Snel en gemakkelijk de kraan schoonmaken en ontkalken

Kraan ontkalken azijn

Is je kraan wit en dof uitgeslagen? Hoog tijd om te ontkalken! De kraan schoonmaken en ontkalken is in een handomdraai gedaan met onze tips & tricks. 

Doordrenk een zachte doek of keukenpapier met schoonmaakazijn en wikkel dit om de delen van de kraan waar de kalkaanslag zichtbaar aanwezig is. Heb je een afschroefbaar zeefje in de kop van de kraan? Leg deze dan in een bakje met 1 deel azijn en 3 delen warm water. Laat een paar uur inweken. Na afloop goed naspoelen met schoon water. Alleen nog even droog maken, en klaar is kees!

Kalkaanslag kun je helaas nooit helemaal voorkomen. Wél kun je een eenvoudig ritueel aanhouden waardoor je kalkaanslag gemakkelijk schoonmaakt, en zoveel mogelijk voorkomt. Check in dit artikel onze tips! 

Welke onderdelen van de kraan moet je ontkalken?

Voor de buitenkant van de kraan geldt: waar je kalkaanslag ziet zitten! Kalkaanslag ontstaat daar waar water achterblijft. Meestal is dat op het uiteinde van de kraan (daar waar het water uitkomt). Daarnaast ontstaat er vaak ook kalkaanslag op het beginstuk van de kraan, waar de verbinding met de wastafel of aanrecht is. 

Perlator: uiteinde van de kraan

De perlator is een soort zeefje welke aan het uiteinde van de kraan zit. Dit zeefje is een filter en zorgt ervoor dat de kalk wat met het water mee komt niet in je glas of op je tandenborstel terecht komt. Deze perlator vangt dus de kalk op, en is daardoor het onderdeel wat vaak de meeste kalkaanslag bevat. 

Hoe maak je deze perlator dan schoon? 

Sommige perlators kun je losschroeven en van de kraan afhalen. Dat is fijn, want dan kun je deze te weken leggen in een bakje met je schoonmaakoplossing. Alle hoekjes en gaatjes worden zodoende goed meegenomen in het ontkalkingsproces!

Stappen om je kraan te ontkalken

Benodigdheden:

  • Schoonmaakazijn
  • Warm water
  • Keukenpapier
  • Bakje
  • Droge doek

Stap 1: Perlator van de kraan afschroeven en laten weken
Heb je een afschroefbaar zeefje aan de uiteinde van je kraan? Dit is de perlator. Schroef deze van de kraan af, zodat je ‘em apart kan laten weken in een bakje met 1 deel azijn en 3 delen water water.

Stap 2: Wikkel keukenpapier bedrenkt in azijn om de kraan
Bekijk je kraan van dichtbij om te spotten waar kalkaanslag zit. Doordrenk keukenpapier met azijn en wikkel dit vervolgens om de delen van de kraan waar je kalkaanslag ziet zitten. Dit is vaak aan het uiteinde van de kraan waar het water uitkomt, en op het beginstuk – waar de verbinding met de wastafel of aanrecht is. 

Keukenpapier om een kraan met azijn te ontkalken

Stap 3: Wacht 3 uur
Laat de azijnoplossing 3 uur inweken. Dit zorgt ervoor dat het zuur in de azijn echt z’n werk kan doen voor de ontkalking.

Stap 4: Verwijder het keukenpapier
Na 3 uur inweken zou de azijnoplossing z’n werk gedaan moeten hebben. Verwijder het keukenpapier, en neem de kraan af met een doekje of keukenpapier met enkel water om alle azijnresten te verwijderen. Had je de perlator van de kraan afgehaald? Spoel deze goed na met water en plaats ‘em terug op de kraan. Goed droogmaken met een schone doek zorgt voor een glanzend resultaat!

Stap 5: Herhaal indien nodig
Is nog niet alle kalkaanslag verdwenen? Herhaal dan dit proces nog eens om alle laatste resten te verwijderen. 

Geschikte middelen voor de kraan ontkalken

Heb je geen azijn in huis, of wil je liever een ander middel gebruiken? We zetten voor je op een rij met welke middelen je de kraan nog meer kunt ontkalken. 

Citroenzuur

Citroenzuur voor ontkalken kraan

Citroenzuur is een natuurlijke ontkalker, door het zuur wat in citroenen aanwezig is. Net als azijn dus ook een milieuvriendelijk middel! Je kunt een flesje citroenzuur bij de supermarkt halen of citroenzuur in poedervorm bij bijvoorbeeld de drogist. 

Je houdt dezelfde stappen aan als voor het ontkalken met azijn. Voor citroenzuur in poedervorm geldt dat je 1 eetlepel oplost in een bakje met warm water. 

Universele ontkalker 

In de winkels kun je ook universele ontkalker kopen voor schoonmaak doeleinden, zoals bijvoorbeeld het welbekende Antikal of producten van HG. Deze middelen werken vaak goed. Spray deze middelen alleen nooit rechtstreeks op de kraan, aangezien dit het materiaal van de kraan kan aantasten. Spray het schoonmaakmiddel eerst op een doekje en wrijf daar vervolgens de kraan mee in. 

Een nadeel kan zijn dat een universele ontkalker net wat duurder is dan de huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Ook is het uiteraard minder milieuvriendelijk. Een voordeel is dat het spul in de meeste gevallen reukloos is, en maar een inwerktijd van 5 tot 10 minuten heeft.

Natuurazijn versus schoonmaakazijn

Indien je azijn wilt gebruiken voor de douchekop ontkalken, vraag je je misschien af of je natuurazijn of schoonmaakazijn moet gebruiken. Natuurazijn (geschikt voor consumptie) is ook geschikt voor ontkalken, al is het proces met schoonmaakazijn effectiever en zal je door de sterkte ervan minder nodig hebben dan wanneer je natuurazijn gebruikt.

Voor natuurazijn geldt dat je dit onverdund moet gebruiken, anders is het niet effectief genoeg. Houd tevens een dubbele inwerktijd aan!

Hoe vaak moet je de kraan ontkalken?

Dat is simpel: wanneer je kalkaanslag ziet zitten op de kraan, is het tijd om te ontkalken! Hoe snel kalkaanslag zich vormt en opbouwt, is afhankelijk van hoe vaak de kraan gebruikt wordt en hoe hard het water in de leidingen is. 

Algemeen genomen is het goed om de kranen in huis tenminste elke 2 maanden te ontkalken. 

Hoe ontstaat kalkaanslag?

Hoe ontstaat kalkaanslag eigenlijk? Kalk is afkomstig uit ons leidingwater, doordat calcium en magnesium elkaar kruisen en zich met elkaar verbinden. De gevormde kalk zet zich vervolgens af in waterleidingen, kranen en huishoudelijk apparaten. Kalkwater komt overal in Nederland voor, al kan het per regio wel verschillen hoe kalkrijk het leidingwater is. Kalkrijk leidingwater wordt ook wel ‘hard’ water genoemd. 

Hoe hou je de kraan zo vrij mogelijk van kalkaanslag?

Ook al is het proces van de douchekop ontkalken vrij eenvoudig, je wilt het natuurlijk zo min mogelijk hoeven doen. Er zijn verschillende manieren om de opbouw van kalkaanslag op je kraan zo veel mogelijk te vertragen. 

Kraan droog maken

Kalkaanslag blijft sneller zichtbaar achter wanneer (warm) water verdampt. Wanneer je na gebruik de kraan droog maakt, voorkom je dat kalkaanslag zich snel opbouwt.  

Je leidingwater kalkvrij maken

Een andere manier om je kranen vrij te houden van kalkaanslag, is door kalkvrij water te gebruiken! Er bestaan verschillende filtersystemen om calcium en magnesium uit het water te filteren. Ook bestaan er systemen welke de samenstelling van het water veranderen, en daarmee het water ‘ontharden’. Zulke systemen kun je rechtstreeks op je waterleiding aansluiten of toepassen. 

Wat moet ik nog meer regelmatig ontkalken in huis?

Na het lezen van dit artikel bedenk je je misschien dat je nog meer plekken in huis of huishoudelijke apparaten hebt die wel eens ontkalkt mogen worden. Hierbij een opsomming om thuis eens na te lopen:

  • Gootsteen
  • Waterkoker
  • Koffiezetapparaat
  • Thermoskan
  • Bestek
  • Vazen
  • Douchekop
  • Douchecabine
  • Doucheputje
  • Wasmachine
  • Douche spiegel

De meeste van deze oppervlakken of apparaten kun je goed met azijn ontkalken. Om de douchekop te ontkalken kun je deze het beste in een emmer met een azijnoplossing leggen. Voor de waterkoker ontkalken kun je azijn en water in de waterkoker koken.

Wat is het verschil tussen gewone azijn en schoonmaakazijn?

Gewone azijn wordt ook wel natuurazijn genoemd en is geschikt voor consumptie. Je kunt het bijvoorbeeld door de salade doen. Schoonmaakazijn is een chemisch product en niet geschikt voor consumptie. De hogere zuurgraad in schoonmaakazijn maakt dit tot een effectief schoonmaakmiddel, en kan voor vele klusjes in huis worden gebruikt, zoals de douchekop of waterkoker ontkalken.

Hoe kun je een thermostaatkraan ontkalken?

De thermostaatkraan in de douche kun je ontkalken door het eindstuk van de kraan af te halen en deze enkele uren in een bakje met azijn laten weken. Vergeet niet het water even af te sluiten. Kan je je thermostaatkraan niet demonteren? Wikkel dan een doek gedrenkt in azijn om het eindstuk heen en laat dit enkele uren inweken. Goed naspoelen en droogmaken, en je thermostaatkraan is weer kalkvrij.

Hoe maak je een kraan kalkvrij?

Doordrenk een zachte doek of keukenpapier met schoonmaakazijn en wikkel deze om de delen van de kraan waar de kalkaanslag zichtbaar aanwezig is. Heb je een afschroefbaar zeefje in de kop van de kraan? Leg deze dan in een bakje met 1 deel azijn en 3 delen warm water. Laat een paar uur inweken. Na afloop goed naspoelen met schoon water. Alleen nog even droog maken, en klaar is kees!

Share