Mieren in huis? De beste tips voor bestrijding!

Mieren in huis

Je loopt ’s ochtends de keuken in en ziet een lange rij mieren marcheren op zoek naar voedsel. Yikes!

Geen zorgen – in dit artikel ontdek je effectieve en eenvoudige methoden om deze kleine indringers te verjagen en mieren in huis te elimineren.

Met onze praktische tips zeg je binnen de kortste keren vaarwel tegen die kriebelige gasten!


De beste tips om van mieren af te komen

Als je inderdaad last van mieren hebt binnen, wil je je huis uiteraard zo snel mogelijk weer miervrij hebben. We hebben de beste tips voor je op een rij gezet!


Natuurlijke afschrikmiddelen

Nootmuskaat om mieren in huis te verwijderen


Als je liever geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, zijn er tal van natuurlijke manieren om mieren te weren. 

1. Azijn: Azijn heeft een sterke geur en kan helpen om de geursporen van mieren te wissen, waardoor ze niet meer de weg naar binnen kunnen vinden. Meng gelijke delen azijn en water in een spuitfles en gebruik dit mengsel om oppervlakken schoon te maken waar je mieren hebt gezien.

2. Nootmuskaat: Nootmuskaat is een natuurlijk middel dat mieren op afstand kan houden. Strooi wat nootmuskaat op plekken waar je mierenactiviteit hebt waargenomen of plaats nootmuskaat in zakjes bij de ingangen van je huis.

3. Pepermuntolie: Mieren hebben een hekel aan de sterke geur van pepermuntolie. Druppel wat pepermuntolie op een watje en plaats deze bij de ingangen, ramen en andere plekken waar mieren naar binnen kunnen komen. Herhaal dit regelmatig om de geur te behouden.

4. Citroenschillen: Citroenschillen verspreiden een sterke citroengeur waar mieren niet van houden. Leg citroenschillen langs de drempels van deuren en ramen of op andere plekken waar je mieren hebt gezien. Vervang de schillen zodra ze beginnen uit te drogen.

5. Kaneel: Strooi kaneelpoeder op de plekken waar je mierenactiviteit ziet. De geur van kaneel werkt als een natuurlijk afschrikmiddel. Daarnaast kun je ook kaneelstokjes breken en ze strategisch plaatsen bij de ingangen.

6. Krijt: Alhoewel het geen natuurlijk middel is, is krijt is een eenvoudig en effectief middel om mieren af te schrikken! Teken met krijt een lijn op de plaatsen waar mieren naar binnen proberen te komen, zoals bij deuren en ramen. Krijt bevat calciumcarbonaat, dat een barrière vormt waar mieren niet graag overheen lopen. Hierdoor zullen ze ontmoedigd worden om je huis binnen te dringen. Je kunt ook krijtpoeder kopen en dat strooien als extra mierenwerend middel.

Het is essentieel om deze middelen regelmatig te vernieuwen, omdat de geur na verloop van tijd kan vervagen. 

Blijf consequent en geduldig bij het gebruik van deze natuurlijke afschrikmiddelen om te zorgen dat mieren uit je huis blijven. 

Combineer deze methoden met een goede hygiëne in je keuken en andere ruimtes om de kans op mierenplagen te minimaliseren!


Lokmiddelen en vallen 

Het doden van mieren is behalve dieronvriendelijk meestal gelukkig ook niet nodig. De bovengenoemde methoden om mieren te weren voldoen in de meeste gevallen prima.

Heb je echter een hardnekkige mierenplaag en werken de bovengenoemde methodes hebben voldoende, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de mieren te doden.

1. Mierenlokdoosjes: Plaats mierenlokdoosjes op plaatsen waar je mierenactiviteit ziet. Deze doosjes bevatten een aantrekkelijk lokmiddel vermengd met een gifstof. De mieren nemen het vergiftigde aas mee naar hun kolonie, waardoor het gif zich verspreidt en de kolonie verzwakt en uiteindelijk sterft.

2. Mierensprays: Er zijn ook mierensprays verkrijgbaar die direct op de mieren en hun nesten kunnen worden gespoten. Deze sprays bevatten doorgaans chemische stoffen die de mieren doden bij contact.

3. Kokend water: Als je een mierennest buiten hebt gelokaliseerd, kun je meermaals kokend water in het nest gieten om de mieren te doden. 

Ik wil benadrukken dat het gebruik van gifstoffen en chemicaliën voor het doden van mieren gevaarlijk kan zijn en negatieve gevolgen kan hebben voor het milieu en andere levende wezens.

Geef daarom eerst de voorkeur aan de eerder genoemde diervriendelijke benaderingen om mieren te ontmoedigen of te weren in plaats van ze te doden!


Hoe voorkom je mieren in huis?

Azijn om mieren te verwijderen


Voorkomen is beter dan genezen! Wat kun je doen om er uberhaupt voor te zorgen dat mieren niet binnen komen?

Dicht alle kieren en spleten
Houd mieren buiten de deur door alle kieren en spleten in ramen, deuren en muren zorgvuldig af te dichten. Mieren zijn meesters in het vinden van kleine openingen, dus zorg ervoor dat je ze geen kans geeft om binnen te dringen.

Bewaar voedsel in luchtdichte containers
Mieren zijn vooral op zoek naar voedselbronnen. Bewaar al je voedingsmiddelen, vooral zoetigheden, in luchtdichte containers. Dit voorkomt dat mieren verleid worden door lekkernijen in je keuken.

Geknoeid? Ruim morsen direct op
Mieren volgen geursporen van voedsel. Ruim etensresten en kruimels daarom direct op, vooral rond het aanrecht en andere plekken waar je eet.

→ Verwijder geursporen met azijn
Azijn is een krachtig middel om eventuele geursporen van mieren te wissen. Maak regelmatig schoon met een mengsel van gelijke delen azijn en water om eventuele geursporen te verwijderen.

Blijf consequent en alert! Voorkomen is beter dan genezen, dus blijf waakzaam om te voorkomen dat mieren een reden hebben om naar binnen te komen.


Wanneer professionele hulp inroepen?

Als je ondanks je inspanningen de miereninvasie niet onder controle kunt krijgen, kan het verstandig zijn om professionele hulp in te roepen. Een ervaren ongediertebestrijder kan de situatie snel beoordelen en een effectieve behandeling uitvoeren om de mierenplaag aan te pakken.

Met deze tips en instructies ben je nu goed voorbereid om mieren uit je huis te verdrijven. Of je nu kiest voor natuurlijke oplossingen, diervriendelijke methoden of professionele hulp inschakelt, zorg ervoor dat je consistent bent in je aanpak

Mieren zijn taai, maar met doorzettingsvermogen zul je uiteindelijk zegevieren en je huis weer miervrij maken!

Lees ook:
Muggen in huis bestrijden – de beste tips!
Container of kliko schoonmaken – de beste tips!

Veelgestelde vragen

Waarom komen mieren in huis?

Mieren komen meestal af op zoetigheid en op etensresten op bijvoorbeeld vuile vaat. Zet gebruikte borden en schaaltjes dus meteen in de afwasmachine of was het direct af. Zorg er tevens voor dat je geknoei direct schoonmaakt, en sluit open verpakkingen van eten hermetisch af!

Wat is een goed middel tegen mieren in huis?

Je kunt mieren het beste afschrikken door een middel als nootmuskaat, krijt, kaneel of pepermuntolie te plaatsen daar waar de mieren hun pad in huis hebben. Ook kun je grondig schoonmaken met azijn gemengd met water om de geursporen van mieren te verwijderen, zodat ze hun eerder uitgestippelde weg naar de keuken kwijtraken.

Wat doet zout met mieren?

Mieren exploderen als ze zout eten. Hoewel het niet de meest diervriendelijke optie is, is het wel een effectieve wijze om van mieren af te komen. Om dit te doen, meng je keukenzout en poedersuiker.

Share