Hoe kun je kunstbloemen het beste schoonmaken?

foto van kunstbloemen

Zijden en plastic kunstbloemen schoonmaken hoeft geen tijdrovende of vervelende klus te zijn. Als je het regelmatig bijhoudt, zien ze er altijd fris uit. 

Kunstbloemen dien je regelmatig stofvrij te maken door bijvoorbeeld een stofdoek of plumeau te gebruiken. Een haarföhn is tevens een handige tool om het stof weg te blazen. Zijn je kunstbloemen echt vies? Dip ze dan voorzichtig in een bad van water en een mild schoonmaakmiddel en hang of leg ze weg om te drogen. 

Er zijn verschillende methodes voor het schoonmaken van kunstbloemen. Afhankelijk van het materiaal, en de mate waarin ze vies zijn, geven we in dit artikel aan wat de beste manieren zijn om jouw kunstbloemen er weer als nieuw uit te laten zien!

Het schoonmaken van kunstbloemen

De kunst van kunstbloemen mooi houden, is dat je ze regelmatig stofvrij maakt. Zijden bloemen en andere soorten kunstbloemen zijn vaak delicaat. Daarom is het beter om “droge” schoonmaakmethodes toe te passen waar mogelijk. Er bestaan verschillende methodes om stof te verwijderen, welke we zo dadelijk één voor één toelichten. 

Mochten je bloemen toch een meer grondige schoonmaakbeurt nodig hebben, dan dien je voorzichtig te zijn om te voorkomen dat ze kunnen beschadigen. Stop ze nooit en te nimmer in de wasmachine of afwasmachine. Wassen en afspoelen met de hand is the way to go

Je kunt kunstbloemen bijvoorbeeld afspoelen onder een zachte straal water, of je kunt ze dippen in een bad van water en een mild schoonmaakmiddel. Voor zijden bloemen is een wasmiddel voor zijden kleding aan te raden. Voor plastic kunstbloemen kun je een klein beetje afwasmiddel gebruiken. 

Lees snel verder om te weten wat de beste methodes zijn. Bij elke methode geven we aan wat de benodigdheden en te volgen stappen zijn!

Hoe verwijder je stof van kunstbloemen?

Kunstbloemen zijn gebaat bij regelmatig afstoffen. Dit is de eerste en meest belangrijke stap om kunstbloemen zo lang mogelijk mooi te houden. 

Afstoffen 

Benodigdheden:

 • Stofdoek of plumeau

Methode:

 1. Neem je stofdoek of plumeau en ga voorzichtig langs de bloemen en blaadjes om stof te verwijderen. Door de beweging en wrijving zal het meeste stof verwijderd worden.
 2. Stof op moeilijk bereikbare plekken (zoals kleine bloemblaadjes) kun je verwijderen door deze delen voorzichtig beet te pakken en het stof weg te wrijven.

Stof eraf blazen

Benodigdheden:

 • Spuitbus met perslucht of een haarföhn

Methode:

 1. Zet de bloemen eventueel voor een open raam.
 2. Gebruik een spuitbus met perslucht of een haarföhn op zachte stand, en houd 15 centimeter afstand terwijl je richt op de kunstbloemen.
 3. Ga eventueel voorzichtig met je vingers door de bloemen zodat de luchtstroom overal vrij toegang heeft.

De zoutmethode

Zout om kunstbloemen van stof te ontdoen

Benodigdheden:

 • 5 eetlepels tafelzout
 • Plastic zak of kussensloop

Methode:

 1. Strooi het zout in de zak of kussensloop.
 2. Voeg je kunstbloemen toe.
 3. Sluit de zak af met je hand en schud de zak enkele minuten heen en weer.
 4. Open de zak en haal de bloemen eruit. Het zout heeft het stof verwijderd. 

Hoe verwijder je vuil en vlekken van kunstbloemen?

Hebben je kunstbloemen niet voldoende aan een goede afstofbeurt? Volg dan onderstaande methodes om je plastic en zijden bloemen van een grondige schoonmaakbeurt te voorzien.

Plastic bloemen schoonmaken met water

Benodigdheden:

 • Grote emmer
 • Douchekop of kraan
 • Een drupje afwasmiddel
 • Handdoek of wasknijpers

Methode:

 1. Vul een emmer met lauwwarm water en een beetje afwasmiddel. Houd de bos met plastic bloemen vast aan de stelen en dip ze een aantal keer ondersteboven in het water waarbij je zachtjes de bos bloemen heen en weer beweegt. 
 2. In plaats van een emmer met water, kun je deze techniek ook onder de douchekop uitvoeren. (Zonder het afwasmiddel toe te voegen.)
 3. Spoel de bloemen voorzichtig met schoon water na onder de douchekop of kraan.
 4. Leg de bloemen plat op een handdoek om te drogen. Of hang ze ondersteboven op met de steel aan een wasknijper. 

Zijden bloemen schoonmaken met water

Benodigdheden:

 • Grote emmer
 • Douchekop of kraan
 • Wasmiddel voor zijde
 • Handdoek of wasknijpers

Methode:

 1. Vul een emmer met lauwwarm water en een beetje wasmiddel voor zijde. Houd de bos met plastic bloemen vast aan de stelen en dip ze een aantal keer ondersteboven in het water waarbij je zachtjes de bos bloemen heen en weer beweegt. 
 2. Spoel de bloemen voorzichtig met schoon water na onder de douchekop of kraan.
 3. Leg de bloemen plat op een handdoek om te drogen. Of hang ze ondersteboven op met de steel aan een wasknijper. 

Hoe onderhoud je kunstbloemen?

Wanneer de bloemen eenmaal schoon zijn en er weer als nieuw uitzien, wil je dat natuurlijk ook zo houden! De beste tip is om met regelmaat de kunstbloemen stofvrij te maken, bijvoorbeeld tijdens je wekelijkse schoonmaakronde in huis. 

Je voorkomt op deze manier dat stof en vuil zich ophopen, waardoor je minder vaak de bloemen grondig schoon hoeft te maken met water. Water doet kunstbloemen uiteindelijk geen goed, en vooral zijden bloemen worden er niet mooier op. 

We adviseren om minstens twee keer per maand kunstbloemen stofvrij te maken. Het schoonmaken waar water aan te pas komt kun je het beste beperken tot een aantal keer per jaar. 

Hoe bewaar je kunstbloemen?

Het fijne van kunstbloemen is uiteraard dat ze altijd in bloei lijken te staan! Echter kunnen we ons voorstellen dat je af en toe wat afwisseling wil en dus sommige bloemen herschikt of een tijdje op zolder bewaard. 

Kunstbloemen kun je het beste in een afgesloten doos bewaren, zodat de vorm goed intact blijft en er zich geen laag stof verzamelt op de blaadjes. Om een muffe geur tegen te gaan kun je een geurzakje toevoegen in de doos!

En hoe zit het met kunstplanten? 

Blad van kunstplant schoonmaken

Wie weet heb je naast kunstbloemen ook kunstplanten in huis. Ze worden tenslotte steeds mooier gemaakt en zijn soms bijna niet meer van echte planten te onderscheiden.

Voor het onderhouden en schoonmaken van kunstplanten adviseren we dezelfde methodes als voor kunstbloemen. Houd er echter wel rekening mee dat kunstplanten vaak vastzitten in een pot. 

Je dient te voorkomen dat er zich water in de pot gaat ophopen. Het water kan namelijk niet weglopen en dit kan leiden tot de vorming van bacteriën en schimmel. Bedek daarom de pot van de plant met een plastic zak indien je besluit de plant schoon te maken onder de douche!

Pro tip: Indien de bladeren van een nepplant er na een tijdje dof uitzien, kun je een beetje baby olie op een doekje doen en daarmee de bladeren inwrijven. Dit zorgt ervoor dat ze weer een ‘gezonde’ glans krijgen! Deze hack kun je ook toepassen op de bladeren van plastic kunstbloemen. 

Conclusie

Al met al kunnen we concluderen dat het onderhouden van zijden bloemen en andere soorten kunstbloemen niet ingewikkeld hoeft te zijn! De beschreven methodes kosten je slechts een paar minuten tijd. Met het regelmatig stofvrij maken, en eventueel een voorzichtig bad op z’n tijd, zien je kunstbloemen er altijd fris uit en houd je er lang plezier van!

Heb je naast kunstbloemen ook een mooie bos verse bloemen in huis? Ontdek welke tips wij geven om je bos tot wel 3 weken mee te laten gaan in Hoe houd je een bos bloemen langer mooi?

Veelgestelde vragen

Kun je kunstbloemen wassen in water?

Ja, vul een emmer met lauwwarm water en een beetje afwasmiddel, of wasmiddel voor zijde in het geval van zijden bloemen. Neem de bos kunstbloemen bij de stelen en dip ze ondersteboven meerdere keren in het water. Laat ze daarna op een handdoek drogen of hang ze ondersteboven op aan de stelen.

Hoe lang gaan zijden bloemen mee?

Zijden bloemen van goede kwaliteit gaan tot wel 10 jaar mee! Zorg dat je ze regelmatig afstoft en schoonmaakt, en zet ze niet in de volle zon om verkleuring te voorkomen.

Kun je kunstbloemen in de wasmachine of afwasmachine wassen?

Het is af te raden om kunstbloemen op deze manier schoon te maken, om te voorkomen dat ze beschadigen. Kunstbloemen kun je het beste schoonmaken in een bad van lauwwarm water met eventueel een mild relevant schoonmaakmiddel. Of je kunt ze voorzichtig afspoelen onder de douche!

Share