Hoe witte kleding weer wit krijgen?

witte kleding weer wit

Je kent het wel, dat shirtje of overhemd wat in het begin stralend wit was, is nu wat smoezelig en grauw. Of misschien zijn de boorden en oksels juist geel uitgeslagen. Ontdek hier de beste trucs om je witte kleding weer spierwit te krijgen!

Een mix van waterstofperoxide en baking soda is dé ultieme oplossing om witte kleding weer wit te krijgen. Laat je niet meer zo witte kleding weken in deze mix met water, en je grauwe top en overhemd met gele boorden zijn weer stralend wit!

Zowel waterstofperoxide als baking soda hebben een blekende en verhelderende werking, en maken ook nog eens goed schoon. Hou wel de juiste verhoudingen én werkwijze aan voor het beste resultaat – en om ervoor te zorgen dat je kleding lang mooi blijft.

Dé ultieme tip om witte kleding weer wit te krijgen

witte kleding weer wit

We delen de ultieme manier om je witte kleding weer strálend wit te maken!

Stap 1
Neem een emmer en vul deze met heet water. 

Stap 2
Voeg ¼ kopje waterstofperoxide toe (60 milliliter of 4 eetlepels). Dit desinfecteert en doet de witte kleur oplichten.

Stap 3
Voeg vervolgens ook 1 kopje baking soda toe voor een oplichtend effect en frisse geur.

Optioneel-
Voeg eventueel 1 eetlepel afwasmiddel toe om gelijk vetvlekken te verwijderen.

Stap 5
Mix alles goed en laat de kleding er 2 uur in weken.

Stap 6
Was tot slot in de wasmachine volgens wasvoorschrift.

Je witte kleding komt vervolgens als nieuw uit de wasmachine! 

Wat is waterstofperoxide?

Waterstofperoxide wordt ook wel zuurstofwater genoemd en werkt ontsmettend. Ook bruist het, wat ervoor kan zorgen dat vastzittend vuil loskomt. Het wordt voor vele toepassingen gebruikt. Zo kun je er goed mee schoonmaken, maar wordt het ook gebruikt bij ontstekingen in de mond en als desinfectiemiddel voor drinkwater systemen.

Maar het is vooral dé ultieme vlekkenverwijderaar voor witte kleding. Rode wijn of een spat bloed op je shirt? Giet wat waterstofperoxide erover en na even weken in water kan het kledingstuk zo de wasmachine in. Naderhand zie je er niks meer van terug!

Een flesje waterstofperoxide is verkrijgbaar bij zowel de drogist, supermarkt als apotheek. Het wordt meestal verkocht in de 3% concentratie en dat is perfect voor thuisgebruik. Het is goedkoop en zeer effectief voor uiteenlopende klusjes.

Andere trucjes om witte kleding weer wit te krijgen

Heb je voorkeur voor andere methodes? De onderstaande tips maken je kleding ook weer mooi wit!

Citroen om witte kleding weer wit te krijgen

witte kleding weer wit

Vul een emmer met heet water en voeg enkele schijfjes citroen toe. Leg je witte kleding er een uurtje in om te weken. Daarna kan de kleding de wasmachine in en was je ze volgens wasvoorschrift.

Citroenen kun je trouwens ook gebruiken om gericht vlekken te verwijderen uit witte kleding. Weten hoe? Check ons artikel Gele zweetvlekken verwijderen uit witte kleding.


Azijn om witte kleding weer wit te krijgen

Vul een emmer met 1 deel heet water en 1 deel azijn. Dit mag met zowel schoonmaakazijn als gewone azijn. Laat de kleding er minstens 2 uur in weken. Vervolgens uitspoelen en in de wasmachine op normaal programma. Je kleding komt er vervolgens weer strálend wit uit!

Schoonmaakazijn is wondermiddel voor huishoudklusjes. Check ons artikel 8 hacks voor schoonmaken met schoonmaakazijn waar je schoonmaakazijn nog meer voor kunt gebruiken.

Glansspoelmiddel en een vaatwastablet

witte kleding weer wit

De middeltjes voor de vaatwasser zijn ook een uitkomst voor je witte kleding. Vlekken op witte kleding kun je behandelen door er glansspoelmiddel (bedoeld voor de vaatwasser) op te sprayen voor het wassen. En voor een algehele opfrisbeurt voeg je een vaatwastablet toe in de trommel van de wasmachine. 


Tips om je kleding spierwit te hóúden

Nu je eenmaal de moeite hebt genomen om je witte kleding weer spierwit te krijgen, is het wel zo fijn als het ook mooi wit blijft. Maak de onderstaande tips tot een gewoonte zodat je witte kleding zo lang mogelijk stralend wit blíjft!

1. Maak je wasmachine regelmatig schoon

Vetluis klinkt als een vies beestje, maar hiermee wordt een vettige substantie bedoeld welke achterblijft in je wasmachine door restanten zeep, huidschilfers en haar. Zowel vetluis als kalkaanslag kan een grijze en grauwe waas achterlaten op jouw witte kleding.

Maak daarom regelmatig je wasmachine schoon door deze (zonder kleding) te laten draaien op 90 graden. Voeg tevens een flinke scheut natuurazijn toe aan zowel de trommel als in de bakjes van de lade.

2. Gebruik witte waspoeder

Mocht je het nog niet doen, was je witte was met wasmiddel speciaal voor witte was. En dan het liefst in poedervorm, want daar zit wat bleekmiddel bij in. Was op 40 graden voor het beste resultaat.


3. Azijn in plaats van wasverzachter

We zijn nog niet klaar met de azijn, want deze krachtpatser mag je in het vervolg toevoegen aan elke wasbeurt in plaats van wasverzachter! Hoewel wasverzachter lekker ruikt, lost het niet altijd goed op en kan het daarom soms een stinkende en grauwe was tot gevolg hebben. 

Azijn gaat kalkaanslag te lijf en zorgt voor een zachte en schone was. Ook zorgt het ervoor dat witte kleuren mooi wit blijven, en bonte kleuren helder blijven.

witte was weer wit


Zo zie je maar, je hoeft je witte lievelingsshirt nog niet op te geven als deze niet meer mooi wit is. Probeer onze tips uit en je zult zien dat je witte kleding er weer als nieuw uitziet!

Veelgestelde vragen

Is waspoeder of vloeibaar wasmiddel het beste voor witte was?

Waspoeder geeft het beste resultaat voor de witte was. Dit komt omdat er meestal een beetje bleekmiddel in de witte waspoeder zit. Ook zorgt waspoeder voor een frissere geur én is het beter voor het milieu. Een nadeel is dat er vaak wat poeder of klontjes achterblijven in de lade van de wasmachine. Daarom is het aan te raden om de waspoeder in een wasbol rechtstreeks in de trommel te doen. Was de witte was op minimaal 40 graden.

Waar kun je waterstofperoxide kopen?

Een flesje waterstofperoxide is verkrijgbaar bij zowel de drogist, supermarkt als apotheek. Het wordt meestal verkocht in de 3% concentratie en dat is perfect voor thuisgebruik. Het is goedkoop en zeer effectief middel voor uiteenlopende klusjes, met name als vlekkenverwijderaar voor witte kleding!

Welke soort azijn gebruiken in de wasmachine als wasverzachter?

Hoewel schoonmaakazijn een sterkere werking heeft, raden we aan om natuurazijn in de wasmachine te gebruiken. Je weet dan zeker dat de rubbers van de wasmachine niet worden aangetast. Voeg een klein kopje natuurazijn in de wasmachine in het vakje van de wasverzachter (zonnetje). De azijn kun je elke wasbeurt toevoegen en zorgt voor zachte kleding mét kleurbehoud. De geur van azijn ruik je niet meer na afloop!

Share