Roestvlekken op bestek? Met deze tips verwijder je ze gemakkelijk!

Roestvlekken van bestek verwijderen

Kleine bruine vlekjes op je bestek? Deze roestvlekjes zijn niet het mooiste aanzicht en verpesten toch een beetje die mooie gedekte tafel.

Gelukkig bestaan er makkelijke methodes om deze roestvlekjes te verwijderen!

Roestvlekjes op bestek kun je met verschillende schoonmaakmethoden verwijderen. Bijvoorbeeld door ze in citroensap te laten weken, of een effectieve pasta te maken met baking soda. Zelfs cola kan door de aanwezige zuren effectief zijn om roestvlekjes van je mooie koksmessen te verwijderen!

Gooi je bestek of mooie messen dus zeker niet in de prullenbak! Lees mee en bepaal welke methode jij gaat gebruiken om je bestek en messen er weer als nieuw uit te laten zien. 

Waarom ontstaan roestvlekjes op bestek?

Roestvlekken op bestek ontstaan meestal door blootstelling aan vocht en zuurstof. 

Roestvrijstalen bestek is gemaakt van een legering die voornamelijk bestaat uit ijzer, chroom en nikkel. Hoewel het staal roestbestendig is, kan het nog steeds aangetast worden door roest onder bepaalde omstandigheden.

Roestvlekken kunnen ook ontstaan door andere factoren. Zoals het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen, blootstelling aan zure of zoute stoffen, of het in contact komen met andere metalen die schadelijk zijn voor roestvrij staal.

Om roestvlekken te voorkomen is het belangrijk om het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen te beperken, en het bestek na gebruik goed te drogen. 

Als er toch roestvlekken ontstaan, kun je de schoonmaaktips in dit artikel volgen om ze eenvoudig te verwijderen! 

Roest op bestek verwijderen met citroensap

Roestvlekjes kun je verwijderen met citroensap! Het fijne aan deze methode is dat je het simpelweg in de citroensap zet, en niet aan het boenen hoeft.

1. Snijd een verse citroen doormidden en knijp het sap uit in een kom. In plaats van een verse citroen kun je ook een flesje citroenzuur van de supermarkt gebruiken. 

2. Voeg een gelijke hoeveelheid water toe aan het citroensap en meng het goed.

3. Plaats het roestige bestek in de kom, zorg ervoor dat alle vlekjes ondergedompeld zijn in het citroenwater.

4. Laat het bestek ongeveer 30 minuten tot een uur weken. Het natuurlijke zuur in het citroensap zal de roestvlekjes geleidelijk aan oplossen.

5. Na het weken spoel je het bestek grondig af onder stromend water en droog goed af.

Roest op bestek verwijderen met baking soda

Roestvlekjes bestek schoonmaken


Baking soda is ook een uitstekende methode. Vanwege zijn milde schurende eigenschappen zal het roest effectief en veilig verwijderen.

Volg de onderstaande stappen om je bestek weer stralend te maken.

1. Maak een pasta door een kleine hoeveelheid baking soda te mengen met water tot je een dikke consistentie krijgt.

2. Breng de baking soda-pasta aan op de roestvlekjes van het bestek. Zorg ervoor dat je alle vlekjes bedekt.

3. Laat de pasta enige tijd intrekken, bijvoorbeeld 10-15 minuten. Dit geeft de baking soda de kans om de roest zachtjes los te maken.

4. Gebruik een zachte doek of spons om de pasta voorzichtig over de roestvlekjes te wrijven. Maak zachte, cirkelvormige bewegingen en oefen lichte druk uit.

5. Spoel het bestek grondig af onder stromend water om de baking soda en losgekomen roest te verwijderen.

6. Droog het bestek goed af en bewonder het resultaat! 

Roest op bestek verwijderen met cola

Cola? Jazeker! Cola bevat fosforzuur, wat roest kan afbreken en verwijderen. 

1. Giet een kleine hoeveelheid cola in een kom of bakje. Zorg ervoor dat het genoeg is om het roestige bestek volledig onder te dompelen.

2. Plaats het bestek in de kom met cola en laat het enige tijd weken, bijvoorbeeld 1 tot 2 uur. Het zuur in de cola zal beginnen te werken en de roestvlekjes losmaken.

3. Haal het bestek uit de cola en spoel het grondig af onder stromend water om eventuele resten cola en losgekomen roest te verwijderen.

4. Gebruik een zachte doek of spons om voorzichtig over de roestvlekjes te wrijven en ze verder te verwijderen.

5. Spoel het bestek opnieuw af en droog het goed af met een schone doek.

Commerciële roestverwijderaar gebruiken

Als alle andere methoden falen, kan een product zoals commerciële roestverwijderaar je laatste redmiddel zijn om hardnekkige roestvlekjes van je bestek te verwijderen. 

Bij het kiezen van een roestverwijderaar is het belangrijk om op een paar punten te letten. 

  • Zoek naar een product dat specifiek geschikt is voor gebruik op bestek en roestvrij staal.

  • Volg de instructies op de verpakking nauwkeurig op. Lees de aanbevolen inweektijd, de gebruiksaanwijzing en eventuele veiligheidsvoorschriften zorgvuldig door. 

  • Zorg ervoor dat je de juiste beschermende maatregelen neemt, zoals het dragen van handschoenen en het werken in een goed geventileerde ruimte.

Commerciële roestverwijderaars hebben zo hun voordelen. Ze zijn bijzonder effectief bij het verwijderen van hardnekkige roestvlekjes, zelfs op moeilijk bereikbare plekken.

Bovendien werken ze snel, waardoor je bestek snel weer stralend wordt. En het kan een laatste redmiddel zijn wanneer andere methoden niet het gewenste resultaat opleveren.

Maar er kleven ook een aantal nadelen aan. Sommige producten bevatten agressieve chemicaliën, dus voorzichtigheid is geboden en de veiligheidsinstructies moeten nauwkeurig worden opgevolgd.

Daarnaast kunnen ze nogal duur zijn, en zijn ze mogelijk niet geschikt voor dagelijks gebruik. 

Neem de tijd om een weloverwogen keuze te maken die past bij jouw situatie!

Hoe voorkom je roestvlekken op bestek?

Aluminiumfolie om roest op bestek te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen! Hou de volgende tips aan om roest op bestek zoveel mogelijk te voorkomen. 

Scheid je bestek
Houd je bestek gescheiden van andere materialen, vooral als ze verschillende metaalsoorten bevatten. Dit voorkomt chemische reacties die roestvorming kunnen veroorzaken.

Reinig en droog grondig
Zorg ervoor dat je het bestek grondig reinigt en goed afdroogt na het gebruik ervan. Stilstaand water kan leiden tot roestvorming, dus laat het bestek niet langdurig nat liggen.

Vermijd agressieve reinigingsmiddelen
Gebruik milde afwasmiddelen en vermijd agressieve reinigingsmiddelen die het beschermende oxideoppervlak van het bestek kunnen aantasten.

Prop aluminiumfolie in de vaatwasser
Plaats een prop aluminiumfolie in de vaatwasser bij het bestek. Aluminiumfolie trekt roest naar zich toe, waardoor het bestek beter beschermd wordt tegen roestvorming.

Met deze eenvoudige tips kun je de kans op roestvlekjes op je bestek minimaliseren en ervoor zorgen dat je bestek langer mooi en roestvrij blijft!

Share