Vlekken uit je matras verwijderen – de beste tips! 

matras vlekken verwijderen

Gedurende de nacht verlies je maarliefst 1 tot 3 glazen vocht via de huid. Deze transpiratie komt terecht in je beddengoed en matras. In je matras kun je dat terugzien door de vorming van gele kringen. Een heel normaal verschijnsel, ook al ziet het er niet even fris uit.

Daarnaast kan er natuurlijk een ongelukje gebeuren in bed. Dat ontbijtje op bed waarbij de koffie omviel, een onverwachte menstruatie of een plasje van je geliefde huisdier.

Lees mee hoe je diverse soorten vlekken het beste uit je matras verwijderd! 

Vlekken in je matras verwijder je het beste met behulp van soda, azijn of een natuurlijke zeep. Je kunt het beste soda gebruiken om de gele kringen van zweetvlekken te verwijderen. Voor urinevlekken kun je daarnaast ook azijn gebruiken, omdat dit uitstekend geurtjes neutraliseert. Voor bloedvlekken is het belangrijk enkel koud water te gebruiken, en daarnaast wederom soda of een beetje shampoo. 

Het is belangrijk om niet teveel water of vloeibaar schoonmaakmiddel te gebruiken op je matras. Dit zakt naar beneden en kan binnen in de matras niet op tijd opdrogen. Het gevolg is een broedplaats voor bacteriën en schimmel… 

Het is beter om wat water of schoonmaakmiddel op een doek te doen en voorzichtig te deppen op de matras. Lees mee wat te doen bij welke soort vlek, en hoe je je matras fris houdt! 


Zweetvlekken verwijderen uit matras

Zweetvlekken matras


Zweetvlekken zie je pas nadat ze al ingedroogd zijn, en zijn te herkennen aan gele kringen op je matras. Je kunt dit als volgt schoonmaken. 

Stap 1
Maak een sopje van een halve liter warm water en 4 eetlepels soda. Dit mag zowel baking soda, gewone (schoonmaak)soda als keukenzout zijn. 

Stap 2
Neem een schone zachte doek en dep in het sopje. Dep vervolgens op de zweetvlekken en laat deze schoonmaakoplossing 20 minuten inwerken.

Stap 3
Check of de vlek is verdwenen. Indien nodig kun je de stappen nog een eens herhalen. 

Zweetvlekken kun je ook op je hoofdkussen hebben. Hoe je deze gele vlekken kunt verwijderen lees je in ons artikel Gele vlekken uit kussens verwijderen doe je zo!


Urinevlekken verwijderen uit matras

Urinevlekken verwijderen matras

Stap 1
Druk zachtjes met een schone droge doek op de vlek, om de urine zoveel mogelijk op te nemen. 

Stap 2
Strooi vervolgens een ruime laag soda over de vlek. Dit desinfecterende poeder zal in de matras trekken en daar het vocht opnemen. Dit mag zowel baking soda, gewone (schoonmaak)soda als keukenzout zijn. Laat minimaal 4 uur intrekken.

Stap 3
Als de soda is opgedroogd kun je het opzuigen met de stofzuiger. Eventuele restjes poeder kun je met een lichtvochtige doek van de matras vegen.

Stap 4
Maak een sopje van warm water en een flinke scheut azijn. Azijn neutraliseert geurtjes en is dus een goed middel voor urinevlekken. 

Is de vlek nog iets zichtbaar? Voeg dan ook een beetje vloeibaar wasmiddel aan het sopje toe. Dep de oplossing zachtjes op de matras met een doek en laat vervolgens goed drogen! 


Bloedvlekken verwijderen uit matras

Bloedvlekken zijn één van de lastigste vlekken om te verwijderen. Zout werkt als een absorberend middel, en kan daarom helpen om een bloedvlek te verwijderen. Je kunt zowel gewoon keukenzout als soda gebruiken.

Stap 1
Meng wat druppels koud water en zout zodat er een papje ontstaat. Breng dit aan op de vlek en laat dit 2 uur intrekken.

Stap 2
Veeg daarna het restant van het zoutpapje weg met een droge doek.

Stap 3
Indien er nog een restant van de vlek te zien is, kun je bijvoorbeeld ossengalzeep op de vlek aanbrengen en zachtjes depjes met een lichtvochtige doek. 

Meer tips vind je in ons artikel Bloedvlekken verwijderen – de beste tips!


Andere soorten vlekken verwijderen

Naast zweetvlekken, urinevlekken en bloedvlekken kunnen er natuurlijk nog vele andere soorten substanties op je matras terecht komen. Een ontbijtje op bed, een avondje teveel gedronken… of een wild avontuurtje in bed. Dat kan allerlei soorten vlekken achterlaten! 

Soda blijkt voor vele soorten vlekken een goede remedie. Dit komt omdat je niet teveel water of vloeibaar schoonmaakmiddel kan gebruiken, want dat leidt al snel tot schimmel binnen in de matras. Soda heeft de fijne eigenschap om vocht te onttrekken en als het ware op te zuigen.

Mocht je met soda niet alle vlekken weg hebben kunnen krijgen, dan zijn er nog een aantal andere opties qua schoonmaakmiddelen. Je kunt de volgende krachtpatsers eens proberen:
– Ossengalzeep en groene zeep
– Waterstofperoxide
– Vlekkenverwijderaars voor tapijten, banken en matrassen


Beste tips om matras fris te houden

matras schoonmaken


Behalve vlekken op je matras, heb je natuurlijk ook te maken met onzichtbaar vuil en vocht. Hou daarom de onderstaande tips aan om je matras te beschermen én fris te houden. 

  • Zet dagelijks een raam open in de slaapkamer om frisse lucht binnen te laten.
  • Sla ‘s ochtends een aantal uur je dekbed terug naar het voeteneind zodat je matras goed kan ‘ademen’. 
  • Stofzuig je matras wanneer je de lakens op je bed hebt afgehaald. Hiermee verwijder je huisstofmijt en ga je bacteriën tegen. Je kunt het beste het opzetstuk voor meubels gebruiken als je die hebt! 
  • Indien je matras hiervoor geschikt is: keer om de paar maanden je (top)matras om.
  • Gebruik een matrasbeschermer. Je hebt zelfs waterdichte beschermers zodat vlekken geen kans krijgen! 


Matras reinigen met (baking) soda 

baking soda matras schoonmaken


Naast de bovenstaande tips om je matras fris te houden, kun je ook baking soda (zuiveringszout) of gewone soda op je matras gebruiken te reinigen en op te frissen. 

Deze poeder neemt vocht op, desinfecteert en neutraliseert geurtjes. Het bevat geen geurstoffen welke je huid kunnen irriteren.

Dit is dan ook een goede methode om je matras periodiek te reinigen zonder dat je deze hoeft nat te maken. Want een natte matras kan leiden tot schimmel!

Stap 1
Strooi een dun laagje baking soda of gewone soda over de gehele matras. 

Stap 2
Borstel of wrijf de poeder voorzichtig in de matras en laat minimaal 6 uur inwerken.

Stap 3
Stofzuig je matras om de baking soda te verwijderen. Hiermee verwijder je onzichtbaar vuil, nare geurtjes en bacteriën.


Dit waren onze tips voor je matras schoon te krijgen én te houden! Heb je grover geschut nodig? Dan kun je ook een stoomreiniger of tapijtreiniger gebruiken. Mocht je deze machines niet zelf bezitten, dan kun je ze vaak ook huren bij een bouwmarkt.

Tot slot kun je als last resort overwegen je matras professioneel te laten reinigen door een specialist! Of misschien kom je tot de conclusie dat het tijd is om een nieuwe matras aan te schaffen… 


Lees ook:


Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je je matras reinigen?

Het wekelijks stofzuigen van je matras helpt tegen huisstofmijt. Reinig en desinfecteer je matras elk half jaar door er soda op te strooien en dit na 6 uur met de stofzuiger te verwijderen. Vlekken kun je het beste direct verwijderen zodra je ze spot. Heb je een waterdichte matrasbeschermer? Dan was je deze eens per maand en heb je eigenlijk geen omkijken meer naar je matras.

Wat zijn gele kringen in de matras en hoe verwijder je ze?

Gedurende de nacht verlies je maarliefst 1 tot 3 glazen vocht via de huid, welke voor gele kringen in je matras kan zorgen. Om deze vlekken te verwijderen mix je een halve liter warm water en 4 eetlepels soda. Breng deppend aan op de vlek en laat 20 minuten intrekken. Herhaal indien nodig en laat vervolgens goed drogen.

Hoe verwijder je spermavlekken uit een matras?

Een spermavlek is een zogenaamde eiwithoudende vlek, welke te verwijderen is met een sopje van heet water en biotex. De enzymen in biotex breken de eiwitten af, wat ervoor zorgt dat de spermavlek loskomt van de vezels van de stof. Breng deze oplossing deppend aan op de vlek en laat 20 minuten intrekken. Herhaal indien nodig en laat vervolgens goed drogen!

Share