Zweetvlekken uit kleding verwijderen

Zweetvlekken uit kleding

Zweetvlekken uit kleding verwijderen is een klusje wat we vaak niet snel genoeg doen. Misschien weet je niet hoe je het voor elkaar kan krijgen, of denk je dat het veel werk is. Niets is minder waar! In dit artikel delen we enkele snelle en gemakkelijke tips om van die gele en donkere zweetvlekken af te komen. 

Is de zweetvlek nog nat van het zweet? Spoel de vlek dan uit onder de koude kraan. Ook kun je het kledingstuk weken in een emmer koud water met een kopje (schoonmaak)azijn. Vervolgens was je het kledingstuk volgens wasvoorschrift.

Is de zweetvlek al ouder, en heb je ook na het wassen een blijvende gele of grijze waas op het kledingstuk? Dan kun je het beste de vlek gericht behandelen met bijvoorbeeld baking soda, azijn of een kant-en-klare vlekkenverwijderaar.


Oude zweetvlekken gericht behandelen met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes is simpel, goedkoop en kost niet veel tijd. In dit artikel delen we hoe je dat precies doet.

Hoe ontstaan zweetvlekken?

Alleen zweet zorgt meestal niet voor blijvende zweetvlekken in je kleding. De combinatie van zweet, deodorant en huidbacteriën kan wél leiden tot een blijvende vlek. Meestal verschijnen deze vlekken niet van de één op de andere dag, maar worden ze geleidelijk aan gevormd en blijven helaas steeds zichtbaarder achter na elke wasbeurt. 

Vaak zie je een zweetvlek terug in de vorm van een kring onder de oksel. Gekleurde shirts krijgen vaak een donkere of grijze waas onder het okselgedeelte, en witte shirts vaak een gele waas. Zweetvlekken voorkomen of verwijderen is zeker mogelijk, al dien je wel op een bepaalde manier te werk te gaan!


Verse zweetvlekken uit kleding verwijderen

Is de zweetvlek nog vers, en dus nog nat? In plaats van het kledingstuk rechtstreeks in de wasmand te gooien kun je beter direct actie ondernemen. Hiermee voorkom je dat de zweetvlek indroogt en hardnekkiger wordt om te verwijderen. 

Stap 1
Hou het kledingstuk met de zweetvlek onder de koude kraan en wrijf de stof heen en weer tussen je vingers om ervoor te zorgen dat het vuil uit de zweetvlek loslaat.

Stap 2
Vul een emmer met koud water en een kopje azijn of schoonmaakazijn. Leg het kledingstuk er een uurtje in om te weken.

Stap 3
Was tenslotte het kledingstuk volgens wasvoorschrift. 


Oude zweetvlekken uit kleding verwijderen

Oude zweetvlekken zijn de hardnekkige vlekken welke nog steeds zichtbaar zijn ook nadat het shirt in de wasmachine is geweest. Onmogelijk om nu nog te verwijderen denk je misschien! Gelukkig is dat niet zo. Met de juiste middeltjes kun je alsnog de zweetvlekken uit kleding verwijderen. 

Heb je geen zweetvlekken in je kleding, maar vetvlekken? Raadpleeg dan de beste tips uit ons artikel Vetvlekken verwijderen.

Zweetvlekken uit kleding verwijderen met baking soda

zweetvlekken uit kleding

Stap 1
Meng baking soda met wat lepels lauw water om een papje te creeren.

Stap 2
Breng het papje aan op de vlek en wrijf het middel er goed in. Laat ongeveer 30 minuten intrekken op gekleurde kleding of 2 uur intrekken op witte kleding. 

Stap 3
Was tenslotte het kledingstuk volgens wasvoorschrift.


Zweetvlekken uit kleding verwijderen met azijn

Stap 1
Vul een plantenspuit met 3 delen azijn en 1 deel lauw water, en spuit de zweetvlek ruim in met deze mix. Ook kun je een emmer vullen met deze mix en het kledingstuk daarin leggen.

Stap 2
Laat dit minimaal 2 uur intrekken. 

Stap 3
Was tenslotte het kledingstuk volgens wasvoorschrift.


Zweetvlekken uit kleding verwijderen met ammoniak

Stap 1
Breng wat ammoniak aan op een schone doek en dep daarmee flink op de zweetvlek.

Stap 2
Laat dit ongeveer 1 uur intrekken. 

Stap 3
Was tenslotte het kledingstuk volgens wasvoorschrift. 


Wist je dat hoofdkussens ook gele zweetvlekken kunnen krijgen na verloop van tijd? Hoe je dat weer schoon kan krijgen lees je in ons artikel Gele vlekken uit kussens verwijderen doe je zo!


Gele zweetvlekken verwijderen uit witte kleding

zweetvlekken uit kleding

Witte shirts hebben nog weleens de neiging om geel uitgeslagen zweetvlekken te ontwikkelen. De beschreven methoden in dit artikel zijn vaak ook effectief tegen deze gele zweetvlekken. Met name de methode met baking soda, aangezien dit een oplichtend effect heeft op witte kleding!

Hieronder nog enkele aanvullende tips, specifiek voor witte kleding.

Citroensap
Gebruik een mengsel van half citroensap en half water en smeer daar de vlek mee in. Laat een uur intrekken en was tenslotte volgens wasvoorschrift.

Groene zeep of ossengalzeep
Smeer de vlek in met groene zeep of ossengalzeep en wat lauw water, en laat dit 2 uur intrekken. Was tenslotte volgens wasvoorschrift in de wasmachine. 

Drogen in de zon
Laat de zon zijn werk doen! Behandel de vlek eerst volgens jouw gewenste methode uit dit artikel, en leg of hang daarna het kledingstuk te drogen in de zon. De zon breekt de eiwitten af welke voorkomen in zweet, waardoor de zweetvlek minder zichtbaar wordt. 

zweetvlekken uit kleding


Let op:
Gebruik liever geen bleek op kleding. Bleek is een vrij aggresief middel en kan de vezels van kleding aantasten, waardoor vlekken nog dieper in de vezels kunnen trekken. We raden bleek alleen aan als allerlaatste redmiddel, en wanneer het een volledig wit kledingstuk betreft!

Zweetgeur uit kleding verwijderen

Voor het oog zijn zweetvlekken niet zo’n prettig gezicht. Maar voor de neus is een zweetgeur ook niet fijn! Een blijvende zweetgeur in kleding komt nog weleens voor met sportkleding waar heftig in is gezweet. Helemaal als het vervolgens nog een tijdje in de sporttas is blijven liggen.

Een zweetgeur voorkom je ten eerste het beste door de bezwete kleding snel te reinigen. Leg het kledingstuk te weken in een emmer koud water en voeg een kopje azijn toe. Vervolgens wassen volgens wasvoorschrift.

Ook kun je de oksels van een naar zweet stinkend shirt insmeren met Dettol. Daarna wassen in de wasmachine.

Of een onverwachte tip: stop de stinkende kleding in een plastic tasje en leg in de vriezer! De lage temperatuur doodt de bacteriën welke de zweetgeur veroorzaken.

Heb je alle tips om een zweetgeur uit kleding te verwijderen opgevolgd, maar ruikt je kledingstuk alsnog niet lekker fris na het wassen? Lees dan eens onze tips door in Stinkende was? Zo los je het op!.

Zweetvlekken en zweetgeur voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Ook al kun je zweetvlekken (en zweetgeur) niet altijd volledig voorkomen, je kunt wel wat tips toepassen om er minder last van te hebben!

  • Draag wanneer mogelijk natuurlijke stoffen zoals katoen en linnen.
  • Drink veel water! Daardoor is je transpiratie minder geconcentreerd, wat minder snel tot zweetvlekken en een indringende zweetgeur leidt.
  • Laat je deodorant eerst goed drogen voordat je je shirt aantrekt, zodat de natte deodorant zo min mogelijk kans heeft om in je shirt te trekken.
  • Reinig bezwete kledingstukken zo snel mogelijk in koud water na gebruik. 


Zo zie je maar, er zijn meerdere manieren om zweetvlekken uit kleding te verwijderen! Kijk eens in je keukenkastjes welk van de beschreven middeltjes jij in huis hebt, en het is zo gepiept om de vlek te behandelen. Ook kun je natuurlijk altijd een kant-en-klare vlekkenverwijderaar gebruiken.

Vervolgens heb je weer lang plezier van je gekleurde en witte kleding!

Veelgestelde vragen

Hoe voorkom je zweetvlekken in kleding?

Zweten kun je niet altijd voorkomen, maar er zijn wel manieren om zweetvlekken zo veel mogelijk tegen te gaan. Drink water zodat je goed gehydrateerd bent, laat deodorant goed drogen voordat je een shirt aantrekt. Draag luchtige natuurlijke stoffen zoals katoen en linnen. Mocht je toch zweten op je shirt, spoel het kledingstuk dan zo snel mogelijk uit onder koud water en laat het weken met wat azijn alvorens het wassen in de wasmachine.

Wat is de beste methode om gele vlekken uit witte shirts te verwijderen?

De beste methode is om een papje te maken van baking soda en water, en hiermee de zweetvlek goed in te smeren. Laat dit ongeveer 2 uur intrekken en was het kledingstuk vervolgens zoals het wasvoorschrift aangeeft!

Wat is het verschil tussen gewone azijn en schoonmaakazijn?

Schoonmaakazijn is ook azijn, al heeft het een hogere concentratie azijnzuur. Het is daarom agressiever en niet geschikt voor consumptie! Wel is het effectiever als het gaat om schoonmaakklusjes. Gebruik schoonmaakazijn dus uitsluitend tijdens de schoonmaak, en gewone azijn (natuurazijn) voor in de salade en op je huid. Bijvoorbeeld na een kwallenbeet of verbranding.

Share