De beste tips om je sneakers schoon te krijgen

Witte sneakers schoonmaken

Zijn je favoriete sneakers alweer vies? Een flinke regenbui, banjeren door een zandpaadje of gewoonweg dagelijks gebruik zorgt ervoor dat je schoenen vuil worden en er al snel smoezelig uitzien. Wees gerust, in dit artikel delen we de beste tips om je sneakers weer schoon te krijgen!

Sneakers krijg je het beste schoon door eerst met een grove borstel het meeste vuil eraf te borstelen. Vervolgens kun je met een natte doek en wat mild schoonmaakmiddel de vlekken verwijderen. Wil je je schoenen snel opfrissen voordat je er de deur mee uitgaat? Gebruik dan een cleaning wipe en je bent in minder dan een minuut klaar!

De beste manier om je schoenen schoon te krijgen is afhankelijk van het materiaal van je schoenen. Daarnaast moet je uiteraard ook rekening houden met hoeveel tijd je hebt. In dit artikel delen we zowel snelle tips als deep clean methodes om je schoenen er weer als nieuw uit te laten zien.

De beste schoonmaakmethode voor elke willekeurige sneaker

Sneakers zijn nou eenmaal erg comfortabel, waardoor je ze al gauw vaak aan hebt. Om je sneakers mooi te houden is het aan te raden ze regelmatig schoon te maken, om te voorkomen dat vuil zich ophoopt en vlekken diep in het materiaal trekken. 

Benodigdheden:

 • (Schoen)borstel
 • 2 emmers of bakjes met warm water
 • Wasmiddel of afwasmiddel
 • Vaatdoekje of spons
 • (Microvezel)doekje om te drogen

Optioneel:

 • Tandenborstel
 • Handdoek
 • Keukenpapier

Volg de onderstaande stappen en je schoenen zullen er weer als nieuw uitzien!

Stap 1: Gebruik een droge borstel om vuil te verwijderen

De eerste stap is het verwijderen van zand en ander vuil middels een droge borstel. Met een draaiende beweging ga je over de gehele schoen, ook over de veters en de zool. Het meest in het oog springende vuil, zoals opgedroogd zand, verwijder je hier eenvoudig mee. 

Stap 2: Maak een sopje

Nadat het meeste vuil middels de borstel is verwijderd, kun je beter zien of er vlekken in je schoenen zitten. Vlekken kun je het beste verwijderen door een sopje te gebruiken. Maak 2 dezelfde sopjes – 1 sopje om de veters in te laten weken, en 1 sopje om de schoenen mee schoon te maken. Meng warm water met een beetje wasmiddel of afwasmiddel. 

Stap 3: Verwijder de veters om deze apart te wassen

Verwijder de veters uit de schoenen en dompel ze onder in het sopje. Masseer ze om ervoor te zorgen dat het vuil tussen de vezels beter los komt. Laat de veters vervolgens 20 minuten weken. Vervolgens laat je ze hangend drogen aan de lucht. 

Stap 4: Was de zolen

Zolen en binnenzolen van schoenen schoonmaken

Indien de binnenzolen verwijderd kunnen worden, kun je besluiten deze ook te wassen door ze onder te dompelen in het 2e sopje. Masseer ze, wring ze goed uit en leg ze daarna weg op een handdoek om te drogen. Belangrijk: stop ze pas terug in de schoenen wanneer ze geheel droog zijn. 

De buitenzolen maak je schoon door je borstel er weer bij te pakken in combinatie met je sopje. Zet wat kracht op de plekken waar de buitenzool een vlek bevat. Maak daarna droog met een schone droge (microvezel)doek. 

Stap 5: Maak de bovenkant van de schoenen schoon

Pak een vaatdoekje of spons erbij en gebruik het sop om de rest van de schoen voorzichtig schoon te boenen. Zet niet teveel kracht om te voorkomen dat het materiaal beschadigd. Door een draaiende beweging te blijven herhalen zullen eventuele vlekken vanzelf verdwijnen. 

Indien je sneakers een gedetailleerd design hebben, dan kan er viezigheid achterblijven in de kleine randjes en naden. Dit kun je het beste schoonmaken door een tandenborstel te gebruiken. 

Stap 6: De schoenen droog maken

Nadat je de schoenen hebt schoongemaakt, is het aan te raden een droge doek te gebruiken om het overgebleven vocht van de schoen af te vegen. Maak de schoen zo droog mogelijk. Als het materiaal te lang nat blijft kan het beschadigen.

Laat je schoenen vervolgens aan de lucht drogen. Je kunt eventueel wat keukenpapier in de schoen stoppen om het laatste vocht te absorberen en de schoen z’n vorm te laten behouden. 

Aandachtspunten voor leren, suède en stoffen sneakers

Door de grote verscheidenheid aan sneakers tegenwoordig, zijn ze in allerlei materialen te krijgen. Sommige materialen hebben speciale instructies wat betreft schoonmaken.

Leren sneakers

Leer is een natuurlijk materiaal wat anders reageert dan synthetisch leer. Het is aan te raden om leren schoenen met regelmaat schoon te maken, omdat vlekken sneller en dieper in het materiaal trekken. Ook dien je een zachte borstel te gebruiken en niet teveel kracht te zetten om krassen te voorkomen. 

Suède sneakers

Suède is één van de moeilijkste materialen om schoon te maken. Gebruik een speciale borstel voor suède en beweeg altijd met de richting van het suède mee, nooit er tegenin! Vlekken kun je verwijderen door te deppen met een doekje met schoonmaakazijn of witte azijn. Boen wederom voorzichtig met de richting van het suède mee. 

Stoffen sneakers

Stoffen sneakers schoonmaken

Stoffen sneakers kun je meestal veilig in de wasmachine stoppen. Volg de stappen van onze wasmachine instructie om je schoenen zo schoon en mooi mogelijk uit te wasmachine te krijgen.

Indien je je stoffen schoenen met de hand wil schoonmaken, gebruik dan een sopje met een zachte borstel. Spoel de schoenen af met water om er zeker van te zijn dat je alle zeepresten verwijderd. Zeepresten creëren namelijk nieuwe vlekken wanneer je schoenen droog zijn!

Kunnen sneakers in de wasmachine?

Sneakers in de wasmachine

Velen vragen zich af of sneakers veilig in de wasmachine kunnen. De meeste schoenmerken zullen het afraden, er is namelijk altijd een risico dat het materiaal van je schoenen aangetast wordt. Wil je het toch graag doen? Volg dan onderstaande stappen:

 1. Haal de binnenzolen en veters uit de sneakers.
 2. Doe de sneakers in een wasnetje en stop ze samen met wat handdoeken in de wasmachine.
 3. Stel een kort wasprogramma en een temperatuur van 20 graden of lager in.
 4. Laat de sneakers aan de lucht drogen en vul ze eventueel met wat keukenpapier om de vorm van de schoenen te behouden.

Schoenen schoonmaken in minder dan een minuut

Soms heb je je schoenen al aan en sta je in de startblokken om weg te gaan, totdat je ziet dat je schoenen wel heel erg vies zijn! Je hebt op dat moment geen tijd om een uitgebreid schoonmaakritueel uit te voeren. De truuk voor dit soort situaties is om altijd zo’n pakje met cleaning wipes in de buurt van je schoenenkast te hebben. 

Zo’n wit doekje wat reeds nat is en een schoonmaakmiddel bevat, wrijf je met een boenende beweging over je schoenen heen. In minder dan een minuut zien je schoenen er vele malen schoner uit!

Bescherm je schoenen met een vuilwerende spray

Tot slot willen we benadrukken: voorkomen is beter dan genezen! Spuit je sneakers regelmatig in met een beschermende spray tegen vuil en vlekken om je schoenen zo lang mogelijk mooi en fris te houden.

Veelgestelde vragen

Hoe maak ik mijn binnenzolen schoon om vieze geurtjes te verwijderen?

Laat binnenzolen weken in een oplossing van water en wasmiddel, of stop ze in de wasmachine op een kort programma. Laat de binnenzolen (volledig) drogen aan de lucht voordat je ze terug in de schoenen stopt! Ruiken ze alsnog? Koop dan nieuwe binnenzolen bij een sport- of schoenenzaak.

Hoe vaak moet je sneakers inspuiten met een beschermende spray?

Spuit je sneakers in voor het eerste gebruik, dus nadat je ze gekocht hebt. Daarna is het aan te raden de schoenen iedere maand in te spuiten. Dit werkt het beste als je de sneakers eerst schoonmaakt.

Wat kan ik doen als ik mijn schoenen niet schoon kan krijgen?

Indien je je sneakers met de hand hebt schoongemaakt en niet het gewenste resultaat hebt gekregen, kun je besluiten de sneakers in de wasmachine te wassen. Doe dit op een koude temperatuur en kort wasprogramma. Ook kun je besluiten dat het tijd is voor nieuwe sneakers!

Share