Hoe het beste je telefoon schoonmaken & desinfecteren?

Telefoon schoonmaken en desinfecteren

Je telefoon schoonmaken is iets wat allemaal wel wat vaker zouden mogen doen! Wist je dat er op elke vierkante centimer op je smartphone gemiddeld 2000-4000 bacteriën zitten?

Wij delen hoe je zelfs zonder een speciaal schoonmaakmiddel tóch hygiënisch je telefoon kan schoonmaakt!

Je telefoon schoonmaken en desinfecteren doe je door een ontsmettend schoonmaakmiddel te gebruiken.

Water gemixt met een druppel handzeep of afwasmiddel zijn de beste middeltjes welke iedereen wel in huis heeft. Deze middelen ontsmetten én zijn niet te agressief om schade aan je scherm te veroorzaken.

Daarnaast kun je uiteraard ook natte schoonmaakdoekjes specifiek voor het reinigen van schermen gebruiken!

Lees mee hoe je in 4 eenvoudige stappen je telefoon hygiënisch schoonmaakt. Naast het telefoonscherm nemen we ook de andere oppervlakken, hoekjes en gaatjes mee in onze routine.

Je telefoon hygiënisch schoonmaken in 4 stappen

Door de onderstaande stappen uit te voeren maak je in hoogstens een paar minuten je telefoon hygiënisch schoon. Begin met het uitschakelen van je telefoon én het wassen van je handen!


Stap 1: Telefoonhoesje schoonmaken

  • Verwijder het hoesje van je telefoon indien aanwezig. 
  • Het hoesje is uiteraard minder delicaat dan de telefoon zelf. Stem je schoonmaakmiddel af op het materiaal van het hoesje. Afwasmiddel en allesreiniger zijn redelijk milde schoonmaakmiddelen welke op de meeste telefoonhoesjes gebruikt kunnen worden!
  • Maak een sopje met warm water en je gekozen schoonmaakmiddel. Gebruik een stofvrije zachte doek – zoals een microvezeldoek – om met je sopje de telefoonhoes schoon te maken. Maak droog na afloop of laat aan de lucht drogen. Uiteraard kun je ook een kant-en-klaar vochtig schoonmaakdoekje gebruiken! 

Uiteraard kun je ook een kant-en-klaar vochtig schoonmaakdoekje gebruiken! 


Stap 2: De poorten schoonmaken 

De poorten, oftewel de ingangen van de telefoon zijn de aansluitingen voor de oplader en de koptelefoon. Op deze plekken hoopt vuil zich gemakkelijk op.

  • Goed hard blazen zorgt ervoor dat je het meeste vuil gemakkelijk verwijdert. Neem vervolgens een wattenstaafje of oude tandenborstel die je licht vochtig maakt met water, en knijp het overtollige water eruit met je vingers. 
  • Met het wattenstaafje of tandenborstel neem je het laatste beetje vuil weg. Zorg er voor dat er absoluut geen water in de ingangen terechtkomt! 

Doe hetzelfde op en om de knoppen op de zijkant van je telefoon. Nog zo’n plek waar vuil zich gemakkelijk ophoopt!


Stap 3: De behuizing van de telefoon 

De behuizing is het gedeelte van je telefoon wat geen scherm of touch screen is. In de meeste gevallen dus de achterkant en de zijkanten van de mobiele telefoon! 

  • Neem je microvezeldoek en sopje uit stap 1, en maak met een goed uitgewrongen doek de behuizing schoon. Maak vervolgens droog met een schone droge doek, of laat aan de lucht drogen. 


Stap 4: Telefoonscherm schoonmaken

En dan nu het belangrijkste… het scherm! Omdat je constant met je vingers op het scherm zit óf de telefoon tegen je gezicht houdt, heeft dit onderdeel van de telefoon de meeste bacteriën. Het scherm is erg delicaat, dus maak voorzichtig schoon! 

  • Maak een sopje van warm water met een druppel afwasmiddel of handzeep.
  • Dep met een microvezeldoek in het sopje en wring heel goed uit, zodat de doek licht vochtig is (niet nat).
  • Maak ronddraaiende bewegingen over het scherm, zonder dat je druk uitvoert. 
  • Neem tot slot een schone droge microvezeldoek en maak je scherm droog.

Of gebruik een spray welke speciaal geschikt is voor het schoonmaken van beeldschermen! Let op: spray nooit rechtstreeks op het scherm, maar altijd eerst op een doekje. 


Welk schoonmaakmiddelen zijn geschikt?

De volgende schoonmaakmiddelen zijn geschikt voor je telefoon en je telefoonscherm schoonmaken:

➔ Afwasmiddel
➔ Handzeep
➔ Een milde allesreiniger
➔ Speciale reinigers voor schermen

Vermijd agressieve middelen met bijtende alcohol, ammoniak en azijn! Dit kan je scherm op den duur aantasten en blijvende schade veroorzaken. 


Hoe vaak moet je je telefoon schoonmaken en desinfecteren?


Je telefoon is één van de meest gebruikte voorwerpen. Je houdt ‘em meerdere keren per dag in je handen of tegen je gezicht, en sommige mensen nemen de telefoon zelfs mee naar het toilet!

Je kunt dus wel raden dat je je telefoon zeer regelmatig schoon zou moeten maken.

Het liefste desinfecteer je je telefoon elke dag. Vind je de bovengenoemde stappen teveel werk? Beperk deze uitgebreide schoonmaakroutine dan tot minimaal eens per week.

Voor de dagelijkse schoonmaak zou je een kant-en-klaar vochtig schoonmaakdoekje speciaal voor mobiele telefoons kunnen gebruiken!


Hoe maak je de achterkant van je telefoon schoon?

Op de achterkant van je telefoon heb je meestal een paar vette vingervlekken zitten. Dit is logisch, omdat je de meeste vingers aan de achterklant van je telefoon plaatst wanneer je ‘em vasthebt.

Omdat de achterkant van de telefoon wat minder delicaat is dan het scherm op de voorkant, kun je iets minder voorzichtig te werk gaan bij het schoonmaken van vette vingerafdrukken.

Neem een microvezeldoek met wat schoonmaakmiddel, en wrijf met stevige ronde bewegingen over de behuizing. Door het schoonmaakmiddel en de beweging zullen de vette vingerafdrukken als sneeuw voor de zon verdwijnen!


Screen protector vervangen

Veel van ons hebben inmiddels een screen protector op ons telefoonscherm. Dit zorgt ervoor dat je scherm niet zo gemakkelijk breekt wanneer de telefoon op de grond valt.

Het handige aan deze extra laag is dat je de screenprotector kan vervangen wanneer deze erg vies is of bijvoorbeeld krassen heeft. Zo ziet je telefoon er gelijk weer spic en span uit!


Phonesoap: bacteriën doden met UV-licht

Wil je je telefoon hygiënisch schoonmaken op een heel eenvoudige manier? Check dan eens de website van Phonesoap. Hier zijn apparaten verkrijgbaar waar je je telefoon inlegt, en welke met behulp van UV-stralen alle bacteriën doden.

Uiteraard helpt het niet met het verwijderen van vuil en vetvlekken, dus doe dat apart met een doekje!

Meer tips voor elektronica schoonmaken:
Hoe maak je het beste je laptop schoon?
TV scherm schoonmaken op de juiste manier!
Hoe maak je AirPods snel en grondig schoon?


Veelgestelde vragen

Kan je je telefoon desinfecteren met handgel?

Nee – desinfecterende handgel is geschikt voor je handen, maar niet voor je telefoonscherm! Gebruik liever kant-en-klare wipes voor schermen óf een druppel afwasmiddel of handzeep vermengt met water om je telefoon te desinfecteren.

Hoe vaak moet je je telefoon schoonmaken?

Het liefst ontsmet je je telefoon elke dag, vanwege het enorme aantal bacteriën welke zich gemakkelijk op je telefoon verzamelen door het dagelijkse gebruik. Gebruik kant-en-klare wipes voor schermen zodat het je niet al te veel moeite kost. Een alternatief is om minstens één keer in de week je telefoon grondig schoon te maken.

Hoe maak je een iPhone hygiënisch schoon?

Gebruik een microvezeldoek welke je licht vochtig maakt met een mix van water en een druppel afwasmiddel of handzeep. Deze middelen zijn mild genoeg om geen schade aan het scherm van je iPhone aan te richten! Met ronddraaiende bewegingen maak je je telefoon schoon. Gebruik na afloop een schone droge microvezeldoek om de telefoon droog en vlekvrij te maken.

Share