Container of kliko schoonmaken – de beste tips!

container schoonmaken

De container schoonmaken is en blijft geen fijne klus. Maar met onze tips ben je sneller klaar dan je denkt, en ben je er weer een tijdje vanaf!

Begin met een lege bak, en verwijder alle restjes afval. Spuit of giet vervolgens een mild schoonmaakmiddel zoals groene zeep of schoonmaakazijn over de buitenkant en binnenkant van de bak.

Voeg een paar emmers kokend heet water toe, en schrobben maar! Gebruik een bezem zodat je overal goed bij kunt. Laat na afloop goed drogen voordat je de kliko weer gebruikt. 

In dit artikel delen we niet alleen stap voor stap de beste schoonmaakmethode voor de container, maar gaan we tevens in op wat te doen bij maden, en hoe je een stinkende en vieze bak in de toekomst voorkomt! 

Stap voor stap de kliko schoonmaken

Nodig:

  • Groene zeep (of schoonmaakazijn)
  • Emmer
  • Kokend heet water
  • Bezem of schrobber met lange steel 
  • Eventueel een trapje

Misschien spreekt het voor zich… maar zorg dat de kliko geheel leeg is! Dus ook geen kleine restjes afval meer op de bodem, want dat bemoeilijkt het schoonmaken. 

Stap 1: De buitenkant
Begin met het schoonmaken van de buitenkant van de bak. Neem een schone doek of spons en doop deze in een sopje van warm water en groene zeep of schoonmaakazijn. Boen er op los en vergeet niet alle hoekjes, gaatjes én ook de onderkant mee te nemen.

Heb je een tuinslag of hogedruk reiniger? Dan is het helemaal makkelijk! Spuit de buitenkant en binnenkant van de bak af om vuil gemakkelijk los te krijgen. 

Stap 2: De binnenkant 
Spuit een oplossing met groene zeep of schoonmaakazijn over alle wanden binnenin de bak.

Kiep vervolgens een paar emmers kokend heet water in de container. Giet het tegen de binnenwanden aan, zodat het vuil kan weken en loskomen. 

Zorg dat je genoeg water in de bak giet zodat er een laagje van ongeveer 20 centimer onder in de bak komt te staan. Laat dit 20 minuten zo staan om het schoonmaakmiddel z’n werk te laten doen.

Stap 3: Schrobben maar!

Bezem voor container schoonmaken

Gebruik een bezem of schrobber met lange steel om de binnenkant van de container grondig schoon te schrobben. Zorg dat je alle hoeken, randen en moeilijk bereikbare plekken meeneemt. 

Kom je er niet goed bij? Gebruik dan een trapje of leg de kliko op z’n kant. Je kunt de kliko dan telkens een kwartslag draaien zodat telkens een andere zijkant onderop komt te liggen. Zo werk je de 4 binnenwanden van de container af! 

Stap 4: Water verwijderen
De kliko op de kop op straat leeggooien? Dat kun je alleen verantwoord doen als je groene zeep als schoonmaakmiddel hebt gebruikt, aangezien dat niet schadelijk is voor het milieu.

Heb je schoonmaakazijn of wellicht zelfs bleek gebruikt? Dan liever teruggieten in de emmer, en de emmer leeggooien in de gootsteen. Leng aan met veel water. 

Spoel de container nog 1 of 2 keer na om alle zeepresten goed te verwijderen. 

Stap 5 – Goed laten drogen
Laat de container volledig drogen voordat je deze weer gaat gebruiken. Je kunt de container buiten in de zon laten staan, of een oude handdoek gebruiken. 

Het is belangrijk dat de container goed droog is voordat je hem weer gaat gebruiken, omdat vochtige omstandigheden de groei van bacteriën en schimmels kunnen bevorderen.

Wat als er maden in je container of kliko zitten?

Ai… maden! Als je merkt dat er maden in je container of kliko zitten, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere verspreiding van ongedierte te voorkomen.

Zorg ten eerste dat je de bak zo snel mogelijk leegt. Na het legen giet je kokend water over de binnenwanden van de bak. Het hete water zal de maden doden. Hou de klep een tijdje gesloten zodat de hitte van het water z’n werk kan doen.

Maak vervolgens de bak grondig schoon zoals hierboven beschreven in stap voor stap de kliko schoonmaken.

Mocht je toch graag bleek willen gebruiken voor dit klusje, giet het afvalwater dan wel terug in een emmer om vervolgens (verdund met veel water) door de afvoer te spoelen. Het is slecht voor het milieu om afvalwater met bleek op straat weg te gooien!

Maak je container regelmatig schoon, en hou de klep altijd goed gesloten om maden in de toekomst te voorkomen.

Hoe vaak moet je de container grondig schoonmaken?

Het is aan te raden om je kliko minstens één keer per kwartaal grondig schoon te maken. 

Als je merkt dat je kliko vaak stinkt of dat er maden in zitten, is het verstandig om de bak vaker schoon te maken. 

Ook in de zomer is het beter om de container vaker schoon te maken, omdat warmte en benauwd weer ideale omstandigheden zijn voor bacteriën en insecten om te groeien. 

In sommige gemeenten bieden ze zelfs diensten aan waarbij ze je kliko schoonmaken, dus het is de moeite waard om na te gaan of dat in jouw gemeente ook het geval is!

Een stinkende en vieze kliko voorkomen 

Een stinkende container kan een vervelend probleem zijn, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om dit aan te pakken.

1. Baking soda of oude kranten op de bodem
Strooi een laagje baking soda op de bodem van de container voordat je er afval in gooit. Baking soda absorbeert geuren en helpt de container fris te houden. Geen baking soda in huis? Een paar oude kranten is een goed alternatief!

2. Citrusschillen
Gooi af en toe wat citrusschillen in de container. De oliën in de schillen helpen geuren te neutraliseren en geven een frisse geur af.

3. Plaats de container in de schaduw
Als de container in de zon staat, kan dit de geurtjes versterken. Plaats de container daarom op een plek in de schaduw om dit te voorkomen.

4. Verwijder afval regelmatig
Hoe langer afval in de container zit, hoe sterker de geur wordt. Zorg er daarom voor dat je de container regelmatig leegt of aan de straat zet, ook al is de bak nog maar halfvol. 

5. Gebruik composteerbare containerzakken  
Door een afvalzak in je container te gebruiken hou je de bak schoner. Let erop dat je een composteerbare zak gebruikt in je groene bak. Deze zijn ontworpen om af te breken in compost, en dus kan de groene bak veilig met zak en al geleegd worden. 

6. Gooi etensresten verpakt weg
Gooi etensresten niet los in de container. Verpak ze in een oude krant of in een speciaal biologisch afbreekbaar afvalzakje, en gooi dat vervolgens in de groene bak. 

Onthoud dat het belangrijk is om de container regelmatig schoon te maken en het afval er op tijd uit te halen om geuroverlast te voorkomen!

Heb je nou ongewenste gasten in huis in de vorm van mieren? Volg ons advies op in Mieren in huis? De beste tips voor bestrijding!

Veelgestelde vragen

Moet je vuilniszakken in je kliko’s te gebruiken?

Het is niet nodig om vuilniszakken in je kliko’s te gebruiken, maar het kan helpen om de container schoner te houden en het afval gemakkelijker te verwijderen. Gebruik voor de groene bak composteerbare afvalzakken. Deze zijn ontworpen om af te breken in compost, waardoor de groene bak veilig met zak en al geleegd kan worden.

Kun je je container laten reinigen door professionals?

Ja, je kunt ervoor kiezen om je container te laten reinigen door professionals die zijn uitgerust met de juiste apparatuur en reinigingsmiddelen. Dit kan een goede optie zijn als je op zoek bent naar een diepere reiniging dan wat je zelf kunt doen. Informeer bij jouw gemeente naar de mogelijkheden.

In welk geval de container met bleek schoonmaken?

Het is aan te raden om de kliko schoon te maken met bleek als er sprake is van schimmel- of bacterievorming in de kliko. Bleek heeft namelijk een desinfecterende werking. Het is wel belangrijk om voorzichtig om te gaan met bleek, en het bleekwater sterk te verdunnen voordat je het door de gootsteen wegspoelt.

Share