De 5 schoonmaakmiddelen welke je écht nodig hebt

schoonmaakmiddelen nodig

Ben je het ook beu om zoveel verschillende schoonmaakflacons in je gootsteenkastje te hebben staan? Niet alleen kost het een aardige duit om ze aan te schaffen, vaak maak je ze niet eens op! Ook zijn ze niet altijd zo effectief als ze beloven. 

De enige schoonmaakmiddelen welke je écht nodig hebt in huis, zijn op 1 hand te tellen. Met een ontsmettende allesreiniger, azijn, afwasmiddel, zeep en baking soda kun je in principe alle schoonmaakklusjes aan. Beter voor je portemonnee, het milieu en je bespaart ook nog eens ruimte. 3 vliegen in 1 klap. In dit artikel delen we waar je ze precies voor gebruikt en waarom ze zo goed werken!

Deze 5 basis producten gebruik je in sommige gevallen afzonderlijk, en in andere gevallen kun je ze mixen voor het meest optimale resultaat. Lees snel verder om te ontdekken wat deze basics zo krachtig maakt, en hoe je ze het beste in huis gebruikt.

Welke producten heb je nodig?

Om het hele huis schoon te houden heb je niet meer dan deze 5 producten nodig:

  • Allesreiniger
  • Azijn (natuurazijn of schoonmaakazijn)
  • Afwasmiddel
  • Baking soda (zuiveringszout) 
  • Zeep

Wat maakt deze producten tot schoonmaak-krachtpatsers?

Door de werking van ieder product uit te leggen is het makkelijker te begrijpen waarom deze simpele maar krachtige middelen meestal voldoende zijn. Je hebt al die A-merken of een heel arsenaal aan schoonmaakmiddelen vaak echt niet nodig!

Allesreiniger
De naam zegt het eigenlijk al, je kunt zo’n beetje ‘alles’ schoonmaken met allesreiniger. Een goede allesreiniger moet reinigen én ontsmetten. Het is een lichtzuur tot zwakbasisch product, wat betekent dat het enerzijds aanslag aanpakt en anderzijds organisch vuil oplost. 

Azijn
Azijn doodt bacteriën, maskeert geurtjes en is schimmelwerend. Het perfecte middel om te gebruiken tegen kalkaanslag in de badkamer bijvoorbeeld. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn gebruiken. Schoonmaakazijn is dubbel zo effectief, maar wel iets minder vriendelijk voor het milieu. Schoonmaakazijn is tegenwoordig verkrijgbaar met bijvoorbeeld citroen- of lavendelgeur, mocht je de geur niet zo aangenaam vinden. 

Afwasmiddel
Je zou zeggen dat afwasmiddel alleen voor de afwas is. Niets is minder waar! Afwasmiddel is 1 van de krachtigste ontvetters qua schoonmaakmiddelen. Daarom komt het goed van pas bij vele schoonmaakklusjes. Omdat het zo geconcentreerd is heb je vaak maar enkele druppels nodig. 

Baking soda
Baking soda of zuiveringszout wordt vaak gebruikt in de keuken, maar is ook onmisbaar tijdens het schoonmaken. Het neutraliseert geurtjes, kan vettigheid oplossen en werkt tevens als schuurmiddel. Een ideaal middel om bijvoorbeeld de gootsteen mee schoon te maken!

Baking soda is ook ideaal om je haarborstel eens grondig mee schoon te maken. Weten hoe? Check ons artikel Haarborstel schoonmaken – hoe doe je dat?.

Zeep
Zeep zorgt ervoor dat vetten in water oplossen en vervolgens makkelijk weg te spoelen zijn. Voorbeelden van goede zepen zijn groene zeep, marseillezeep of olijfoliezeep. 

Zelf schoonmaakmiddelen maken


Nu we weten wat de basisproducten zijn en hoe ze hun werk doen, kunnen we aan de schoonmaak! Alleen, waar gebruik je welk product eigenlijk voor?

De badkamer schoonmaken

In de badkamer draait het vooral om water, en water zorgt voor kalkaanslag. Daarnaast wil je in een badkamer uiteraard ook goed ontsmetten. 

Azijn tegen kalkaanslag

Alles wat direct in aanraking komt met water, zoals de douchecabine, tegels en wastafel, maak je het beste schoon met behulp van azijn. Het is handig om een plantenspuit met een mix van azijn en water in de kast te hebben staan zodat je gemakkelijk kunt verstuiven. Hoe doe je dit precies? Check onze instructie Zelf azijn spray maken.

Spray deze oppervlakken in met de azijn spray. Heb je zichtbare kalkaanslag? Laat het dan 10 minuten inwerken en haal er vervolgens een vochtige doek overheen.

Let op: heb je kalkhoudende tegels? Gebruik dan geen azijn, want dat kan de tegels aantasten. Gebruik in plaats daarvan een allesreiniger!

De WC schoonmaken 

Voor de WC gebruiken we een combinatie van azijn, baking soda én allesreiniger. We willen namelijk niet alleen de aanslag aanpakken, het is ook nodig om goed te ontsmetten! 

Strooi wat baking soda in het water in de pot om de aanslag van kalk en urine onder het waterpeil aan te pakken. Zet je WC borstel in de pot zodat deze gelijk kan meeweken.

Voor de kalkaanslag boven het waterpeil spray je wat azijn spray in de pot. Plak eventueel een velletje WC papier bovenop de ingespoten plekken om ervoor te zorgen dat de azijn goed op z’n plek blijft.

Laat dit alles een kwartiertje staan, en boen vervolgens met de WC borstel de gehele pot. Doorspoelen en de pot is weer mooi schoon en ontsmet! De andere onderdelen van de WC kun je met een allesreiniger schoonmaken. 

Baking soda en allesreiniger in de keuken

In de keuken gaat schoonmaken vooral over vetresten en etensresten verwijderen. Ook is het belangrijk om sommige oppervlakken te ontsmetten, zoals het aanrecht en binnenin de koelkast. 

Gootsteen en spoelbak schoonmaken

Kraan ontkalken azijn

Strooi enkele lepels baking soda in de afvoer. Spray vervolgens de rest van de spoelbak in met een azijnoplossing, en giet tevens een flinke scheut azijn in de afvoer. Laat dit 10 minuten inwerken en spoel vervolgens alles na met kokend water. Haal eventueel een doek of spons over de spoelbak!

Aanrecht, fornuis en oven schoonmaken met allesreiniger

Op het aanrecht, fornuis en in de oven zul je vooral vetresten en etensresten aantreffen. Dit is goed schoon te maken met een allesreiniger. Dit zal het aanrecht ook gelijk ontsmetten. Neem vervolgens af met een vochtige doek.

Vergeet niet regelmatig de koelkast uit te ruimen en de planken en hoekjes schoon te maken met allesreiniger. 


Meubels schoonmaken

Uiteraard hoort afstoffen ook bij het schoonmaakritueel. Voor veel meubels is droog afstoffen voldoende. Voor meubels die wel even vochtig afgenomen moeten worden (zoals de eettafel!) kun je het beste een allesreiniger gebruiken. 


Dweil de vloeren met azijn en afwasmiddel

Voor het dweilen van de vloer raden we aan een beetje schoonmaakazijn of natuurazijn toe te voegen aan een emmer met warm water. Ook kan een drupje afwasmiddel helpen voor het moeiteloos schoon krijgen van vloeren.

Let op: heb je een natuurstenen vloer zoals marmer? Gebruik dan geen azijn, want dat kan de tegels aantasten. 


Ramen en spiegels schoonmaken met azijn

Ramen lappen doen we het liefst zo min mogelijk. Als je het doet, doe het dan ook gelijk goed! Neem een emmer warm water en doe er een scheutje azijn in samen met wat druppels afwasmiddel. Nadrogen met een droge doek of krant. 


Afwasmiddel om vetvlekken te verwijderen uit kleding

Afwasmiddel tegen vetvlekken

Vetvlekken uit kleding verwijder je in de meeste gevallen gemakkelijk met afwasmiddel. Smeer wat afwasmiddel op de vlek en stop het kledingstuk in de wasmachine op normaal programma. In de meeste gevallen komt je kleding weer helemaal schoon uit de machine!

Is de vetvlek al een tijdje ingedroogd in het kledingstuk? Ook dan kan afwasmiddel alsnog de redder in nood zijn. Laat in dat geval het afwasmiddel eerst een dag intrekken op de vlek alvorens je het kledingstuk in de wasmachine stopt. 

Meer tips & tricks om vetvlekken uit kleding te verwijderen vind je in ons artikel Vetvlekken verwijderen!


Veelgestelde vragen

Is het beter om natuurazijn of schoonmaakzijn te gebruiken tijdens het schoonmaken?

Azijn is een zuur welke goed ingezet kan worden bij verschillende schoonmaakklusjes. Schoonmaakazijn heeft een hogere zuurgraad dan natuurazijn en werkt daarom effectiever. Sommige mensen gebruiken liever natuurazijn omdat het wat minder sterk ruikt en zachter is voor de materialen waar je het op gebruikt. Natuurazijn kun je dus voor zowel in de salade als tijdens het schoonmaken gebruiken. Schoonmaakazijn gebruik je uitsluitend voor het poetsen!

Hoe maak je zelf een milieuvriendelijke reiniger om voegen schoon te maken?

Maak een papje van gelijke delen baksoda (zuiveringszout) en water. Breng dit aan op je voegen en laat het 30 minuten inwerken! Schrob vervolgens met een borstel en neem af met water en een schone doek.

Hoe maak je een kraan kalkvrij?

Doordrenk een zachte doek of keukenpapier met schoonmaakazijn en wikkel deze om de delen van de kraan waar de kalkaanslag zichtbaar aanwezig is. Heb je een afschroefbaar zeefje in de kop van de kraan? Leg deze dan in een bakje met 1 deel azijn en 3 delen warm water. Laat een paar uur inweken. Na afloop goed naspoelen met schoon water. Alleen nog even droog maken, en klaar is kees!

Share