Wat is beter: vloeibaar wasmiddel of waspoeder?

vloeibaar wasmiddel of waspoeder

De meeste mensen hebben een voorkeur voor óf vloeibaar wasmiddel óf waspoeder. Maar wat is eigenlijk beter? Welk type wasmiddel wast schoner en welke is goedkoper? 

Er bestaat geen eenduidig antwoord op deze vraag, omdat beide voor- én nadelen hebben. Zo is vloeibaar wasmiddel beter voor wasgoed wat je op lagere temperaturen wast en vaak wat makkelijker in gebruik. Wel is het over het algemeen een stuk duurder dan waspoeder. Waspoeder zorgt er echter voor dat je witte was witter uit de wasmachine komt, en is qua verpakking milieuvriendelijker.

We zetten de voordelen en nadelen van elk type wasmiddel voor je op een rij, zodat je zelf de beste afweging kunt maken! Ook leggen we uit of je wasmiddel het beste in de lade of rechtstreeks in de trommel kunt doen. En welke merken wasmiddel zijn het minst schadelijk voor het milieu? Lees snel verder!

Vloeibaar wasmiddel voor lagere temperaturen

Vloeibaar wasmiddel beter


Vloeibaar wasmiddel lost makkelijker op dan waspoeder, en is daarom geschikter voor wasjes op lagere temperaturen.

Tegenwoordig wassen we vaak op 30 graden en gebruiken we het liefst een kort wasprogramma, want… we zijn allemaal druk! Doordat vloeibaar wasmiddel sneller oplost heb je minder kans op wasmiddelvlekken op je kleding. 

Waspoeder zorgt voor meer wrijving met de vezels van je kleding, en kan daardoor de vezels van je wasgoed aantasten. Dit heeft tot gevolg dat gekleurde kleding sneller vervaagt. Gebruik daarom het liefst vloeibaar wasmiddel voor je gekleurde én delicate kleding! 

Voordelen

 • Lost makkelijker op dan waspoeder, dus beter voor korte wasprogramma’s op lage temperaturen
 • Geschikt voor voorbehandeling van vlekken
 • Comfortabel in gebruik

Nadelen

 • Is duurder dan waspoeder
 • Je gebruikt al snel te veel
 • Is minder milieuvriendelijk qua verpakking


Waspoeder voor witte was én 60 graden was

Waspoeder beter


Waspoeder bevat vaak ingrediënten welke een lichtblekend effect hebben. Daarom is waspoeder het perfecte wasmiddel voor je witte kleding! Meer weten over hoe je witte kleding mooi wit wast en houdt? Check ons artikel Hoe witte kleding weer wit krijgen.

Met de 60 graden was bedoelen we wasgoed wat je op hoge temperaturen wast. Denk daarbij aan handdoeken, lakens en ondergoed. Waspoeder wast effectief schoner, en is dus perfect voor het type wasgoed wat je hygiënisch schoon wilt wassen. 

Voordelen

 • Houdt witte kleding mooi wit
 • Wast effectiever schoon
 • Goedkoper

Nadelen

 • Kan wasmiddelvlekken achterlaten bij lagere temperaturen
 • Moeilijker om vlekken voor te behandelen


Hoe zit het met waspods?

waspods beter wasmiddel


Behalve vloeibaar wasmiddel en waspoeder is er nog een derde categorie: waspods. 

Een waspod is een capsule met vloeibaar wasmiddel welke verpakt zit in een oplosbare folie, welke je zo in de trommel gooit.

Ook waspods hebben zowel voordelen als nadelen. 

Voordelen

 • Makkelijk in gebruik, je gooit ze zo in de trommel
 • Je voorkomt overdosering

Nadelen

 • Duur t.o.v. andere soorten wasmiddelen
 • Geen voorbehandeling vlekken mogelijk
 • Geen aangepaste dosering mogelijk


Wasmiddel beter in de lade of in de trommel?

Soms hoor je weleens dat je wasmiddel beter direct in de trommel kan doen, in plaats van in het daarvoor bestemde bakje in de lade. Waspods doen we tenslotte ook rechtstreeks in de trommel. Wat is nou eigenlijk het beste?

Vloeibaar wasmiddel kun je prima in een wasbolletje rechtstreeks in de trommel doen. Het wasmiddel wordt direct bij je wasgoed gevoegd, waardoor het meer tijd heeft om vlekken aan te pakken. De vorm van de wasbol zorgt er voor dat het vloeibare wasmiddel  gelijkmatig bij het wasgoed wordt verspreid en voorkomt wasmiddelvlekken op je kleding. 

Als je dezelfde tactiek met waspoeder zou uitvoeren, heb je kans dat het waspoeder zich teveel concentreert op één plek, en daardoor niet al je wasgoed goed schoonwast. Ook kan dit wasmiddelvlekken op je kleding tot gevolg hebben.

Het grote voordeel van je wasmiddel direct in de trommel doen, is dat je zeker weet dat al het wasmiddel naar je wasgoed gaat, en er geen restjes achterblijven in de lade en leidingen. 

Test het dus eens uit! Kijk hoe je was uit de wasmachine komt wanneer je wasmiddel via een wasbol rechtstreeks in de trommel bijvoegt. Heb je last van wasmiddelvlekken op je schone was? Dan kun je beter je wasmiddel in de daarvoor bestemde lade doen. 


Wat is milieuvriendelijker: vloeibaar wasmiddel of waspoeder?

milieu beter wasmiddel


Kan je milieuvriendelijke keuzes maken bij het wassen? We noemden al eerder dat de verpakking van waspoeder milieuvriendelijker is dan de verpakking van vloeibaar wasmiddel. Dat komt omdat een fles vloeibaar wasmiddel per dosering meer verpakkingsmateriaal bevat dan de verpakking van waspoeder.

Echter is de verpakking niet het enige wat meetelt in de belasting van het milieu. 

Een bijkomend nadeel van waspoeder is dat het een wrijvende werking heeft, waardoor de vezels van je kleding beschadigen en loskomen. Dit gebeurt met name bij synthetische stoffen zoals polyester en nylon. Deze synthetische vezels komen via de afvoer van je wasmachine in het grondwater en in de oceanen terecht.

Wil je rekening houden met het milieu wat betreft wassen? Was dan vooral alleen wanneer het écht nodig is. Was pas wanneer je een volle trommel hebt, en hou je aan de aanbevolen dosering. Was op lagere temperaturen, maar was wel minstens eens per maand op een hogere temperatuur om vetluis in de wasmachine te voorkomen.

Ook kun je letten op het merk wasmiddel welke je gebruikt. Veel merken bevatten microplastics in het wasmiddel, zowel in de vloeibare vorm als in waspoeder. 


Conclusie

Zoals je ziet er is geen eenduidig antwoord op de vraag welk type wasmiddel beter is. Over het algemeen kunnen we stellen dat vloeibaar wasmiddel beter is voor wasjes op lagere temperaturen, en waspoeder beter voor hogere temperaturen. 

We hebben de beste keuze per type was voor je op een rij gezet.

Type wasmiddelVoor type wasgoed
WaspoederWitte kleding, handdoeken, ondergoed en lakens
Vloeibaar wasmiddel voor bonte wasGekleurde kleding
Wasmiddel voor wol en zijdeWasgoed met delicate stoffenVeelgestelde vragen

Kun je wasverzachter in de trommel doen?

Wasverzachter kun je beter in de lade van de wasmachine doen. Wasmachines geven pas wasverzachter af op het laatste moment van het wasprogramma. Doe je wasverzachter rechtstreeks in de trommel, dan wordt de wasverzachter weggespoeld door je wasmiddel tijdens het hoofdwasprogramma.

Welk merk wasmiddel bevat geen microplastics?

Veel merken bevatten microplastics in het wasmiddel. Zowel in de vloeibare vorm als in waspoeder. Merken welke dat niet hebben zijn onder andere Seepje, Homethings, The Good brand en GreenHub.

Wat is beter: vloeibaar wasmiddel of waspoeder?

Vloeibaar wasmiddel lost beter op en is daardoor geschikter voor wasjes op lagere temperaturen. Waspoeder is beter voor wasgoed op hogere temperaturen én voor wit wasgoed. Dit komt omdat er bleekmiddel aan waspoeder is toegevoegd.

Share