Vaatwasser heeft een vieze geur? Check deze 8 tips!

vaatwasser vieze geur

Een vieze geur in de vaatwasser is niet prettig. Met onze simpel toepasbare tips ben je er in mum van tijd vanaf! Ga er snel mee aan de slag, voordat het van kwaad tot erger gaat. 

Een stinkende vaatwasser voorkom je door vooraf vieze vaat af te spoelen zodat er zo min mogelijk etensresten in de afvoerfilter terecht komen. Maak de afvoerfilter regelmatig schoon om te voorkomen dat etensresten en bacteriën tot nare geurtjes leiden. Draai tot slot eens een reiningsprogramma met bijvoorbeeld azijn. Dit zal je vaatwasser ontkalken, ontvetten en ontdoen van een vieze geur!

Een vieze geur in de vaatwasser wordt veroorzaakt door etensresten, bacteriën en soms door schimmel. Met onze tips kun je nare geurtjes verhelpen én voorkomen. Ga ermee aan de slag en een stinkende vaatwasser is daarna verleden tijd. 

Tip 1 – Spoel erg vieze vaat eerst af

Een beetje saus gaat wel door de afvoer, maar grotere etensresten zoals een stukje brocolli worden opgevangen in de filter. Hoe langer etensresten in de filter blijven zitten, hoe groter de kans is op bacteriën en schimmel. Je bespaart jezelf een hoop schoonmaakwerk (én stank!) als je even je bord leegschraapt boven de afvalbak of afspoelt voordat je ‘em in de vaatwasser zet. 


Tip 2 – Afvoerfilter schoonmaken

Vaatwasser filter geurtjes

We hadden het net al even over de filter en de etensresten welke hierin kunnen achterblijven. Indien je vaatwasser stinkt, is het zeer waarschijnlijk dat dit afkomstig is uit de filter. Maak er daarom een gewoonte van om het filter regelmatig schoon te maken, zodat bacteriën en vieze geurtjes geen kans krijgen.

Stap 1
De filter zit onderin de vaatwasmachine. Maak een draaiende en trekkende beweging omhoog om de filter los te halen.

Stap 2
Was de filter met de hand af. Gebruik heet water, afwasmiddel en een borstel om zichtbare en onzichtbare etensresten te verwijderen en bacteriën te doden.

Stap 3
Check ook de behuizing waar de filter in zit. Verwijder eventuele etensresten en ga er even met een doekje langs.

Stap 4
Plaats de filter weer terug in de behuizing!


Tip 3 – Laat het deurtje eens openstaan

Vaatwasser deur open stank

Een dichte vaatwasser waar nog een beetje vocht in is achtergebleven is de perfecte broedplaats voor bacteriën en schimmel. Zet daarom af en toe het deurtje van de vaatwasser even open. Dit kan ook prima op een kiertje. Dit gaat nog meer op als je de vaatwasser niet elke dag gebruikt. 


Tip 4 – Draai een héét programma 

De meeste vaatwassers van tegenwoordig hebben energiezuinige programma’s en wassen op een lagere temperatuur. Hoewel dit fijn is voor het milieu én de energierekening, kan deze lagere temperatuur ervoor zorgen dat niet alle bacteriën en schimmels worden gedood tijdens het draaien van de vaatwasser.

Draai daarom regelmatig eens een programma op een hogere temperatuur. Dit kan gewoon met je normale vaat er in! Dit zorgt er ook gelijk voor dat eventuele achtergebleven zeepresten van vaatwastabletten goed worden opgelost, wat verstoppingsrisico verminderd.


Tip 5 – Kopje azijn in de afwasmachine

Heb je een nare geur in de vaatwasser, doe dan eens een kopje met natuurazijn in een lege vaatwasser. Zet het gevulde kopje bovenin de vaatwasser en laat leeg draaien op een heet programma. Dit wondermiddel ontkalkt en ontvet je machine én zal vervelende geurtjes neutraliseren.

We raden aan om natuurazijn te gebruiken (welke je ook met koken gebruikt), want schoonmaakazijn kan de rubbers in de deur van de machine aantasten. 

Azijn kun je voor nog veel meer dingen gebruiken! Weten hoe? Check ons artikel 8 verrassende manieren om azijn in huis te gebruiken!


Tip 6 – Rubbers schoonmaken

De rubbers op rand van de deur van de vaatwasser zorgen ervoor dat de machine goed sluit. Door het materiaal én de plek van deze rubbers, kan het gebeuren dat etensresten (en dus bacteriën) zich hier verbergen.

Maak een sopje met warm water en wat afwasmiddel en neem de deurrubbers secuur af met een doek of spons. Een andere optie is om een desinfecterende keukenspray op een doekje te sprayen en hiermee langs de rubbers te gaan. 


Tip 7 – Gebruik machinereiniger

Vaatwasser reiniger

Indien je wat grover geschut nodig hebt, kun je een machinereiniger speciaal voor de vaatwasser gebruiken. Zo’n machinereiniger is verkrijgbaar van verschillende merken en te koop bij de supermarkt. Volg de instructies op de verpakking nauw op. Meestal komt het erop neer dat je de reiniger in een lege vaatwasser op een heet programma moet laten draaien!


Tip 8 – Check aansluiting en afvoer

Deze laatste tip is met name van toepassing bij een nieuwe vaatwasser. Jawel, ook nieuwe vaatwassers kunnen een naar luchtje verspreiden. Oude etensresten en de bijbehorende bacteriën kunnen dan niet de boosdoener zijn. Dus wat dan wel?

In het geval van een nieuwe vaatwasser is het raadzaam om de aansluiting en afvoer te checken. De aansluiting (hoe het water aangevoerd wordt) zou van een schone bron moeten komen, en niet van bijvoorbeeld de afvoer van de gootsteen.

De afvoer zou een sifon (ook wel zwanenhals genoemd) moeten hebben als geurafsluiter. Als je dat (nog) niet hebt, kan het zijn dat je afvoer rechtstreeks op het riool aangesloten is, wat voor vervelende geurtjes kan zorgen.

Dit waren onze 8 tips voor het verhelpen én voorkomen van een vieze geur in de vaatwasser! Zorg dat je deze goede gewoontes opneemt in je routine, en een stinkende vaatwasser is verleden tijd. 


Veelgestelde vragen

Hoe verwijder je een vieze geur uit de vaatwasser?

In de meeste gevallen is de stank afkomstig van etensresten, bacteriën en eventueel schimmel. Maak daarom ten eerste de afvoerfilter schoon door deze los te halen en met de hand af te wassen. Ga ook met een doekje langs de overige onderdelen van de binnenkant van de vaatwasser om achtergebleven etensresten en bacteriën te verwijderen. Tot slot kun je een kopje (natuur)azijn laten meedraaien in een lege vaatwasser op hoge temperatuur om de laatste nare geurtjes te neutraliseren.

Werkt een halve citroen in de vaatwasser tegen nare geurtjes?

Citroen laat een lekkere frisse geur achter. Het kan dus zeker helpen om nare geurtjes in de vaatwasser te maskeren. Snij een citroen doormidden en steek deze op een pin van het rekje in de vaatwasser. Vergeet niet om je vaatwasser regelmatig te reinigen om etensresten, bacteriën en schimmel te verwijderen en zodoende nare geurtjes bij de bron aan te pakken.

Waar in de afwasmachine moet azijn?

Plaats een kopje gevuld met (natuur)azijn in het bovenste rek van een lege vaatwasser. Hierdoor verspreidt de azijn zich evenmatig tijdens de duur van het vaatwasprogramma. Kies het programma met de hoogste temperatuur. De azijn zal je vaatwasser ontkalken, ontvetten en ontdoen van nare luchtjes!

Share