Stinkende was? Zo los je het op!

stinkende was

Stinkende was… niks is zo frustrerend als je pasgewassen kleding van het droogrek of uit je kledingkast halen, en merken dat het niet fris ruikt! Gelukkig zijn er vele tips om dit de volgende keer te voorkomen!

Een stinkende was voorkom je ten eerste door regelmatig je wasmachine te reinigen middels een kookwas met daarin 2 vaatwastabletten. Vervolgens leg je je stinkende kledingstukken te weken in koud water met azijn. Gebruik in de wasmachine in plaats van wasverzachter ook een half kopje azijn. Dit zorgt niet alleen voor het neutraliseren van nare geurtjes, maar maakt je kleding ook zacht en behoudt de kleuren! Droog tot slot je kleding het liefst in de buitenlucht, en anders op een plek met goede ventilatie.


Lees snel verder om te weten welke tips jij kan toepassen om jouw wasroutine te verbeteren! Na afloop heb je nooit meer last van een stinkende was. 


1. Was stinkende kleding zo snel mogelijk 

Bacteriën zorgen vaak voor de nare geur. Als je stinkende was in de wasmand laat liggen, zullen de bacteriën zich vermenigvuldigen én zal dit overslaan naar je andere kleding in de wasmand! Was je stinkende kleding dus altijd zo snel mogelijk.

2. Wasmachine reinigen

stinkende was

Het klinkt misschien gek, maar de wasmachine kan de boosdoener zijn van muffe geurtjes in pasgewassen kleding. Zeepresten, huidschilfers en haren blijven achter na iedere wasbeurt, en lossen vaak niet goed op omdat er niet meer zo heet gewassen wordt. 

Draai daarom af en toe een kookwas van 90 graden (zonder kleding!). Voeg geen wasmiddel toe, alleen wat kopjes azijn in zowel de trommel als een beetje in de lade. In plaats van azijn kun je ook 2 vaatwastabletten in de trommel doen voor de últieme reiniging.  

Vergeet tot slot de rubberen ring niet. Als je hier niet naar omkijkt kan er zo’n vieze bruine drap in blijven staan. Regelmatig even met de hand schoonmaken met heet water en wat afwasmiddel helpt! Een doekje, spons of oude tandenborstel zijn geschikte tools. 


3. Week je stinkende kleding voor het wassen in azijn

Week de kledingstukken welke muf ruiken in een emmer met koud water en 2 kopjes schoonmaakazijn. Azijn neutraliseert geuren en tast niet je wasmachine óf kleding aan. Azijn zorgt er juist voor dat kleding zacht blijft en de kleuren helder blijven.

Na een uurtje weken kunnen de kledingstukken zo de wasmachine in. 


4. Was volgens wasvoorschrift

We hebben al gauw de neiging extra wasmiddel of wasverzachter toe te voegen als we graag een lekker geurende was willen.

Nieuwere wasmachines gebruiken minder water en hebben wasprogramma’s die op lagere temperaturen wassen. Goed voor het milieu natuurlijk, maar het kan ervoor zorgen dat wasmiddelen niet goed opgelost worden. En dit kan leiden tot een stinkende was!

Check daarom het label met de wasvoorschriften in je kleding, en stem je wasprogramma en hoeveelheid wasmiddel er op af. 

Misschien een overbodige tip, maar zorg dat je ook het juiste middel in het juiste bakje doet! Als je dit per ongeluk verkeerd doet, kan dat ook leiden tot een stinkende was.

Check onze tips:
In welk bakje moet wasmiddel?
In welk bakje moet wasverzachter?


5. Gebruik azijn in plaats van wasverzachter

stinkende was

Bewaar de azijn dichtbij je wasmachine, want je kunt beter azijn gebruiken in plaats van wasverzachter. We weten inmiddels dat azijn nare geurtjes oplost. Ook lost azijn kalk op, waardoor je automatisch met zachter en schoner water wast. Je kleding blijft er zachter door én de kleuren blijven mooi helder. En geen zorgen, na afloop ruik je niks meer van de azijn terug!

Wil je toch graag een parfum-achtige geur meegeven aan je wasgoed? Je hebt tegenwoordig wasparfums. Met een paar druppels kun je tóch zorgen dat je wasgoed heerlijk geurt.  


6. Haal je was op tijd uit de wasmachine

Laat je kleding nooit te lang in de wasmachine zitten. Ga je al vroeg de deur uit en ben je pas aan het einde van de dag weer thuis? Stel dan de timer van je wasmachine in, zodat je was klaar is op het moment dat je thuiskomt. 


7. Hou deurtje open tussen wasbeurten

Het deurtje van de wasmachine kun je het beste een beetje open laten na het draaien van een was. Dit helpt om vocht te laten ontsnappen zodat schimmel en nare luchtjes geen kans krijgen. Je kan daarnaast ook de lade van de wasmachine even openzetten, zodat de machine nog meer lucht doorlaat! 


8. Droog kleding in de buitenlucht

stinkende was

Indien het weer het toelaat, en je hebt er de ruimte voor… droog je kleding in de buitenlucht! De zon doodt bacteriën (welke geurtjes kunnen veroorzaken), de wind helpt nare geurtjes wegblazen én het kost je geen stroom.

Let wel op met gekleurde kleding want de zon heeft een blekend effect. Handig om je witte was weer mooi wit te krijgen, maar gekleurde kleding kun je daarom beter binnenstebuiten ophangen. 


9. Droogrek binnenshuis? Zorg voor voldoende ventilatie 

Soms laat het weer het niet toe, of je hebt gewoonweg geen buitenruimte. Bij het binnenshuis drogen van je kleding op een droogrek is het belangrijk om voldoende luchtstroom te hebben. Zet daarom een raampje open in de kamer waar je op dat moment je was droogt. De zolder is ook een goede plek, omdat warmte altijd opstijgt! 


10. Niet je kleding blind in de droger gooien

Gebruik je de droger om kleding te drogen? Als je kleding al niet zo fris uit de wasmachine komt, doe het dan vooral niet gelijk in de droger. De warmte zorgt ervoor dat de geur nog verder ‘ingebakken’ raakt en leidt tot een stinkende was. Hang deze kleding dus of buiten op, of was het opnieuw. 


11. Gebruik een droogtrommeldoekje!

stinkende was

Is het je eenmaal gelukt om je was lekker geurend uit de wasmachine te krijgen? Mocht je daarna de droger gebruiken, dan kun je zo’n droogtrommeldoekje toevoegen. De lekkere geur zul je na afloop in je droge kleding ruiken! 


12. Zorg dat je kleding he-le-maal droog is

Wanneer je je kleding nog een beetje klam in de kast hangt, heb je grote kans dat het gaat stinken. De afwezigheid van ventilatie zorgt ervoor dat het vocht niet weg kan, en dus ontwikkelingen bacteriën zich in een mum van tijd. Wacht dus altijd met het wegleggen van je kleding totdat het he-le-maal droog is.


Dit waren álle tips die je kunt uitvoeren om een einde te maken aan stinkende was!

Share