TV scherm schoonmaken op de juiste manier!

TV scherm schoonmaken

Jazeker, er is een goede manier én een slechte manier om je TV scherm schoon te maken. Lees snel mee en voorkom veelgemaakte fouten!

Een TV scherm schoonmaken is veel eenvoudiger dan je denkt. Draaiende bewegingen maken met een zachte doek en eventueel wat water is in 90% van de gevallen voldoende. 

Heb je nou zeer hardnekkige vetvlekken welke je met water niet verwijderd krijgt? Spray in géén geval allesreiniger of Glassex op je scherm.

Gebruik liever een mild middel zoals een drupje afwasmiddel of natuurazijn aangelengd met water. Óf een specifiek schoonmaakmiddel voor schermen.

Je bent misschien geneigd om je reguliere schoonmaakproducten erbij te pakken voor dit klusje. Maar pas op! Deze middelen bevatten alcohol, ammoniak en andere chemicaliën welke je TV scherm permanent kunnen beschadigen. 

We leggen uit hoe je in een paar simpele stappen je TV scherm makkelijk en snel schoonmaakt.


Hoe maak je een TV scherm snel en gemakkelijk schoon?

Je TV schoonmaken doe je in enkele eenvoudige stappen. 


Stap 1 – Stof verwijderen

Een TV scherm schoonmaken doe je door eerst stof te verwijderen. Neem een droge schone microvezeldoek en veeg het stof weg.


Stap 2 – Vuil of vetvlekken verwijderen met water

Achtergebleven vuil of vetvlekken verwijder je door een microvezeldoek met water lichtvochtig te maken en zachtjes met een draaiende beweging over de vlek te wrijven. Veeg daarna het scherm droog om strepen te voorkomen. 


Stap 3 – Hardnekkige vlekken? Gebruik deze milde oplossingen

Heb je nou alsnog niet alle vlekken kunnen wegkrijgen? Moeilijk te verwijderen vlekken hebben meestal een vette basis (denk aan vette vingerafdrukken). Je kunt onderstaande milde middelen gebruiken om je TV scherm op zachte wijze schoon te krijgen.

Drupje afwasmiddel
Meng een kommetje water met enkele druppels afwasmiddel. Deze oplossing is krachtig genoeg om vetvlekken op milde wijze te verwijderen! Breng aan met een zachte doek en wrijf de vlek zachtjes schoon.

Scheutje natuurazijn
Meng een kommetje water met een klein scheutje natuurazijn. Deze oplossing breng je aan op het TV scherm met een zachte doek. Wrijf de vlek vervolgens zachtjes schoon. 

Wist je dat je azijn (zowel natuurazijn als schoonmaakazijn) voor veel schoonmaakklusjes kunt gebruiken? Check ons artikel 8 hacks voor schoonmaken met schoonmaakazijn!


Stap 4 – Afdrogen om strepen te voorkomen

Tot slot gebruik je een schone droge doek (of een droge hoek van je gebruikte microvezeldoek!) om je scherm helemaal droog te wrijven. 

Door draaiende bewegingen te maken voorkom je strepen op het scherm.

Kan ik mijn tv met Glassex schoonmaken?

Geen Glassex voor TV scherm


Het antwoord is nee! Gebruik absoluut geen reguliere schoonmaakmiddelen zoals Glassex of allesreiniger waar alcohol, ammoniak of andere chemicaliën inzitten. Dit kan leiden tot een permanente beschadiging van je TV scherm. 

Heb je een allesreiniger in huis zonder dergelijke schadelijke stoffen? Dan kun je deze wel gebruiken. Spray nooit een vloeistof rechtstreeks op het TV scherm. Spray liever eerst op een zachte doek, welke je vervolgens met draaiende bewegingen over je scherm wrijft. 


Hoe voorkom ik strepen op mijn TV-scherm?

Net zoals bij ramen of spiegels kun je op een scherm ook last hebben van strepen na het schoonmaken.

Dit voorkom je door je scherm niet té nat te maken. Gebruik je wat water of een milde schoonmaakoplossing om je TV scherm schoon te maken? Wring je doek dan heel goed uit nadat je deze ondergedompeld hebt.

Gebruik je een spray? Spray dan niet meer dan 2 of 3 keer om je doek lichtvochtig te maken. 

Tot slot droog je je scherm goed af om strepen te voorkomen. Neem een schone droge doek, of gebruik een nog droge punt van je gebruikte doek om met een draaiende beweging het scherm goed droog te maken. 


Welk schoonmaakmiddel kan ik gebruiken voor m’n TV scherm?

Afwasmiddel tegen vetvlekken


We herhalen het nog maar een keer: gebruik géén middelen zoals Glassex of allesreiniger. Deze zijn schadelijk voor je TV scherm. Wat kun je dan wel gebruiken?

Drupje afwasmiddel
Meng een kommetje water met enkele druppels afwasmiddel. Deze oplossing is krachtig genoeg om vetvlekken op milde wijze te verwijderen. Breng aan met een zachte doek en wrijf de vlek zachtjes schoon!

Scheutje natuurazijn
Meng een kommetje water met een klein scheutje natuurazijn. Deze oplossing breng je aan op het TV scherm met een zachte doek. Wrijf de vlek vervolgens zachtjes schoon. 

Speciaal schoonmaakmiddel voor schermen 
Er bestaan vele middeltjes speciaal voor het schoonmaken van (TV) schermen. Zo heb je onder andere speciale sprays, natte schoonmaakdoekjes en foams welke allemaal beloven je TV scherm streeploos schoon te maken. De meeste werken prima, al zijn ze vaak wel aan de prijzige kant. 


Wat moet je vooral niet doen?


Spray nooit een schoonmaakmiddel of water rechtstreeks op het scherm. Breng altijd eerst aan op een (microvezel)doek om te voorkomen dat er teveel vloeistof op het scherm terechtkomt. 

➔ Gebruik geen kant-en-klare natte schoonmaakdoekjes. Deze zijn té nat en bevatten meestal stoffen welke niet goed zijn voor je scherm.  

Vermijd schoonmaakmiddelen welke alcohol, ammoniak of aceton bevatten. Deze middelen kunnen je scherm permanent beschadigen. 

➔ Gebruik geen andere soorten doekjes dan microvezeldoekjes. Zelfs keukenpapier kan krassen achterlaten op je TV scherm!

Als je toch bezig bent, maak dan ook gelijk je andere schermen in huis schoon!
Hoe maak je het beste je laptop schoon?
Hoe het beste je telefoon schoonmaken & desinfecteren?


Veelgestelde vragen

Hoe verwijder je hardnekkige vlekken op een TV scherm?

Voor hardnekkige vlekken kun je wat afwasmiddel of natuurazijn aanlengen met water. Maak draaiende bewegingen om de vlek schoon te wrijven met een microvezeldoek.

Is een microvezeldoek geschikt voor TV scherm schoonmaken?

Ja, een microvezeldoek is de beste optie voor een TV scherm. De stof is zacht genoeg om geen krassen te kunnen veroorzaken. Let op: keukenpapier en papieren tissues kunnen wél krassen achterlaten op je scherm!

Kan ik Glassex gebruiken voor het TV scherm?

Nee, gebruik geen schoonmaakmiddelen waar alcohol, ammoniak of andere chemicaliën inzitten. Water met een schone zachte doek is meestal voldoende. Voor hardnekkige vlekken kun je wat afwasmiddel of natuurazijn aanlengen met water en met draaiende bewegingen de vlek schoonwrijven.

Share