In welk bakje moet wasmiddel?

welk bakje moet wasmiddel

Als je net een nieuwe wasmachine hebt, is het soms even zoeken in welk bakje het wasmiddel eigenlijk moet. Of misschien wil je eens uitproberen om azijn in je wasmachine te gebruiken, of een speciale vlekkenverwijderaar. Maar op welke plek in de machine moet je al deze middeltjes eigenlijk toevoegen?

Wasmiddel is bedoeld voor de hoofdwas, en giet je daarom in het bakje met de aanduiding II of 2. Heb je extra vuile kleding en wil je die laten weken in de wasmachine? Dan gebruik je een wasprogramma met een voorwas onderdeel erin, en doe je speciaal voorwasmiddel in het bakje met de aanduiding I of 1. Wasverzachter hoort in het bakje welke een symbool heeft van een bloemetje of zonnetje. 

Het op de verkeerde plek toevoegen van je wasmiddel, wasverzachter of ander middel kan leiden tot een stinkende schone was. Ook kunnen er zeepresten en vettigheid in de machine achterblijven. 

Lees snel verder om erachter te komen hoe je jouw wasmachine het beste kunt gebruiken en welke wasmiddelen in welke situatie zorgen voor het beste wasresultaat! 


In welk bakje moet wasmiddel?

welk bakje moet wasmiddel

De meeste wasmachines hebben een lade met daarin 3 verschillende vakjes. 


Wasmiddel (II of 2)

Het grootste bakje in de lade van je wasmachine is bedoeld voor wasmiddel. Dit bakje wordt ook wel aangeduid met het symbool II, en verwijst naar hoofdwas.

Wasmiddel wordt door de machine in de trommel afgegeven op het moment dat het ‘hoofdwas’ onderdeel van je gekozen wasprogramma begint. Elk wasprogramma op je wasmachine heeft altijd een hoofdwas onderdeel, en daarom is wasmiddel het enige essentiële middel wat je toevoegt aan elke was. 

Lees ook:
Wat is beter: vloeibaar wasmiddel of waspoeder?


Voorwas (I of 1)

In het bakje voor de voorwas kun je een speciaal voorwasmiddel toevoegen, zoals Biotex wat verkrijgbaar is bij de supermarkt of drogist. Je kunt voorwasmiddel bijvoorbeeld gebruiken voor kleding met vlekken erin. Je selecteert dan een wasprogramma waar voorwas onderdeel van is.

Na het starten van de wasmachine zal eerst het voorwasmiddel automatisch in de trommel worden afgegeven, en de kleding zal daar een tijdje in weken. Vervolgens gaat de machine over naar het hoofdwas gedeelte van het programma. 


Wasverzachter (bloemetje of zonnetje)

Bakje wasverzachter

Het bakje voor wasverzachter kun je meestal vrij gemakkelijk herkennen, omdat dit bakje vaak een extra plastic compartiment bevat. Het wasverzachterbakje wordt ook vaak aangeduid met een symbool van een bloemetje of zonnetje.

Wasverzachter wordt aan het einde van het gekozen wasprogramma afgegeven aan de trommel, en is bedoeld om je schone was zachter aan te laten voelen én van een lekkere geur te voorzien. Wasverzachter toevoegen doe je alleen als je dat wilt, maar is niet essentieel voor een schone was!


Waar een vlekkenverwijderaar, bleek of Vanish toevoegen?

Soms wil je een extra middel toevoegen specifiek voor het verwijderen van hardnekkige vlekken. Of bijvoorbeeld voor het helder wit houden van je witte shirts of handdoeken. Dit kan met middelen zoals waterstofperoxide (vlekkenverwijderaar), bleek of Vanish. Maar in welk bakje giet je zulke middelen eigenlijk?

Dit soort middelen zijn bedoeld als aanvulling op je wasmiddel, en dus voeg je ze – samen met je wasmiddel – in het bakje voor de hoofdwas toe! 

Doe meer ideeën op om je witte kleding en handdoeken weer strálend wit te krijgen in ons artikel Hoe witte kleding weer wit krijgen?


Wasmachines met automatisch doseren

In sommige wasmachines zit een automatische doseerder. Dit betekent dat je een hele fles wasmiddel en wasverzachter in je wasmachine kan gieten. De machine bepaald zelf bij iedere wasbeurt hoeveel middel er toegevoegd wordt. Dit gebeurt op basis van het gekozen wasprogramma. Soms zitten er ook sensors in de machine welke de hoeveelheid was meten.

In de lade waar je de middelen toevoegt, worden de verschillende reservoirs vaak met dezelfde symbolen aangegeven als in dit artikel is uitgelegd. 


Kan wasmiddel ook rechtstreeks in de trommel?

Je kan je wasmiddel ook rechtstreeks in de trommel doen in plaats van in de lade van de wasmachine. Het voordeel hiervan is dat al je wasmiddel bij je was terecht komt, en er geen zeepresten achterblijven in de lade of in de slangen van de machine. Je kan op 2 manieren wasmiddel rechtstreeks in de trommel toevoegen.

Wasbol
Een wasbol is een plastic hard bolletje waar je wasmiddel in kan gieten, en in de trommel bij je was legt. Het nadeel is dat zodra de trommel begint te bewegen aan het begin van je wasprogramma, het bolletje om zal vallen en het wasmiddel dus direct vrijkomt. Het voordeel is dat je zelf kan doseren hoeveel wasmiddel je in de wasbol doet, en dat kan afstemmen op de hoeveelheid kleding die je wast!


Waspod

waspod

Een pod is een capsule met vloeibaar wasmiddel welke verpakt zit in een oplosbare folie. Deze gooi je zo in de trommel. Het voordeel van zo’n pod is dat de verpakking langzaam wegsmelt en zodoende op het juiste moment (tijdens de hoofdwas) het wasmiddel afgeeft aan de trommel. Nadeel is dat zo’n pod een vaste dosis wasmiddel heeft. Dus ook met een kleiner wasje gebruik je wel een hele pod.


Tot zover onze uitleg over wélk middel nou eigenlijk in welk bakje moet. Doe je bijvoorbeeld per ongeluk je wasmiddel in het bakje voor wasverzachter? Dan zal je wasmiddel pas op het einde van het wasprogramma toegevoegd worden aan de trommel, met als gevolg zeepresten in de kleding welke een naar geurtje kunnen achterlaten!


Veelgestelde vragen

Hoe gebruik je Vanish bij je was?

Een middel zoals Vanish is bedoeld om bijvoorbeeld vlekken te verwijderen of voor kleurbehoud van de witte was. Je gebruikt zo’n middel als aanvulling op je gewone wasmiddel voor de hoofdwas. Giet daarom Vanish in het bakje voor hoofdwas (II) in de wasmachine lade, samen met je wasmiddel. Een andere optie is om Vanish (en eventueel ook je gewone wasmiddel) in een plastic wasbol te gieten, en bovenop je wasgoed in de trommel te leggen.

Is vloeibaar wasmiddel óf waspoeder beter?

Vloeibaar wasmiddel en waspoeder hebben beide zowel voordelen als nadelen. Over het algemeen geldt dat je waspoeder beter kan gebruiken bij de witte was en bij hogere temperaturen, omdat dit schoner wast en de witte kleur beter behoudt. Je kunt vloeibaar wasmiddel beter gebruiken bij gekleurde was en bij wasjes op relatief lagere temperaturen.

Welke soort azijn is goed voor in de wasmachine?

Het is aan te raden om natuurazijn te gebruiken in de wasmachine, want het sterker geconcentreerde schoonmaakazijn kan de rubbers in de machine mogelijk beschadigen. Azijn zorgt ervoor dat je kleding z’n kleuren behoudt en neutraliseert nare geurtjes. Daarnaast heeft azijn een ontkalkende werking wat goed is voor je wasmachine! Je kunt azijn in plaats van wasverzachter gebruiken. Ook kun je een lege wasmachine laten draaien met azijn, om de binnenkant van de machine goed schoon te maken.

Share