Gootsteen ontstoppen: de beste methodes

gootsteen ontstoppen

Loopt het water langzaam of zelfs helemaal niet meer weg? Tijd voor de gootsteen ontstoppen! Wij delen hoe je dit het beste aanpakt…

Voor de gootsteen ontstoppen kun je een vloeibare ontstopper gebruiken. Dit kan zowel een milieuvriendelijke versie zijn van baking soda en azijn, of een kant-en-klare fles ontstopper uit de winkel. Ook kun je de sifon losdraaien en schoonmaken, en zodoende verstoppingen direct in de leidingen verhelpen. Hulpmiddelen zoals een ouderwetse plopper óf een ontstoppingsveer zijn ook erg effectief om hardnekkige verstoppingen los te halen.

Als je weet wáár de verstopping precies zit en waar het uit bestaat, kun je gerichter te werk gaan. In de wasbak in de badkamer is het bijvoorbeeld meestal een mix van haren, zeepresten en misschien een verdwaald watje. In de keuken heb je een grotere kans dat het etensresten zijn. 

Check de onderstaande methodes en beslis welke je als eerste gaat uitproberen om jouw gootsteen weer vrij van verstoppingen te krijgen. You got this!

Methodes voor de gootsteen ontstoppen

Bekijk je gootsteen eens van dichtbij om te spotten of je de verstopping ziet zitten. Zit het bovenaan de afvoer, dan kun je vast uit te voeten met de eerste paar methodes. Heb je het idee dat het een hardnekkiger probleem is? Ga dan gelijk door naar de methodes voor de sifon schoonmaken en de ontstoppingsveer gebruiken.

Plopper

gootsteen ontstoppen

Een plopper is zo’n houten stok met een rubberen kap. Handig om in huis te hebben voor het ontstoppen van verschillende soorten afvoeren!

Methode
Doordat de kap over de gootsteen valt en vacuüm trekt, trek je als het ware het vastzittende vuil omhoog of los. Deze methode is geschikt voor wanneer de blokkade redelijk dicht bovenaan de afvoer van de gootsteen zit.

Stap 1
Zorg dat je de rubberen kap geheel over de gootsteen zet zodat er geen lucht meer bij kan. Mocht dit lastig zijn, dan kun je een laagje water in de wasbak laten lopen, wat ervoor zorgt dat er geen zuurstof meer onder de kap door kan.

Stap 2
Wanneer de rubberen kap de gootsteen goed afsluit, maak je een pompende beweging op en neer. Dit zorgt ervoor dat vastzittend vuil omhoog getrokken of los getrokken wordt!

Stap 3
Soms hoor je geluiden uit de afvoer die erop wijzen dat de blokkade succesvol verwijderd is. Je kunt dit testen door te kijken of het water nu weer goed wegloopt. 


Milieuvriendelijk ontstoppen: baking soda & schoonmaakazijn

baking soda en schoonmaakazijn

Baking soda en schoonmaakazijn zijn milieuvriendelijker dan chemische schoonmaakmerken, en zijn geschikt voor vele schoonmaakklusjes in huis!

Methode
Baking soda en schoonmaakazijn zijn goede ontstoppers als het gaat om blokkades die kunnen oplossen. Kalk, vet en klein organisch vuil worden opgelost met behulp van deze milieuvriendelijke krachtpatsers.

Stap 1
Giet eerst 1 kopje baking soda (zuiveringszout) en vervolgens 1 kopje schoonmaakazijn door de gootsteen. Let op: dit kan een borrelend effect geven samen.

Stap 2
Wacht 15 minuten en giet vervolgens een grote plens kokend water door de gootsteen.

Stap 3
Check of het water uit de kraan nu weer goed wegloopt!


Kant-en-klare vloeibare ontstopper

Je kunt ook een kant-en-klare vloeibare ontstopper in de winkel kopen voor de gootsteen ontstoppen. Dit is een chemisch product en is bijvoorbeeld verkrijgbaar van het merk Mr Muscle. 

Methode
Vloeibare ontstopper lost vet en klein organisch vuil op. Het voordeel is dat dit product zwaarder is dan water, waardoor blokkades die onder water staan (bijvoorbeeld in de sifon) ook bereikt kunnen worden! Nadeel is dat het niet zo best is voor het milieu en je leidingwerk.

Stappen
Volg nauwkeurig de handleiding op de fles op!


Sifon schoonmaken

sifon

De sifon is onderdeel van de buizen onder de gootsteen, en dit is 1 van de plekken waar een vuilprop kan zorgen voor een verstopte gootsteen. 

Methode
De sifon is de U-vormige buis onder de gootsteen, waar een laagje water in blijft staan. Mocht de vuilophoping zich hier bevinden, dan hebben de bovenstaande methodes helaas niet altijd succes! De sifon losmaken en schoonmaken is dan wel een goede strategie. 

Stap 1
Zet allereerst een teiltje onder de sifon om water op te vangen. De sifonbuis zit meestal met een draairing vast aan de andere buizen. Draai daarom aan beide kanten van de sifon de draairing eraf. Soms heb je een tang nodig als ze erg strak zitten!

Stap 2
Bekijk zowel de inhoud van de sifonbuis als van de buizen welke aan weerszijden zitten. Check voor zichtbare vuilophopingen en verwijder deze met je vingers. Je kunt de sifonbuis ook nog even in een sopje van heet water en baking soda of wat afwasmiddel goed schoonmaken.

Stap 3
Plaats de sifon weer terug en check door de kraan aan te zetten of de sifon niet lekt ter hoogte van de draairingen. Je kunt ze indien nodig wat strakker vast draaien of afdichttape gebruiken. 

Stap 4
Check of het water uit de kraan nu weer goed doorloopt in de gootsteen!


Ontstoppingsveer

gootsteen ontstoppen

Een ontstoppingsveer is een lange metalen draad welke je bij de bouwmarkt koopt. Deze methode is geschikt voor als de blokkade dieper in de leiding vastzit, en is meestal het laatste redmiddel voordat je niet anders kan dan een loodgieter inschakelen. 

Methode
Een ontstoppingsveer is een lange metalen draad welke je vanaf de gootsteen óf vanaf de sifon tot diep in de leiding duwt. Het vastzittende vuil wordt daardoor als het ware losgeprikt.

Stap 1
Duw de ontstoppingsveer met een draaiende beweging in de gootsteen, totdat je niet meer verder kan. Deze handeling kan je ook starten vanaf de losgedraaide sifon, mocht de blokkade verder weg in de leiding zitten.

Stap 2
Maak vervolgens lange halen om blokkades door te prikken en haal vervolgens de ontstoppingsveer er weer uit.

Stap 3
Check of het water uit de kraan nu weer goed wegloopt!


Hoe onderhoud je je gootsteen om ontstopping te voorkomen?

Nu je eenmaal je gootsteen en afvoer vrij van verstoppingen hebt, is het natuurlijk het beste om nieuwe verstoppingen zoveel mogelijk te voorkomen! We zetten voor je op een rij wat daarbij kan helpen. 


Gebruik een zeefje

Gebruik altijd zo’n zeefje voor in de gootsteen. Dit vangt alles op wat níet in de gootsteen thuishoort. Gooi regelmatig het zeefje leeg in de afvalbak.


Preventief baking soda en kokend water in de gootsteen

Je kunt preventief je gootsteen schoonmaken door er een kopje baking soda (zuiveringszout) in te strooien en er vervolgens flink wat kokend water overheen te gieten.

Baking soda lost vet en klein organisch vuil op, is vriendelijk voor het milieu én voor je leidingen! Het kokend water lost eventuele zeepresten in de leidingen op.


Dit waren onze beste methodes voor zelf je gootsteen ontstoppen! Heeft helaas niets tot dé oplossing geleid? Dan is het tijd om een loodgieter in te schakelen. 


Nu je toch bij je gootsteen bezig bent, kun je ondertussen gelijk eens de kraan ontkalken. Een simpel klusje om je kraan er weer als nieuw uit te laten zien!

Veelgestelde vragen

Wat is het beste middel om de gootsteen te ontstoppen?

Dat ligt aan wát er precies vastzit in de gootsteen. Is het oplosbaar zoals zeepresten en vettigheid? Dan is een vloeibare ontstopper voldoende. Heb je een ontstopping welke wat groter is of dieper in de leiding zit? Dan heb je grover geschut nodig zoals een rubberen plopper, een ontstoppingsveer of zul je de sifon los moeten losdraaien.

Hoe werkt een ontstoppingsveer?

Een ontstoppingsveer is een lange metalen draad welke je vanaf de gootsteen óf vanaf de sifon tot diep in de leiding duwt. Het vastzittende vuil wordt daardoor als het ware losgeprikt. Duw de ontstoppingsveer met een draaiende beweging in de gootsteen, totdat je niet meer verder kan. Deze handeling kan je ook starten vanaf de losgedraaide sifon, mocht de blokkade verder weg in de leiding zitten.

Is kokend water schadelijk voor de leidingen?

Nee, kokend water is niet schadelijk voor de leidingen. Regelmatig kokend water en eventueel baking soda (zuiveringszout) door de gootsteen spoelen kan verstoppingen helpen voorkomen. 

Zijn kant-en-klare vloeibare ontstoppers slecht voor de leidingen?

Kant-en-klare vloeibare ontstoppers zoals van HG zijn chemische producten en kunnen de leidingen van binnen aantasten. Ze kunnen ruw worden waardoor de kans op een volgende verstopping juist vergroot wordt. Gebruik zulke middelen dus spaarzaam.

Share