Haarborstel schoonmaken – hoe doe je dat?

haarborstel schoonmaken

Je haarborstel schoonmaken is iets wat de meeste mensen niet vaak genoeg doen. Stof, huidschilfers, resten van haarproducten… je borstelt het zó terug je frisgewassen haar in! Lees hier hoe je dit klusje in een handomdraai doet. 

Je haarborstel schoonmaken doe je door ten eerste de losse haren en pluisjes tussen de borstelpinnetjes te verwijderen. Dit kan met je vingers, een kam of haarschuifje bijvoorbeeld. Vervolgens leg je je borstel in een badje van warm water met baking soda en shampoo te weken. Even met een afwasborstel of oude tandenborstel erdoorheen kan helpen om het losgeweekte vuil te verwijderen. Tot slot leg je ‘em te drogen op een schone droge handdoek.

Hoe je je borstel zó kan schoonmaken dat hij lang meegaat, is afhankelijk van het type borstel. Eentje met zo’n kussentje? Een haarborstel met varkenshaar? Of misschien een plastic tangle teezer? Check in dit artikel welke schoonmaakroutine voor jouw borstel het beste is!

Na elk gebruik haar uit je borstel verwijderen

Haar uit je borstel halen doe je waarschijnlijk al wel regelmatig. Zo niet, dan is het tijd om daar een gewoonte van te maken! Want een borstel vol met haar is de perfecte plek om stof te vangen en bacteriën in te broeden. Maar hoe verwijder je op eenvoudige wijze losse haren en pluisjes uit je borstel?


Losse haren verwijderen

Vaak kun je losse haren zo uit je borstel trekken met je vingers. Als je jezelf aanleert om dit na elk gebruik te doen, zit het haar niet zo vast en trek je het er gemakkelijk uit.

Gebruik je liever iets anders, of krijg je niet alle haren eruit? Gebruik dan een lang dun voorwerp om tussen de pinnetjes door te halen en de haren mee te trekken. Een zakkam, puntkam of haarschuifje werken goed!

Pluisjes verwijderen

Na het verwijderen van losse haren, valt het meestal op dat er nog wat in je borstel achterblijft. Om de pinnetjes heen lijken zich kleine pluisjes te verzamelen. Deze pluisjes bestaan uit stof, huidschilfers, resten van haarproducten en meer.

Wanneer je losse haren uit je borstel haalt, probeer dan zoveel mogelijk deze pluisjes mee te trekken. Hoe langer je ze laat zitten, hoe hardnekkiger ze zijn om schoon te maken. 

Grondig je haarborstel schoonmaken

haarborstel schoonmaken

Hieronder een overzicht hoe je per borsteltype het beste dit klusje kan klaren. Jouw type borstel of kam op de juiste manier schoonmaken zorgt ervoor dat deze zo lang mogelijk meegaat – en zo goed mogelijk z’n werk doet!

Plastic haarborstel schoonmaken

Een haarborstel compleet gemaakt van plastic is 1 van de makkelijkste type borstels om schoon te maken. Een bekend voorbeeld is de tangle teezer.

Stap 1 – haren en pluisjes verwijderen
Haal om te beginnen alle losse haren uit je borstel, en probeer ook gelijk zo veel mogelijk de pluisjes mee te nemen welke zich om de pinnetjes heen bevinden. Dit doe je het beste met je vingers, een kam of een pincet.

Stap 2 – laten weken
Maak een sopje van warm water, baking soda (zuiveringszout) en shampoo. Mix dit goed door elkaar en leg daar je borstel 20 minuten in te weken.

Stap 3 – losgeweekt vuil verwijderen
Het losgeweekte vuil kun je aan het einde van de 20 minuten verwijderen door met je hand door de pinnetjes van de borstel te gaan. Iets grover geschut nodig? Een afwasborstel of oude tandenborstel verwijderd zeker al het vuil! Na afloop de borstel goed uitspoelen onder de kraan.

Stap 4 – drogen
Soms zit er een klein gaatje in dit soort borstels. In dat geval kan er water in lopen. Schud daarom na afloop de borstel goed heen en weer én op en neer om het overtollige water te verwijderen. Vervolgens met de pinnetjes naar beneden laten opdrogen.

Vaatwasser en wasmachine
Ook kun je plastic borstels en kammen prima laten meedraaien in de vaatwasser of wasmachine (in een waszakje)! Dan kost het je helemaal geen extra tijd of moeite meer om je borstel schoon te maken. 


Baking soda wordt ook wel zuiveringszout genoemd en is handig voor vele schoonmaakklusjes! Check waar je baking soda allemaal voor kunt gebruiken in ons artikel De 5 schoonmaakmiddelen welke je écht nodig hebt.


Houten haarborstel schoonmaken

haarborstel schoonmaken

Sommige haarborstels zijn gemaakt van hout. Je kunt je misschien voorstellen dat hout en water niet al te goed samen gaan. Hou daarom de onderstaande schoonmaakroutine aan.

Stap 1 – haren en pluisjes verwijderen
Haal om te beginnen alle losse haren uit je borstel, en probeer ook gelijk zo veel mogelijk de pluisjes mee te nemen welke zich om de pinnetjes heen bevinden. Dit doe je het beste met je vingers, een kam of een pincet.

Stap 2 – sopje maken
Maak een sopje van warm water, baking soda (zuiveringszout) en shampoo. Mix dit goed door elkaar.

Stap 3 – vuil verwijderen
Neem nu een afwasborstel of oude tandenborstel, dip hiermee in je sopje en begin te schrobben op en tussen de pinnetjes. Probeer je borstel met de pinnetjes naar beneden te houden, zodat het water zo min mogelijk op de rest van de borstel terecht komt.

Wil je toch graag je borstel laten weken in het sopje? Zorg er dan wel voor dat alleen de pinnetjes onder water staan, en niet de gehele borstel.

Stap 4 – drogen
Maak een doekje nat met alleen warm water, en ga hiermee over de pinnetjes en het bed heen om de schoonmaakmiddelen en laatste vuilresten te verwijderen. Laat de haarborstel tot slot met de pinnetjes naar beneden opdrogen.


Haarborstel met kussentje

Heb je een haarborstel waarbij de pinnetjes op een soort kussentje zitten? Dan is het geen goed idee om de borstel helemaal onder te dompelen in water. Je hebt namelijk kans dat het materiaal van het kussentje niet goed kan opdrogen, wat voor nare luchtjes en schimmel kan zorgen!

Hou daarom voor haarborstels met een kussentje dezelfde schoonmaakroutine aan als beschreven voor haarborstels van hout.


Natuurlijke haarborstel schoonmaken

Heb je een haarborstel van zwijnenhaar of varkenshaar? Hoewel deze borstels veel plusplunten hebben, zijn ze wel vaak sneller vies dan synthetische borstels. Probeer dit soort borstels daarom wat vaker dan gemiddeld schoon te maken.

Natuurlijke haarborstels hebben meestal een handvat van hout. Hou daarom ook hier de schoonmaakroutine aan voor haarborstels van hout. Tot slot is het bij natuurlijke haarborstels belangrijk om deze aan de lucht te drogen met de haren naar beneden gericht.

Hoe vaak je haarborstel schoonmaken?

haarborstel schoonmaken

Hoe snel je haarborstel vies wordt, is afhankelijk van het type borstel, je haartype en de hoeveelheid gebruikte haarproducten. Dit kan dus per persoon verschillen. Hou daarom aan om je borstel minimaal 1 keer per maand schoon te maken.

Verwijder na elk gebruik zoveel mogelijk de losse haren uit je borstel. Hiermee voorkom je dat viezigheid en stof zich makkelijk aan je borstel kunnen hechten, en dit scheelt in de schoonmaak van je borstel!


Wanneer je haarborstel vervangen?

Door je borstel regelmatig schoon te maken verleng je de levensduur. Maar ondanks een goede schoonmaakbeurt kunnen er toch bacteriën achterblijven. De stelregel is om elk jaar een nieuwe borstel aan te schaffen om hygiënische redenen! 


Veelgestelde vragen

Hoe vaak je haarborstel schoonmaken?

Je zou je borstel minimaal 1 keer per maand een grondige schoonmaakbeurt moeten geven. Hoe snel je haarborstel vies wordt, is afhankelijk van het type borstel, je haartype en de hoeveelheid gebruikte haarproducten. Natuurlijke haarborstels moeten iets vaker dan gemiddeld worden schoongemaakt, aangezien ze sneller vuil opnemen.

Wat gebruiken om je haarborstel schoon te maken?

Je kunt het beste milde schoonmaakmiddelen gebruiken welke vet afbreken en vuil oplossen. Baking soda, shampoo en groene zeep zijn daarom de meest geschikte middelen. Let op: heb je een aluminium haarborstel of kam? Laat de baking soda dan achterwege, want dat kan het materiaal aantasten.

Wat zijn de pluisjes in je haarborstel?

Om de pinnetjes van een haarborstel heen zitten vaak kleine pluisjes verwikkeld. Deze pluisjes bestaan onder meer uit stof, huidschilfers, resten van haarproducten, talg en meer. Het is aan te bevelen om je haarborstel regelmatig goed schoon te maken, zodat je dit opgehoopte vuil niet opnieuw je haar inborstelt na het douchen.

Share