Hoe maak je AirPods snel en grondig schoon?

AirPods schoonmaken

Je AirPods zijn je trouwe metgezel bij het luisteren naar muziek, het voeren van telefoongesprekken en het kijken naar video’s. 

Maar na verloop van tijd hoopt vuil, stof en oorsmeer zich op. Een vies gezicht én niet erg hygiënisch… Help!

AirPods en andere earbuds maak je het beste schoon door eerst opgehoopt stof en vuil te verwijderen door ze ‘droog’ af te borstelen met een tandenborstel of wattenstaafje.

Gebruik vervolgens een 70% alcoholoplossing van de drogist om de AirPods op veilige wijze te ontsmetten.

Tot slot kun je hardnekkig vuil of oorsmeer bij de luidsprekeropening héél voorzichtig losschrapen met een houten tandenstoker.

In dit artikel zetten we op een rij wat de do’s and don’ts zijn van je Apple AirPods of andere soorten earbuds schoonmaken.


De beste methode voor AirPods schoonmaken

AirPods schoonmaken


Nodig:

  • Zachte doek / microvezeldoek
  • Gedenatureerde alcohol 70% (te koop bij drogisterij)
  • Tandenborstel of wattenstaafje

1. De oorkussentjes schoonmaken

Verwijder de oorkussentjes en maak ze schoon met een zachte doek die is bevochtigd met de alcoholoplossing of een beetje water. Wacht met terugplaatsen tot de volledige schoonmaak klaar is, én de oorkussentjes volledig droog zijn.

Onzeker over hoe de AirPod oorkussentjes te verwijderen en weer terug te plaatsen? Check hier de instructie van Apple. 

2. De oortjes ontsmetten 

Maak de rest van de oortjes schoon met een zachte doek die is bevochtigd met de schoonmaakalcohol. Zorg ervoor dat de doek niet te nat is om te voorkomen dat er vloeistof in de luidsprekeropening terechtkomt.

3. Maak de luidsprekeropening schoon

Gebruik een tandenborstel of wattenstaafje om het vuil en stof uit de luidsprekeropening te verwijderen. 

Indien nodig kun je de tandenborstel of het wattenstaafje in de alcohol dippen om hardnekkig vuil of oorsmeer makkelijker te verwijderen. 

Hou de luidsprekeropening naar beneden gericht terwijl je schoonmaakt. Zo voorkom je dat er per ongeluk vloeistof of vuil in de luidsprekeropening terechtkomt. 

Hardnekkig vuil?
Als het vuil nog steeds niet loskomt, kun je een houten tandenstoker gebruiken. Schraap héél voorzichtig het vuil en oorsmeer los langs de randjes van de luidersprekeropening. 

4. Reinig de oplaadcase 

Gebruik een zachte, droge doek om de oplaadcase schoon te vegen. Gebruik eventueel een licht vochtige doek als er hardnekkige vlekken zijn.

Belangrijk
Zorg ervoor dat je de AirPods en oplaadcase niet in water dompelt en dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt. Dit kan schade veroorzaken aan de AirPods en de oplaadcase.


Wat moet je vooral niét doen?

Gebruik geen water voor je het schoonmaken van je AirPods! Je hebt al snel kans dat het water het binnenwerk van de AirPods inloopt en daar schade veroorzaakt. 

Spray geen schoonmaakmiddel rechtstreeks op je earbuds. Spray of dep schoonmaakmiddel altijd eerst op je gekozen schoonmaaktool om te voorkomen dat er teveel vloeistof op je AirPods terechtkomt.

Vermijd kant-en-klare natte schoonmaakdoekjes. Ook al zijn het speciale doekjes voor electronica. Deze zijn vaak té vochtig en kunnen daardoor schade aanbrengen. 

Gebruik geen perslucht om je AirPods schoon te blazen! De perslucht kan het losgeblazen vuil juist verder de luidsprekeropening in blazen. 


Hoe vaak je AirPods schoonmaken?

Het is aan te raden om je AirPods regelmatig schoon te maken om ervoor te zorgen dat ze hygiënisch schoon zijn en goed blijven functioneren.

Hoe vaak je je earbuds moet schoonmaken hangt er van af: hoe vaak gebruik je zo? En onder welke omstandigheden gebruik je ze?

Maandelijks schoonmaken bij dagelijks gebruik!
Als je je AirPods dagelijks gebruikt, en met name als je ze ook gebruikt voor sporten, is het raadzaam om ze minstens maandelijks schoon te maken. Zo voorkom je dat er ophoping van vuil, bacteriën en oorsmeer plaatsvindt. 

Minstens één keer per kwartaal als vuistregel
Als vuistregel kun je stellen dat je je AirPods of earbuds minstens één keer per kwartaal grondig moet schoonmaken, ook als je ze niet dagelijks gebruikt. 

Op die manier houd je ze niet alleen hygiënisch schoon, maar zorg je er ook voor dat ze goed blijven functioneren en een lange levensduur behouden.


Dit waren de stappen om je AirPods of earbuds moeiteloos schoon te krijgen!

Mocht je nou zelf niet aan de slag willen gaan, dan kun je je earbuds altijd nog afgeven bij een dienst welke gespecialiseerd is in de professionele schoonmaak van AirPods of earbuds.

Lees ook:
Hoe maak je het beste je laptop schoon?
Hoe het beste je telefoon schoonmaken & desinfecteren?


Veelgestelde vragen

Waarom earbuds and AirPods schoonmaken met alcohol?

Schoonmaakalcohol reinigt, ontvet en ontsmet goed. Het oplosmiddel verdampt snel en laat geen residu achter. Schoonmaakalcohol wordt het ook wel gedenatureerde alcohol of isopropanol genoemd. De 70% alcohol oplossing is het meest geschikt om earbuds en andere elektronica producten mee schoon te maken.

Waar kun je schoonmaakalcohol kopen om je AirPods schoon te maken?

Schoonmaakalcohol wordt het ook wel gedenatureerde alcohol of isopropanol genoemd, en is verkrijgbaar bij de drogist en supermarkt. Omdat het middel snel verdampt en geen residu achterlaat, is het ideaal om delicate spullen zoals elektronica en schermen mee te ontsmetten.

Hoe vaak moet je je AirPods of earbuds schoonmaken?

Om te voorkomen dat er ophoping van vuil, bacteriën en oorsmeer plaatsvindt is het raadzaam om je AirPods of earbuds minimaal maandelijks schoon te maken als je ze dagelijks gebruikt. Bij niet dagelijks gebruik is het aan te raden om ze minstens één keer per kwartaal hygiënisch schoon te maken.

Share