichtig heen en weer om alle losgekomen kruimels te verwijderen. Tot slot maak je de buitenkant schoon met een zachte doek en mild schoonmaakmiddel!

Of je nu te maken hebt met kruimels in je broodrooster, aangebrande lucht of opgehoopt vuil, volg de stappen in dit artikel en je broodjes komen weer heerlijk vers uit de broodrooster!

Wat je NOOIT moet doen

Safety first! Dit zijn dingen die je NOOIT moet doen:

  • Laat nooit de stekker van de broodrooster in het stopcontact zitten tijdens het schoonmaken.
  • Steek nooit met een vork of mes in je broodrooster om bijvoorbeeld kruimels van het rekje af te schrapen. Als de broodrooster nog met de stekker in het stopcontact zit kun je een elektrische schok krijgen! 
  • Dompel nooit de broodrooster onder in water. Hierdoor kunnen de onderdelen kapot gaan en kan er roest ontstaan.
  • Gebruik alleen een uitgewrongen vochtige doek op de buitenkant van de broodrooster bij vlekken. Gebruik nooit een natte doek aan de binnenkant van de broodrooster. 
  • Tot slot: gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen op je broodrooster. Hou schurende middelen zoals Jif of een schuurspons achterwege!

Stap 1: De kruimellade verwijderen en schoonmaken

We herhalen het nog maar eens: haal voor het schoonmaken eerst de stekker uit het stopcontact,  en laat de broodrooster helemaal afkoelen! 

De meeste broodroosters hebben tegenwoordig een kruimellade onderin het apparaat. Het schoonmaken van de kruimellade in je broodrooster is essentiëel om nare geurtjes en vuilophoping te voorkomen. 

Verwijder de kruimellade voorzichtig door aan het handvat te trekken of op de juiste knop te drukken. 

Leeg de kruimellade boven de prullenbak en verwijder alle broodkruimels die zich hebben opgehoopt. Hardnekkige kruimels kun je gemakkelijk verwijderen met een stuk keukenpapier of een zachte borstel. 

Reinig de kruimellade met een mild schoonmaakmiddel en water om hem weer helemaal fris te maken. 

Zorg ervoor dat de kruimellade volledig droog is voordat je hem terugplaatst in de broodrooster.

Stap 2: De binnenkant van de broodrooster schoonmaken

Binnenkant broodrooster schoonmaken


Na verloop van tijd kunnen er aangekoekte resten en verbrande stukjes brood aan de binnenkant van je broodrooster vast komen te zitten. Het is belangrijk om deze te verwijderen voor een optimale werking, en om nare geurtjes te voorkomen. 

Het meest hardnekkige vuil zit meestal vastgekoekt aan de roosters aan de binnenkant van het apparaat. Neem daarom om te beginnen een tandenborstel of bakkwastje om voorzichtig de interne roosters en de verwarmingselementen af te borstelen. Je doel is om aangekoekte resten of verbrande stukjes brood te verwijderen zonder deze onderdelen te beschadigen. 

Hou vervolgens de broodrooster op de kop en schud het apparaat zachtjes heen weer én op en neer. Dit is de makkelijkste manier om alle losse kruimels en broodrestjes te verwijderen. Doe dit boven de prullenbak of een oude krant om niet een al te grote rommel te maken! 

Let op!
Gebruik geen water of vloeistof bij het schoonmaken van de binnenkant van de broodrooster. Je hebt grote kans dat er wat druppels in de machine terechtkomen, en het is haast onmogelijk om erbij te komen voor het droogmaken! De onderdelen kunnen beschadigen door vocht, én je hebt kans op roestvorming. En dan kun je je broodrooster wel weggooien. 

Heeft je broodrooster verwijderbare roosters?

Broodrooster met verwijderbare roosters schoonmaken

Sommige broodroosters hebben verwijderbare roosters. In dat geval kun je ze eenvoudig schoonmaken door ze met de hand af te wassen. Droog de roosters volledig af voordat je ze weer terug in de broodrooster plaatst!

In het uiterste geval kun je kijken of je de broodrooster kunt losschroeven en zo de onderdelen aan de binnenkant grondig kunt schoonmaken.

Stap 3: De buitenkant van de broodrooster schoonmaken

De laatste stap is het schoonmaken van de buitenkant van de broodrooster. 

Het ideale schoonmaakmiddel is een beetje afhankelijk van het materiaal van je broodrooster, maar in de meeste gevallen is een milde reiniger voldoende én veilig. 

Je kunt bijvoorbeeld een milde allesreiniger gebruiken, of water met wat afwasmiddel of azijn. 

Gebruik een lichtvochtige zachte doek of spons samen met je schoonmaakmiddel en veeg alle oppervlakken van de broodrooster schoon. Boen wat steviger op plekken met zichtbare vlekken. 

Let erop dat je geen water in de openingen van de broodrooster laat lopen om schade te voorkomen. Werk alle plekjes zorgvuldig af, inclusief knoppen, hendels en display. 

Nadat je de buitenkant hebt gereinigd, neem je een schone droge doek om het oppervlak droog te vegen. 

Aanvullende tips en onderhoud

broodrooster schoonmaken


Regelmatig onderhoud is van groot belang om problemen te voorkomen en je broodrooster in topconditie te houden! 

Het wordt aanbevolen om je broodrooster regelmatig schoon te maken, bijvoorbeeld tijdens de wekelijkse schoonmaakronde, of minimaal eens per maand. Daarmee voorkom je ophoping van vuil en verleng je de levensduur van je broodrooster.

Om je broodrooster optimaal te laten presteren, is het raadzaam om de handleiding van je specifieke broodroostermodel eens te bekijken. Hierin vind je vaak specifieke schoonmaakinstructies en -adviezen die specifiek zijn voor jouw apparaat.

Het regelmatig schoonmaken van je broodrooster kan storingen en zelfs brand voorkomen, waardoor je langer van je broodrooster en lekker getoast brood kunt genieten!

Lees ook:
De afzuigkap schoonmaken – zo doe je dat!
Roestvlekken op bestek? Met deze tips verwijder je ze gemakkelijk!

Veelgestelde vragen

Kun je een broodrooster uit elkaar halen voor het schoonmaken?

Niet alle broodroosters kunnen worden gedemonteerd voor reiniging. Raadpleeg de handleiding van de fabrikant om te zien of jouw broodrooster demonteerbare onderdelen heeft. Volg de instructies, reinig met een mild schoonmaakmiddel en water, en droog ze grondig voordat je ze terugplaatst. 

Hoe vaak moet je je broodrooster schoonmaken?

Over het algemeen is het voldoende om een broodrooster eens per maand schoon te maken. Indien je merkt dat er sneller vuil ophoopt of er nare geurtjes ontstaan, dan is het verstandig om je broodrooster vaker schoon te maken.

Hoe maak je de binnenkant van een broodrooster het beste schoon?

Een broodrooster schoonmaken doe je door eerst de kruimellade uit het apparaat te schuiven en deze leeg te gooien en af te wassen. Vervolgens kun je de vastgekoekte broodrestjes en kruimels aan de binnenkant van het apparaat voorzichtig los borstelen met bijvoorbeeld een nieuwe tandenborstel. Hou daarna de broodrooster op z’n kop en schud ‘em voorzichtig heen en weer om alle losgekomen kruimels te verwijderen.

Share