In welk bakje moet wasverzachter?

Welk bakje wasverzachter

In welk bakje moet wasverzachter eigenlijk? Deze vraag kan de kop opsteken wanneer je een nieuwe wasmachine hebt. Of misschien wil je eens azijn toevoegen in plaats van wasverzachter, maar moet dit wel in hetzelfde bakje?

Wasverzachter gaat in het bakje van de wasmachinelade welke aangeduid wordt met een bloemetje of zonnetje, of simpelweg met het woord ‘Softener’. Meestal is dit het kleinste bakje in de lade. Voeg niet meer toe dan de aangegeven maximale hoeveelheid, want teveel kan leiden tot een stinkende was. In plaats van wasverzachter kun je ook natuurazijn toevoegen. Dit maakt de was ook zacht, behoudt de kleur én zorgt voor een lekkere geur!

Wasverzachter of azijn toevoegen op de verkeerde plek in de wasmachine kan ervoor zorgen dat je middel geen enkel effect heeft. Met de tips in dit artikel krijg jij keer op keer een heerlijk zachte en lekker ruikende was uit je machine!


Bakje voor wasverzachter

De meeste wasmachines hebben een lade met daarin 3 verschillende bakjes. Het kleinste bakje is meestal bedoeld voor wasverzachter. 


Wasverzachter (bloemetje of zonnetje)

bakje wasverzachter

Het bakje voor wasverzachter wordt aangeduid met een symbool van een bloemetje of zonnetje, of simpelweg met het woord ‘softener’. Het is meestal het kleinste bakje van de 3 in de lade.

Door wasverzachter in het juiste bakje te doen, zorg je ervoor dat het aan het einde van het gekozen wasprogramma afgegeven wordt aan de trommel. Wasverzachter zorgt vervolgens voor een dun vettig laagje over de vezels van je kleding. Dit maakt dat de stof zacht aanvoelt en het laat tevens een lekkere geur achter.  

Wasverzachter toevoegen doe je alleen als je dat wilt, maar is niet essentieel voor een schone was!


Wasmiddel (II of 2)

Het grootste bakje in de lade van je wasmachine is bedoeld voor wasmiddel. Dit bakje wordt ook wel aangeduid met het symbool II, en verwijst naar hoofdwas.

Wasmiddel wordt door de machine in de trommel afgegeven op het moment dat het ‘hoofdwas’ onderdeel van je gekozen wasprogramma begint. Elk wasprogramma op je wasmachine heeft altijd een hoofdwas onderdeel, en daarom is wasmiddel het enige essentiële middel wat je toevoegt aan elke was.

Alle ins and outs weten over hoe je wasmiddel toevoegt aan je wasmachine? Check ons artikel In welk bakje moet wasmiddel?


Voorwas (I of 1)

In het bakje voor de voorwas kun je een speciaal voorwasmiddel toevoegen, zoals Biotex. Je kunt voorwasmiddel gebruiken voor bijvoorbeeld kleding met vlekken erin. Je moet dan wel een wasprogramma selecteren waar voorwas onderdeel van is.

Na het starten van de wasmachine zal eerst het voorwasmiddel automatisch in de trommel worden afgegeven, waar de kleding gedurende het voorwas gedeelte in zal weken. Daarna gaat de machine over naar het hoofdwas gedeelte van het programma. 


Wasmachines met automatisch doseren

In sommige wasmachines zit een automatische doseerder. Dit betekent dat je een hele fles wasverzachter (en wasmiddel) in je wasmachine kan gieten. De machine bepaalt dan zelf op basis van het wasprogramma hoeveel middel er toegevoegd wordt. 

In de lade waar je de middelen toevoegt worden de verschillende reservoirs meestal met dezelfde symbolen aangegeven als in dit artikel is uitgelegd. Voor wasverzachter is dat vaak met een symbool van een bloemetje of zonnetje, of het woord ‘softener’!


Gebruik niet teveel wasverzachter

niet teveel wasverzachter


Het wasverzachterbakje bevat meestal een extra plastic compartiment waarin de maximum hoeveelheid wordt aangegeven. Het is belangrijk om niet over het maximum heen te gaan, want dat kan ervoor zorgen dat je gewassen kleding juist gaat stinken.

Check ook het etiket van de fles wasverzachter welke je gebruikt. Het kan zijn dat jouw wasverzachter extra geconcentreerd is, waardoor een kleinere hoeveelheid voldoende is. In dat geval zal er een duidelijke instructie op het etiket staan voor de aanbevolen hoeveelheid.


Kan wasverzachter ook rechtstreeks in de trommel?

Het is geen goed idee om wasverzachter rechtstreeks (bijvoorbeeld middels een plastic wasbol) in de trommel te doen. Je wasverzachter zal dan direct bij de hoofdwas weggespoeld worden, en heeft niet langer het bedoelde effect.

Door wasverzachter in het juiste bakje van de lade toe te voegen, zal de machine het in het laatste stadium van het wasprogramma afgeven in de machine. Hierdoor blijft er een restje wasverzachter achter op de kleding wat ervoor zorgt dat het zacht aanvoelt en lekker geurt. 


Wasverzachter als je een waspod gebruikt?

Een waspod is een capsule met vloeibaar wasmiddel welke verpakt zit in een oplosbare folie, welke je zo in de trommel gooit.

Zulke pods bevatten alleen wasmiddel voor de hoofdwas, en geen wasverzachter. Gebruik je dus waspods en wil je je schone was tevens van wasverzachter voorzien? Doe dan wasverzachter in het daarvoor bestemde bakje in de lade van de wasmachine! 


Azijn in plaats van wasverzachter

azijn als wasverzachter


In plaats van wasverzachter kun je ook azijn gebruiken in de wasmachine.

  • Azijn onkalkt, waardoor het water zachter wordt en dus je was ook. 
  • Het zorgt ervoor dat nare luchtjes geneutraliseerd worden. Dit betekent dat je vooral de geur van je wasmiddel ruikt in je schone was. 
  • Azijn zorgt voor kleurbehoud van je kleding, handdoeken en lakens. Witte kleuren blijven mooier wit, en bonte kleren blijven helder van kleur.

Azijn is beter voor het milieu én voor de portemonnee! Kies het liefste voor natuurazijn (en geen schoonmaakazijn), want door de lagere zuurgraad is dat net wat beter voor de rubbers van je wasmachine.

Een klein scheutje natuurazijn in het bakje voor de wasverzachter is voldoende. Begin met een half kopje. Als je kleding er naderhand zonder azijngeur uitkomt, is dit voldoende! 

Tot zover onze uitleg over wélk middel nou eigenlijk in welk bakje moet. Doe je bijvoorbeeld per ongeluk je wasverzachter in het bakje voor wasmiddel? Dan zal je wasverzachter al middenin het wasprogramma toegevoegd worden aan de trommel, met als gevolg dat je wasverzachter compleet wordt weggespoeld en geen enkel effect heeft!

Met de informatie in dit artikel weet je alle ins and outs over wasverzachter. 


Veelgestelde vragen

In welk bakje moet wasverzachter?

De meeste wasmachines hebben een lade met daarin 3 verschillende bakjes. Het kleinste bakje is meestal bedoeld voor wasverzachter. Het wasverzachterbakje wordt aangeduid met een bloemetje of zonnetje, of simpelweg met het woord ‘Softener’.

Waarom geen wasverzachter gebruiken bij handdoeken? 

Wasverzachter zorgt voor een dun vettig laagje over de vezels van je was. Handdoeken kunnen door dit laagje minder goed ‘ademen’, en drogen daarom minder goed én zullen sneller vies gaan ruiken. Het is daarom beter om een klein beetje natuurazijn in plaats van wasverzachter aan je handdoekenwas toe te voegen.

Welke soort azijn is goed in plaats van wasverzachter?

Het is aan te raden om natuurazijn te gebruiken in de wasmachine, want het sterker geconcentreerde schoonmaakazijn kan de rubbers in de machine mogelijk beschadigen.  Azijn zorgt ervoor dat je kleding z’n kleuren behoudt en neutraliseert nare geurtjes. Daarnaast heeft azijn een ontkalkende werking wat zorgt voor zachtere kleding. Ook kun je een lege wasmachine laten draaien met azijn, om de binnenkant van de machine goed schoon te maken en te ontkalken.

Share