Hoe verwijder je bruine aanslag in de WC?

Bruine aanslag WC verwijderen

Bruine aanslag in de WC is geen fijn gezicht. Hoe grondig je het toilet ook schoonmaakt, soms blijft dat hardnekkige laagje aanslag nog steeds zichtbaar na afloop. Wees gerust, met onze tips is elke WC weer helemaal schoon te krijgen. 

Bruine aanslag in de WC is goed te verwijderen met verschillende huismiddeltjes. Aangezien de bruine aanslag voor een groot deel uit kalkaanslag bestaat, kan schoonmaakazijn dit goed verhelpen. Giet 2 kopjes in het water in de WC pot, en spray met een plantenspuit tevens wat schoonmaakazijn op de delen van de pot boven het waterpeil en onder de WC rand. Vergeet niet om een raampje open te zetten voor ventilatie! Laat een nacht inweken, en de volgende ochtend borstel je de aanslag in de meeste gevallen zo weg. 

De bruine aanslag is meestal een combinatie van kalkaanslag en urinesteen. Afhankelijk van waar de aanslag precies zit, en welke middeltjes je in huis hebt, delen we in dit artikel de beste schoonmaaktips voor iedere situatie. Lees dus snel verder!


Hoe ontstaat de bruine aanslag?

Het water wat door de WC pot gespoeld wordt, bevat mineralen waardoor er kalk achterblijft. Na een tijdje vormt dit kalkaanslag. Je ziet dit vaak in de vorm van strepen in de pot, precies op de plekken waar er water spoelt na het doortrekken.

Een andere aanslag welke in de WC pot kan voorkomen is urinesteen. Urinesteen geeft een gele of bruine kleur af en wordt gevormd door de minerale zouten welke samen met de urine uit ons lichaam komen wanneer we plassen. Deze aanslag ontstaat vaak onder het waterpeil, helemaal onderin de WC pot.   


Strepen in pot schoonmaken

Nu we weten dat de bruine strepen in de WC pot kalkaanslag is, kunnen we met een ontkalker aan de slag! 

Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is een prima ontkalker. Het heeft alleen wel wat tijd nodig om z’n werk te doen. Ga als volgt te werk:

Stap 1:
Neem een plantenspuit en meng 1 deel schoonmaakazijn en 1 deel warm water. Spuit dit op de strepen en plekken met kalkaanslag in de WC pot. Om de schoonmaakazijn aan de binnenkant van de pot goed te laten inweken kun je wat velletjes WC papier op de kalkaanslag leggen. Spuit daar vervolgens de azijnoplossing op. Helemaal nat maken zodat het goed op de plek blijft liggen.

Giet tevens 2 kopjes in de pot zelf en zet de WC borstel er in. Vergeet niet een raampje of deur open te zetten voor de ventilatie!

Stap 2:
Laat dit een nacht zo staan om de schoonmaakazijn goed in te laten trekken. De volgende ochtend borstel je met de WC borstel de kalkaanslag zo weg. Vergeet niet door te trekken.

Tip:
Gebruik nooit schoonmaakazijn en een WC schoonmaakmiddel tegelijkertijd. Dit kan een gevaarlijke chemische reactie opleveren! 


Puimsteen 


Puimsteen is natuurproduct van vulkanisch gesteente en wordt vaak verkocht om eelt van je voeten te verwijderen. Dit product is echter ook zeer geschikt als ‘schuurmiddel’ om kalkaanslag weg te schuren! Puimsteen is namelijk harder dan kalkaanslag, maar niet te hard om het glazuur van de WC pot te bekrassen. 

Werkwijze:
Gebruik een handschoen en neem het stuk puimsteen in je hand. Schuur met het stuk puimsteen over de aanslag, totdat het na een beetje inspanning geheel verdwenen is. 

Je kunt jaren met puimsteen doen. Dat maakt het een uitstekend en goedkoop middel.

Tip:
Echt schuurpapier is te agressief en kan gemakkelijk het glazuur in de pot beschadigen. Dit wil je niet, want zonder deze beschermlaag zullen kalkaanslag en urinesteen zich gemakkelijker hechten aan de WC pot. En dan wordt het heel lastig om dit nog schoon te krijgen!


Aanslag onderin de pot schoonmaken

De aanslag onderin de pot bestaat dus veelal uit urinesteen. Gelukkig zijn er veel middeltjes die dit schoon kunnen krijgen. Naast speciale urinesteenverwijderaar, sommen we hieronder op welke huis-, tuin- en keukenmiddeltjes nog meer geschikt zijn voor dit klusje. 


Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn alleen is in veel gevallen al voldoende om dit soort aanslag te verwijderen. 

Stap 1:
Giet 2 kopjes schoonmaakazijn in de WC pot en laat dit voor een nacht inweken. Je kunt zelfs de WC borstel in de pot zetten om die ook tegelijkertijd een goede schoonmaakbeurt te geven. 

Stap 2:
De volgende ochtend boen je met de WC borstel in veel gevallen de aanslag onderin de pot zo weg. Spoel vervolgens de WC door. 


Schoonmaakazijn + baking soda

Bruine aanslag WC verwijderen

Een krachtige combinatie is schoonmaakazijn en baking soda (zuiveringszout). Het mengen van deze 2 middelen zorgt namelijk voor een bruisende reactie.

Stap 1:
Giet 2 kopjes schoonmaakazijn en 1 kopje baking soda in de WC pot. Ook in dit geval kun je de WC borstel in de pot steken tijdens dit proces.

Stap 2:
Laat het mengsel 30 minuten inwerken en boen de aanslag onderin de WC pot vervolgens schoon met de WC borstel. Daarna even doorspoelen. 

Baking soda kan voor heel veel schoonmaakklusjes gebruikt worden! Bijvoorbeeld voor het schoonmaken van de oven.


Vaatwastablet

Aanslag wc schoonmaken


Een vaatwastablet lost in veel gevallen de aanslag goed op! 

Werkwijze:
Gooi het tablet in de pot, wacht een nacht, en haal de volgende ochtend de WC borstel er doorheen.


Steradent (bruistabletten voor kunstgebit)

Steradent zijn bruistabletten welke normaal gesproken worden gebruikt voor het reinigen van een kunstgebit. 

Werkwijze: 
Gooi 2 tabletten in de WC pot en laat een nacht inweken. De volgende ochtend kun je in veel gevallen zo de aanslag verwijderen met de WC borstel. 


Hoe voorkom je bruine aanslag in de WC?

Nu je de aanslag eenmaal verwijderd hebt, wil je er natuurlijk voor zorgen dat je WC pot mooi wit en glanzend blijft! Door je WC regelmatig op de juiste manier schoon te maken voorkom je dat de aanslag zich ophoopt en blijvend zichtbaar is. 


De WC op de juiste manier schoonmaken

Aanslag WC verwijderen


Werk van ‘boven naar beneden’ en van ‘schoon naar vuil’, om te zorgen dat je de viezigheid en bacterien zo effectief mogelijk te werk gaat!

Stap 1:
Neem een emmertje sop (bijvoorbeeld desinfecterende allesreiniger en warm water) en een vaatdoekje. Met de uitgewrongen vaatdoek neem je het water closet (stortbak) en de knop voor het doorspoelen goed af.

Stap 2:
Werk vervolgens door naar beneden. Dep je vaatdoek opnieuw in de emmer en wring ‘em wederom goed uit. Maak de deksel van de WC schoon, en ook de bril (boven- en onderkant!) en de rest van de buitenkant van de WC pot. Vergeet ook niet de achterkant en onderkant van de pot – indien je toilet dit heeft.

Stap 3:
Je zult merken dat er soms kleine deeltjes stof op de oppervlakken achterblijven, hoe vaak je ook erover heengaat met je natte vaatdoek. Neem daarom een stuk droog keukenpapier of WC papier, en maak alle oppervlakken droog. Deze stofdeeltjes kun je hierdoor moeiteloos verwijderen. Ook is het fijn om de bril droog te maken, want deze kan lang nat blijven en niemand zit graag op een natte WC bril!

Stap 4:
Nu is de binnenkant van de pot aan de beurt. Je kunt bijvoorbeeld een speciale WC reiniger gebruiken en aanbrengen in de pot. Vaak is de tuit van de fles zo vormgegeven dat je het ook gemakkelijk onder de rand van de WC pot kunt spuiten. Neem vervolgens je WC borstel en schrob alles goed schoon. Ga tevens diep de pot in, onder het waterpeil, en boen het daar ook goed. Nu alleen nog even doorspoelen.

Tip: In plaats van een speciale WC reiniger kun je ook wat schoonmaakazijn of een allesreiniger gebruiken. Dure schoonmaakmiddelen of bleek zijn niet per se nodig om het toilet goed schoon te krijgen!

Stap 5:
Mocht je een toiletblokje hebben hangen in de pot, dan kun je die nu weer terughangen of vervangen voor een nieuwe. Vergeet ook niet de oppervlakken in de buurt van de WC pot mee te nemen. Maak de bijvoorbeeld de deurklink, de lichtknop en de vloer goed schoon om bacterien te doden en vieze geurtjes te verhelpen.


Hoe vaak moet je de WC schoonmaken?

De hierboven benoemde stappen raden we aan om wekelijks uit te voeren. Hierdoor zorg je dat alles in op de WC pot goed gereinigd wordt, en voorkom je in de meeste gevallen dat bruine aanslag zich ophoopt.

Daarnaast raden we aan om dagelijks even een vochtig WC-doekje over (en onder!) de bril te halen en na een grote booschap even met de WC borstel door de pot te gaan. Wel zo fris!


Veelgestelde vragen

Hoe krijg je de WC bril weer wit?

Een geel verkleurde WC bril kun je weer wit krijgen door deze in baking soda (zuiveringszout) te weken. Demonteer de bril en leg ‘em in een oplossing met baking soda in een grote teil of bad. Wordt de bril toch niet wit, of is de zon de oorzaak van de vergeling? Dan zit er weinig anders op dan een nieuwe WC bril kopen!

Hoe maak je de stortbak / water reservoir schoon?

Ook in de stortbak kan vuil en vooral kalk zich ophopen. Haal de deksel van de stortbak en giet er 2 kopjes schoonmaakazijn in. Eventueel met een plantenspuit een mengsel van half schoonmaakazijn en half warm water aanbrengen op de delen boven het waterpeil. Een nacht laten inweken en de volgende dag met een zachte spons schoonboenen en doortrekken.

Kun je cola gebruiken om bruine aanslag in de WC te verwijderen?

Je zou het misschien niet zeggen, maar cola heeft dezelfde zuurtegraad als azijn. Je kunt daarom (goedkope) cola gebruiken om kalkaanslag te verwijderen in de WC. Giet het over de aanslag en laat een nachtje inweken. De volgende ochtend kun je in veel gevallen de aanslag zo wegborstelen. Niet vergeten door te trekken!

Share