Muggen in huis bestrijden – de beste tips!

muggen in huis

Niets is zo vervelend als muggen in huis, vooral wanneer ze je nachtrust verstoren met hun gezoem en jeukende beten achterlaten.

Gelukkig zijn er praktische manieren om deze hinderlijke insecten te voorkomen en te bestrijden. Lees snel verder voor de beste tips!

Hoe bestrijd je muggen in huis?

elektrische vliegenmepper muggen bestrijden


Als je ondanks preventieve maatregelen toch last hebt van muggen in huis, is het tijd om ze te bestrijden. Dit zijn de beste manieren om muggen in huis aan te pakken!

1. Elektrische vliegenmepper
Een elektrische vliegenmepper is een snelle en effectieve manier om muggen te doden. Je hoeft ze alleen maar te raken en de elektrische vliegenmepper doet de rest!

2. Muggenspray
Gebruik een muggenspray met DEET of andere actieve ingrediënten om muggen te weren. Met een simpele spray op je huid en kleding houd je die vervelende muggen ver weg!

3. Insectenwerende plug-in
Een insectenwerende plug-in voor muggen is een elektrisch apparaatje dat je in het stopcontact steekt. Er verdampt dan een vloeistof die muggen op afstand houdt. Het verspreidt een geur die muggen niet prettig vinden, waardoor ze niet in de buurt komen van de ruimte waar de plug-in is geplaatst.

4. Gebruik een klamboe
Gebruik een klamboe of muggennet over je bed! Als je een baby hebt, gebruik dan ook een muggennet over het babybedje om muggenbeten te voorkomen.

5. Muggenlamp
Investeer in een muggenlamp met ultraviolet licht en een ventilator. De lamp trekt muggen aan en de ventilator zuigt ze in de val, waar ze uitdrogen.

6. Muggenstickers
Muggenstickers zijn handig om op kleding of in de buurt van je bed te plaatsen. Ze bevatten vaak natuurlijke afschrikmiddelen en kunnen tot wel 12 uur bescherming bieden!

7. Maak gebruik van een muggenval
Er zijn verschillende muggenvallen op de markt die muggen aantrekken en vangen. Maak je eigen val met een bakje water en een scheutje afwasmiddel om muggen te vangen.

8. Azijn als bestrijdingsmiddel
Vul een sprayfles met gelijke delen water en azijn. Spuit dit mengsel op plekken waar muggen vaak verschijnen om ze te bestrijden.

Met deze tips in je arsenaal kun je muggen in huis effectief voorkomen en bestrijden. Houd je huis mug-vrij en geniet van een zomer zonder gezoem en jeukende muggenbeten!

Hoe voorkom je muggen in huis?

ventilator voor muggen bestrijden


Voorkomen is beter dan genezen. Dankzij de onderstaande tips kun je zo veel mogelijk voorkomen dat muggen hun weg naar binnen vinden!

1. Plaats horren of een vliegengordijn
Horren zijn een effectieve barrière om muggen buiten te houden terwijl je toch frisse lucht kunt binnenlaten.

2. Dicht scheuren en kieren
Controleer je huis op scheuren en kieren in deuren, ramen en muren. Dicht deze openingen om te voorkomen dat muggen naar binnen glippen.

3. Verminder stilstaand water
Muggen leggen hun eitjes in stilstaand water. Check eens of je dakgoot niet verstopt is en vermijd dat er een verloren emmer met water rondom je huis staat. Het regelmatig verversen van de waterbak van je huisdier of het vogelbadje in de tuin kan er ook voor zorgen dat muggen op afstand blijven. 

4. Tocht & een koele omgeving
Muggen houden niet van tocht of een koele omgeving. Zorg er daarom voor dat je regelmatig je huis doorlucht door ramen en deuren te openen en het lekker door te laten waaien.

5. Gebruik een ventilator
Aangezien muggen niet van tocht houden, is het een slim idee om een ventilator op je terras of in de kamer te zetten. Dit houdt muggen uit de buurt, en kan er ook voor zorgen dat een mug niet in staat is om een landing op jouw huid te maken!

6. Sluit ramen en deuren tijdens de schemering
Een hele belangrijke: sluit ramen en deuren tijdig – vooral in de vroege avond wanneer muggen vaak naar binnen komen op zoek naar voedsel!

Behandel muggenbeten op de juiste manier

Ondanks alle preventieve maatregelen kun je af en toe toch gestoken worden. Als dat gebeurt, probeer dan niet te krabben! Dat maakt de jeuk alleen maar erger.  

Wat moet je dan wel doen?

Was de muggenbeet voorzichtig met water en milde zeep om eventuele bacteriën te verwijderen.

Vervolgens kun je een koud kompres aanbrengen op de beet om zwelling en jeuk te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld een ijsblokje in een dunne doek wikkelen en dit op de beet leggen.

Tot slot kun je een kalmerende lotion zoals aloë vera-gel aanbrengen op de muggenbeet om de jeuk te verlichten en de genezing te bevorderen!

Met deze praktische tips ben je nu goed gewapend om die vervelende muggen uit je huis te verbannen. Volg deze instructies op en geniet van een zomer zonder irritante zoemende geluiden en jeukende beten. Een mug-vrij huis is binnen handbereik!

Lees ook:
Mieren in huis? De beste tips voor bestrijding!
Container of kliko schoonmaken – de beste tips!

Share