Vetvlekken verwijderen uit kleding – de beste tips!

Vetvlekken verwijderen

Vetvlekken, help! Soms heb je het gelijk door, als je bijvoorbeeld vettig eten op je shirt morst. En soms zie het pas veel later, vele uren nadat je in de keuken hebt staan wokken. Geen paniek, met onze tips verwijder je vetvlekken gemakkelijk en snel in iedere situatie!

Vetvlekken uit kleding verwijder je in de meeste gevallen gemakkelijk met afwasmiddel. Smeer wat afwasmiddel op de vlek, en stop je kledingstuk in de wasmachine op normaal programma.

Is de vlek nog niet weg? Houd dan dezelfde stappen aan, maar gebruik wasbenzine in plaats van afwasmiddel. Droog het kledingstuk pas in de droger nadat de vlek geheel verdwenen is, anders kan de vetvlek permanent in de stof trekken door de hitte. 

Vetvlekken zijn het makkelijkst te verwijderen door snel te handelen, mits je er natuurlijk op tijd bij bent. In veel gevallen zie je een vetvlek pas (veel) later.

Welke stappen het meest succesvol zijn voor het verwijderen van vetvlekken is per situatie verschillend. Lees snel verder voor de beste tips per situatie, en verwijder jouw vetvlek in een mum van tijd!

Vetvlekken verwijderen direct na het morsen

Vetvlekken uit kleding verwijder je het beste door snel te handelen. Leg een vel keukenpapier op de vlek om het meeste vet te absorberen voordat het intrekt. Wat is je volgende stap? De vlek zo snel mogelijk schoonmaken met één van de schoonmaakmiddelen welke we hieronder opsommen.

Vetvlekken met afwasmiddel verwijderen

Afwasmiddel om vetvlekken te verwijderen

Afwasmiddel blijkt keer op keer je beste maatje wanneer er iets schoongemaakt moet worden. De grote kracht van afwasmiddel is namelijk dat het ontzettend goed ontvet! 

Stap 1:
Smeer wat vloeibaar afwasmiddel op je verse vetvlek en stop je kledingstuk gelijk in de wasmachine.

Step 2:
Was op normaal programma, en je zult zien dat in de meeste gevallen je kledingstuk er volledig schoon uitkomt!

Vetvlekken met vloeibaar wasmiddel verwijderen

In plaats van afwasmiddel is vloeibaar wasmiddel voor kleding ook vaak krachtig genoeg voor vetvlekken. 

Stap 1:
Neem een beetje vloeibaar wasmiddel en dep dit op de vetvlek.

Stap 2:
Laat ongeveer 10 minuten intrekken en was het vervolgens in de wasmachine (op het programma dat aangegeven staat in het wasvoorschrift van het kledingstuk).

Stap 3:
Is de vetvlek nog niet verdwenen na deze wasbeurt? Herhaal deze handeling dan totdat dit wel het geval is.

Vetvlekken met groene zeep verwijderen

Groene zeep is ook een allemansvriendje in huis. Dit komt doordat het zowel een allesreiniger als een multifunctionele ontvetter is.

Stap 1:
Groene zeep in vloeibare vorm dep je rechtstreeks op de vetvlek. Voor groene zeep in vaste vorm is het aan te raden om met wat heet water de zeep zacht te laten worden, voordat je het aanbrengt op de vetvlek.

Stap 2:
Na 10 minuten intrekken kan je kledingstuk de wasmachine in zonder de groene zeep uit te spoelen. Wassen volgens wasvoorschrift en de vlek is weg!

Oude vetvlekken verwijderen

Het komt lang niet altijd voor dat je vetvlekken direct opmerkt. In veel gevallen zie je ze pas veel later zitten. Soms zelfs pas wanneer je je kledingstuk opvouwt nadat het al in de wasmachine is geweest… help! Lees snel verder wat je in deze situatie kunt doen. 

Oude vetvlekken met afwasmiddel verwijderen

Wasmachine voor vetvlekken verwijderen

Het is nog niet te laat om alsnog afwasmiddel erbij te pakken.

Stap 1:
Smeer afwasmiddel rechtstreeks op de ingedroogde vetvlek en laat het een dag intrekken.

Stap 2:
Was het kledingstuk volgens het wasvoorschrift. In bijna alle gevallen is er vervolgens niks meer te zien van de vetvlek!

Oude vetvlekken met wasbenzine verwijderen

Heeft afwasmiddel je ingedroogde vetvlek niet verwijderd? Niet getreurd, we kunnen met iets sterkers aan de slag gaan. Wasbenzine is een ontvettend middel wat je gemakkelijk bij de supermarkt en drogist kunt vinden. 

Stap 1:
Dep wasbenzine op de ingedroogde vetvlek en laat ongeveer 20 minuten intrekken.

Stap 2:
Was het kledingstuk vervolgens zoals het wasvoorschrift aangeeft. En weg is de vlek!

Laatste redmiddel bij oude vetvlekken: de stomerij

Mochten de methodes met afwasmiddel en wasbenzine onverhoopt niet werken om de ingedroogde vetvlek te verwijderen, dan is de stomerij je laatste redmiddel. Tip: geef duidelijk aan bij de stomerij dat het een oude vetvlek betreft. Hoe meer informatie ze hebben over de vlek, des te groter de kans dat ze het eruit kunnen krijgen!

Heb je nou geen vetvlekken in je kleding, maar wel zweetvlekken? Deze krijg je er gemakkelijk weer uit door de tips toe te passen uit ons artikel Zweetvlekken uit kleding verwijderen!

Vetvlekken uit stoffen meubels verwijderen

Bank vetvlek verwijderen

Nu hebben we het de hele tijd over de wasmachine. Maar wat nou als je een vetvlek hebt gemaakt op bijvoorbeeld de bank in plaats van een trui! Die kan je helaas niet zo maar even in de wasmachine stoppen, tenzij het een verwijderbare hoes is natuurlijk.

Stap 1:
Neem een beetje vloeibaar wasmiddel en dep dit op de vetvlek.

Stap 2:
Neem een schone doek (bijvoorbeeld een microvezeldoek) welke je vochtig maakt met lauw warm water. Verwijder vervolgens al deppend het afwasmiddel én daarmee de vlek.

Stap 3:
Zie je dat de vetvlek nog steeds zichtbaar is? Herhaal dan dezelfde stappen, alleen laat het afwasmiddel eerst een paar uur intrekken.

Heb je een vetvlek op de bank door kaarsvet? We got you covered met deze tips!

Vetvlekken uit hout verwijderen

Om vetvlekken te verwijderen uit hout kun je het beste schoonmaakazijn gebruiken.

Stap 1:
Meng gelijke delen schoonmaakazijn en water.

Stap 2:
Neem een schone doek en ga voorzichtig met het mengsel over de vetvlek. Laat natuurlijk opdrogen. 

Vetvlekken uit leer  verwijderen

Leer heeft als voordeel dat een vetvlek er niet zodanig in kan trekken als in stof.

Stap 1:
Neem een schone droge doek en wrijf goed over de vetvlek, om het meeste vet eraf te vegen.

Stap 2:
Indien de vetvlek nog niet helemaal verdwenen is, kun je wat talkpoeder of maïzena op de vlek strooien. Laat een nacht zo liggen zodat het vet volledig opgenomen kan worden door de poeder. 

Vetvlekken uit suède verwijderen

Wat betreft suède is aan te raden om voorzichtig te werk te gaan. Als je (te hard) wrijft blijf je dat altijd zien op suède. Er zijn verschillende middelen welke vetvlekken uit suede kunnen verwijderen. Hieronder een kleine opsomming, zodat je aan de slag kunt gaan met wat je in huis hebt.

Manier 1:
Doe wat verdund azijn op een schone doek en dep voorzichtig de vetvlek op het suède.

Manier 2:
Strooi wat talkpoeder of maïzena op de vetvlek. Laat een nacht intrekken en check de volgende dag of de vetvlek verdwenen is.

Manier 3:
Sprinkel wat bruisend water (spa rood) op een schone doek en dep op de vetvlek om deze te verwijderen.

Manier 4:
Gebruik een beetje babyshampoo op suède om de vetvlek te verwijderen. Laat natuurlijk opdrogen.


Heb je een vlek op je suède schoenen? Lees dan eens de tips uit ons artikel voor schoenen schoonmaken!

Share