Hoe verwijder je vlekken uit een vloerkleed of vloerbedekking?

vlekken verwijderen uit vloerbedekking


Een ongeluk zit in een klein hoekje. Er komt een dag dat je te maken krijgt met een gemorste kop koffie over je vloerkleed of modderige schoenen op het tapijt. Je kunt dus maar beter voorbereid zijn op hoe je zulke veelvoorkomende vlekken het beste kunt verwijderen!

Een droge vlek kun je het beste eerst stofzuigen om al het losse vuil te verwijderen.

In het geval van een natte vlek is het belangrijk zo snel mogelijk het vocht te absorberen, bijvoorbeeld door er een vel keukenpapier op te leggen. 

Vervolgens maak je de vlek schoon met een sopje van warm water en een mild schoonmaakmiddel zoals groene zeep, wasmiddel of azijn.

Ook bestaan er speciale tapijt shampoos. Kies altijd voor deppen in plaats van hard boenen zodat je de vlek niet verder de vezels indrukt! 

Er zijn specifieke trucs voor specifieke vlekken. We hebben voor je op een rij gezet wat te doen bij welke soort vlek! 


Urine van huisdieren verwijderen

Urine huisdieren verwijderen


Heeft je hond, kat of konijn een ongelukje gehad op je vloerkleed? Geen nood! Hou de onderstaande stappen aan om urine te verwijderen van het tapijt.

1. Dep met een stuk keukenpapier zoveel mogelijk vocht op.

2. Maak een mix van halve delen water en azijn en breng dit al deppend en zacht wrijvend met een doek op de vlek aan.

3. Dep vervolgens opnieuw met een schone vochtige doek met enkel water de azijnresten op. 


Moddervlekken verwijderen

Modder uit vloerbedekking verwijderen doe je het beste door het eerst te laten opdrogen.

1. Laat de modder met rust en probeer er niet overheen te lopen. Je hebt dan het risico dat je de modder dieper de vezels van je tapijt inloopt.

2. De volgende dag stofzuig je zo het losse zand met de stofzuiger op. Zit het zand toch nog vast aan de vezels van het je vloerbedekking? Gebruik dan eerst voorzichtig een schoonmaakborstel om het zand los te vegen.


Heb je alsnog zichtbare vlekken naderhand? Met een mix van warm water en een scheutje vloeibaar wasmiddel haal je de laatste restjes vuil al deppend gemakkelijk weg. 


Braaksel uit de vloerbedekking verwijderen

Heeft je kind of huisdier overgegeven op de vloerbedekking? Probeer dit zo snel mogelijk schoon te maken, en voorkom blijvende vlekken en geurtjes.

1. Dep zoveel mogelijk braaksel op.

2. Strooi een ruime laag baking soda over de vlek heen. Zuig de baking soda met een stofzuiger op wanneer het droog is. Geen baking soda in huis? Dep dan voorzichtig met enkele vellen keukenpapier om vocht op te nemen.

3. Maak een sopje van warm water, een flinke scheut azijn en wat druppels vloeibaar afwasmiddel. Dep en wrijf voorzichtig de laatste restanten van de vlek weg. De azijn neemt de vervelende geurtjes weg. 


Koffievlekken verwijderen

Koffie vloerkleed


Ojee, een kop koffie over je vloerkleed… Het overkomt de beste van ons!

1. Koffievlekken verwijderen doe je door ten eerste een stuk keukenpapier op de vlek te leggen om zoveel mogelijk vocht te absorberen.

2. Vervolgens maak je een mix van halve delen water en schoonmaakazijn. Breng dit aan op de vlek en laat 10 minuten intrekken.

3. Neem vervolgens een schone doek welke je vochtig maakt met water, en dep en wrijf voorzichtig over de vlek om deze te verwijderen.


Heb je geen azijn in huis? Een sopje met groene zeep of ossengalzeep biedt in dit geval ook uitkomst! 


Vruchtensap & smoothie vlekken verwijderen

Vruchtensap en smoothie drankjes kunnen fikse vlekken veroorzaken. Hou de onderstaande stappen aan om de schade zo veel mogelijk te beperken:

1. Het is belangrijk om de vlek zo snel mogelijk te verwijderen. Wacht je te lang, dan is de kans op blijvende vlekken groot.

2. Dep zoveel mogelijk sap en vruchtvlees uit het vloerkleed met droog keukenpapier.

3. Maak vervolgens een sopje van warm water en groene zeep of biotex. Dep dit met een doek op de vlek. Wrijf niet te hard, want dan kan de vlek juist dieper de vezels ingeduwd worden. Herhaal tot de vlek weg is!


Kaarsvet verwijderen uit tapijt

1. Na het kaarsvet te hebben laten stollen, krab je het overgrote deel zo veel mogelijk weg. Dit kan je doen met je nagels, of eventueel met de botte kant van een tafelmes. Wees voorzichtig zodat je de stof niet beschadigd!

2. Maak de stof rondom de overgebleven vetvlek nat met koud water. Dit voorkomt dat het vet verder in de vezels trekt wanneer je de vlek vloeibaar maakt met de haarföhn.

3. Zet de haarföhn op een lage maar warme stand, en verwarm het overgebleven kaarsvet totdat het weer een vloeibare vorm krijgt.

4. Veeg voorzichtig het vloeibare vet weg met keukenpapier. Herhaal totdat de vlek verdwenen is!


Meer weten over kaarsvet verwijderen? Check ons artikel Kaarsvet verwijderen doe je zo!


Rode wijnvlekken verwijderen

Rode wijn uit een vloerkleed of vloerbedekking verwijderen doe je het liefst zo snel mogelijk na het morsen!

1. Dep met een stuk keukenpapier zoveel mogelijk vocht op.

2. Giet een beetje koud water over de rode vlek, om de rode wijn te verdunnen.

3. Dep met een nieuw stuk keukenpapier wederom zoveel mogelijk vocht op.

4. Strooi een ruime laag zout over de vlek en laat compleet opdrogen.

5. Zuig na het drogen het zout op met de stofzuiger.


Heb je alsnog een lichte vlek zichtbaar in je vloerkleed? Maak dan een sopje van warm water en een scheutje vloeibaar wasmiddel óf groene zeep en maak al deppend de overgebleven vlek schoon.


Bloedvlekken verwijderen uit tapijt

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zitten er wat bloedvlekken of bloedspetters op je tapijt? Melk is een goede truc om het bloed te doen verdwijnen!

1. Giet melk over de vlek, en blijf net zolang deppen en voorzichtig wrijven totdat de vlek verdwenen is.

2. Eventueel nabehandelen met warm water en groene zeep óf ossengalzeep om de laatste vlek restanten weg te krijgen.


Zout, schoonmaaksoda en groene zeep zijn ook geschikte middelen om bloedvlekken uit je vloerkleed of tapijt te verwijderen. Lees hier meer over in ons artikel Bloedvlekken verwijderen uit matras, tapijt en bank.


Je vloerbedekking of vloerkleed opfrissen met baking soda

Vloerkleed baking soda

Je hebt misschien weleens gehoord dat baking soda een goed middel is om je tapijt op te frissen… En dat klopt! Indien je vloerkleed er wat smoezelig uitziet of niet meer zo fris ruikt, kan baking soda uitkomst bieden.

Maar hoe doe je dat precies?

1. Strooi een laagje baking soda over je gehele vloerkleed of juist op een specifiek deel waar het nodig is.

2. Neem een schone borstel of bezem en veeg de poeder ín de vezels van het tapijt.

3. Laat 30 minuten tot een uur liggen om vuil en bacteriën de kans te geven zich aan de baking soda te hechten. 

4. Zuig vervolgens met de stofzuiger de baking soda (en al het aangehechte vuil) op!


Heb je geen baking soda in huis? Je kunt ook waspoeder gebruiken!


Mocht je nou van alles geprobeerd hebben en is de vlek onverhoopt nog steeds niet helemaal verdwenen? Een tapijtreiniger machine is in dat geval je laatste redmiddel. Je kunt deze machines vaak ook bij de bouwmarkt huren!

Share