Bloedvlekken verwijderen – de beste tips!

bloedvlekken verwijderen

Ojee… een bloedvlek op je shirt, matras of sneaker? Geen paniek, er zijn namelijk manieren om bloedvlekken te verwijderen. Ook als het bloed al ingedroogd is!

Bloedvlekken verwijderen doe je ten eerste door zo snél mogelijk te handelen. Spoel uit met koud water, of doe er wat speeksel op. Wrijf vervolgens de bloedvlek eruit met melk, shampoo of een vlekkenverwijderaar zoals biotex. Indien het een kledingstuk betreft was je deze daarna op reguliere wijze in de wasmachine.

Bloedvlekken op een matras verwijder je door een papje van zout en koud water in te laten trekken op de vlek. Indien nodig nabehandelen met groene zeep of ossengalzeep!

Als je een bloedvlek ontdekt, is het belangrijk zo snel mogelijk te handelen. Want wanneer bloed stolt, trekt het verder én vaster in de vezels van de stof. Ga dus gelijk aan de slag zodra je de vlek ontdekt! Lees hier welke middeltjes in welke situatie uitkomst bieden. 


Bloedvlekken verwijderen uit kleding

Bloedvlekken verwijderen uit kleding is bijna altijd goed te doen. Meestal behandel je de vlek eerst met een specifiek middel, en was je daarna het restant van de vlek uit in de wasmachine. Lees mee welke tips je kunt uitproberen! 


Koud water of ijsklontje

ijsklontje bloedvlek verwijderen


Het allerbelangrijkste is om altijd koud water te gebruiken bij de eerste behandeling van een bloedvlek. Warm water zorgt ervoor dat bloed stolt, waardoor het moeilijker wordt om de vlek te verwijderen.

Stap 1
Is de vlek nog nat van het bloed? Gebruik dan stromend koud water om de vlek zoveel mogelijk uit de stof te spoelen. Ook kan je met een ijsklontje over de vlek wrijven zonder veel druk uit te oefenen.

Stap 2
Was daarna het kledingstuk (zonder andere kledingstukken erbij in) op reguliere wijze in de wasmachine.


Speeksel

Het klinkt misschien gek, maar het speeksel van dezelfde persoon van wie het bloed afkomstig is, is een wonderbarend goede bloedvlekverwijderaar. Dit komt door de enzymen welke in je speeksel zitten. Deze breken de stollingseiwitten in het bloed af, wat zorgt dat de bloedvlek zich minder hecht aan de vezels van de stof.

Stap 1
Is de vlek nog nat van het bloed? Produceer wat speeksel en dep op de bloedvlek.

Stap 2
Was daarna het kledingstuk (zonder andere kledingstukken erbij in) op reguliere wijze in de wasmachine.


Melk

melk bloedvlek verwijderen


Melk is nog zo’n onverwachts middel welke ingedroogde bloedvlekken kan verwijderen.

Stap 1
Giet wat melk over de bloedvlek heen en dep of wrijf met een schone droge doek, totdat de bloedvlek grotendeels opgelost is.

Stap 2
Was daarna het kledingstuk (zonder andere kledingstukken erbij in) op reguliere wijze in de wasmachine.


Shampoo

Een beetje haarshampoo kan wonderen doen. Deze methode blijkt ook vaak succesvol bij bloedvlekken welke al even ingedroogd zijn. 

Stap 1
Maak de bloedvlek eerst goed nat met koud water, en voeg vervolgens een ruime laag shampoo toe op de vlek.

Stap 2
Neem vervolgens een borsteltje (een oude tandenborstel bijvoorbeeld) en borstel een aantal minuten de shampoo in de vlek. Probeer binnen de grenzen van de vlek te blijven om te voorkomen dat het bloed uitgesmeerd wordt over een groter oppervlak. 

Stap 3
Was daarna het kledingstuk (zonder andere kledingstukken erbij in) op reguliere wijze in de wasmachine.


Wasmiddel, biotex en waterstofperoxide  

Het ligt voor de hand, maar ook je reguliere wasmiddelen kun je gebruiken als vlekkenverwijderaar.

Stap 1
Maak de bloedvlek nat met koud water en breng er vloeibaar wasmiddel of biotex op aan. Heb je een bloedvlek op een wit kledingstuk? Gebruik dan waterstofperoxide op de vlek. Laat dit een aantal uurtjes inwerken en spoel vervolgens af met koud water.

Stap 2
Was daarna het kledingstuk (zonder andere kledingstukken erbij in) op reguliere wijze in de wasmachine.


Bloedvlekken verwijderen uit matras, tapijt en bank

Bloedvlekken verwijderen uit textiel welke niet in de wasmachine kan, lijkt misschien een onbegonnen taak. Niets is minder waar. Probeer de onderstaande tips en grote kans dat je jouw matras, bank of zelfs schoenen vlekvrij kunt maken!


Zout

zout bloedvlekken verwijderen


Zout werkt als een absorberend middel, en kan daarom helpen om een bloedvlek te verwijderen. Je kunt zowel gewoon keukenzout gebruiken of soda.

Stap 1
Meng wat druppels koud water en zout zodat er een papje ontstaat. Breng dit aan op de vlek en laat dit 2 uur intrekken.

Stap 2
Veeg daarna het restant van je zoutpapje weg met een droge doek.

Stap 3
Indien er nog een restant van de vlek te zien is, kun je bijvoorbeeld ossengalzeep op de vlek aanbrengen en zachtjes depjes met een lichtvochtige doek. 


Groene zeep

Groene zeep is een uitkomst voor vele schoonmaakklusjes. Ook voor bloedvlekken is groene zeep vaak succesvol. 

Stap 1
Breng vloeibare groene zeep aan op de vlek en laat dit 30 minuten intrekken. Heb je een vaste groene zeep? Maak deze dan vloeibaar met wat druppels koud water.

Stap 2
Neem een lichtvochtige doek en veeg voorzichtig het restant weg.


Melk

Ook melk kan uitkomst bieden bij objecten welke níet in de wasmachine kunnen. De methode is hetzelfde als eerder beschreven: giet melk over de vlek, en blijf net zolang deppen en wrijven totdat de vlek verdwenen is. Eventueel nabehandelen met wat ossengalzeep of groene zeep om de laatste vlekrestanten weg te krijgen! 

Wist je dat melk ook een effectief middel is om inktvlekken te verwijderen? Lees meer in Tip 8: Melk om inktvlekken te verwijderen.


Veelgestelde vragen

Hoe ingedroogde bloedvlekken verwijderen?

Giet wat melk over de ingedroogde bloedvlek en wrijf met een droge doek totdat de bloedvlek (grotendeels) verdwenen is. Een andere optie is om de vlek eerst met koud water nat te maken en vervolgens een ruime laag shampoo aan te brengen. Met een zachte borsteltje wrijf je de vlek schoon. Indien het een kledingstuk betreft kun je deze na de tijd in de wasmachine op reguliere wijze wassen (zonder andere kledingstukken er bij in).

Hoe bloedvlekken op matras verwijderen?

Maak een papje door zout te mengen met een paar druppels koud water. Breng dit aan op de bloedvlek op de matras en laat 2 uur intrekken. Veeg vervolgens het zout weg met een droge doek. Als er nog een restant van de vlek te zien is, kun je bijvoorbeeld ossengalzeep op de vlek aanbrengen en zachtjes depjes met een lichtvochtige doek.

Hoe bloedvlekken op een wit shirt verwijderen?

Eerst de vlek afspoelen met koud water en wat wasmiddel of biotex op de vlek aanbrengen. Laat dit een uurtje intrekken en spoel uit met koud water. Vervolgens breng je waterstofperoxide aan op de vlek, en was je het shirt op reguliere wijze in de wasmachine.

Share