Hoe maak je het beste je laptop schoon?

laptop schoonmaken

Yep, er is een juiste én onjuiste manier om je laptop schoon te maken. Ontdek hier hoe je veelgemaakte fouten voorkomt en je laptop er als nieuw uit kunt laten zien!

Het schoonmaken van een laptop scherm is eigenlijk heel simpel en kan in de meeste gevallen worden gedaan door met een zachte doek en eventueel een beetje water draaiende bewegingen te maken. Dit is in 90% van de gevallen voldoende.

Heb je hardnekkige vlekken hebt die niet met water verwijderd kunnen worden?  Gebruik dan in ieder géén allesreiniger of Glassex op je scherm!

Het is beter om een mild schoonmaakmiddel te gebruiken, zoals een druppel afwasmiddel of natuurazijn verdunt met water. Of een speciaal schoonmaakmiddel voor laptops.


Je zou misschien gelijk je reguliere schoonmaakproducten erbij pakken voor dit klusje. Maar wees voorzichtig! De meeste schoonmaakmiddelen bevatten vaak alcohol, ammoniak of andere chemicaliën die je laptop permanent kunnen beschadigen. 

Lees snel mee hoe het wél moet.

Je laptop op de juiste wijze schoonmaken

Zet ten eerste de laptop uit en zorg dat er geen oplaadsnoertje meer gekoppeld is. 


Stap 1: Het scherm schoonmaken
Om het scherm van de laptop schoon te maken kun je het beste een microvezeldoek gebruiken. Deze doek is zacht genoeg om geen krassen achter te laten op het scherm, en kan eventuele vlekken en stof gemakkelijk verwijderen.

Zet niet teveel druk op het scherm tijdens het schoonmaken. Dit kan je scherm permanent beschadigen!

Mocht er sprake zijn van hardnekkige vlekken op het scherm, dan kun je deze met een mengsel van water en wat afwasmiddel of natuurazijn voorzichtig schoonwrijven. Maak draaiende bewegingen.

Stap 2: Het toetsenbord schoonmaken
Om het toetsenbord van de laptop schoon te maken kun je het beste een spuitbus met perslucht gebruiken om stof en vuil tussen de toetsen weg te blazen. 

Vervolgens kun je een microvezeldoek vochtig maken met water en voorzichtig over de toetsen heenwrijven om eventuele vlekken en vuil te verwijderen.

Let op dat je niet te veel water gebruikt, en dat het toetsenbord goed droog is voordat je de laptop dichtklapt!


Stap 3: De buitenkant van de laptop schoonmaken
Om de buitenkant van de laptop schoon te maken gebruik je het liefste een lichtvochtige microvezeldoek. 

Qua schoonmaakmiddel kun je je eerder gebruikte sopje van water met afwasmiddel of natuurazijn gebruiken. Ook kun je een allesreiniger gebruiken, want gelukkig is de buitenkant van de laptop wat minder gevoelig dan de binnenkant!

Kan ik mijn laptop met Glassex schoonmaken?

laptop schoonmaken


Absoluut niet! Gebruik nooit schoonmaakmiddelen zoals Glassex of allesreiniger waar alcohol, ammoniak of andere chemische stoffen inzitten. Dit kan permanente schade aan je laptop veroorzaken. 

Heb je echter een allesreiniger in huis die geen schadelijke stoffen bevat? Dan kun je deze wel gebruiken!

Spuit schoonmaakmiddel nooit rechtstreeks op het scherm van de laptop. Spuit in plaats daarvan eerst op een zachte doek en wrijf vervolgens voorzichtig het schoonmaakmiddel met draaiende bewegingen over het scherm. 

Hoe voorkom ik strepen op mijn laptop scherm?

Ook bij een laptop kun je last hebben van strepen op het scherm na het schoonmaken, net zoals bij een spiegel, raam of TV scherm schoonmaken.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om het scherm niet té nat te maken. 

Indien je water of een milde schoonmaakoplossing gebruikt, zorg er dan voor dat je je microvezeldoek héél goed uitwringt voordat je je scherm ermee aanraakt.

Als je een spray gebruikt, spray dan niet vaker dan 2 of 3 keer op je microvezeldoek.

Om strepen te voorkomen maak je schoon door middel van draaiende bewegingen te maken op het scherm, én niet teveel schoonmaakmiddel te gebruiken!

Tenslotte droog je het scherm goed af om strepen te voorkomen. Gebruik een schone droge doek en maak met een draaiende beweging het scherm goed droog.

De beste schoonmaakmiddelen voor een laptop

laptop schoonmaken


We herhalen het nog maar eens: gebruik absoluut geen agressieve middelen zoals Glassex of allesreiniger voor het schoonmaken van je laptop. Deze brengen schade aan! Maar wat kun je dan wel gebruiken?

Een beetje afwasmiddel
Een drupje afwasmiddel gemend met water is een krachtige maar milde mix om vlekken op je laptop scherm te verwijderen. Breng deze oplossing aan met een zachte doek en wrijf de vlekken zachtjes weg.

Scheutje natuurazijn
Een scheutje natuurazijn gemengd met water is ook effectief om het scherm schoon te maken. Breng met een zachtje doek deze oplossing aan en wrijf de vlekken zachtjes schoon.  

Speciale schoonmaakmiddelen voor laptops
Er zijn ook speciale schoonmaakmiddelen verkrijgbaar die speciaal zijn ontwikkeld voor het schoonmaken van laptops. Deze komen in allerlei vormen. Zo heb je sprays, natte schoonmaakdoekjes en foams. Ook al zijn deze middelen vaak prijzig, de meeste geven wel het beloofde resultaat. 

Wat moet je vooral niét doen?


Spray geen schoonmaakmiddel of water rechtstreeks op het scherm van je laptop. Spray altijd eerst op een (microvezel)doek om te voorkomen dat er teveel vloeistof op het scherm of het toetsenbord terechtkomt.

Vermijd kant-en-klare natte schoonmaakdoekjes. Deze zijn vaak té vochtig en bevatten meestal stoffen die niet goed zijn voor je scherm en toetsenbord.

Gebruik geen schoonmaakmiddelen die alcohol, ammoniak of aceton bevatten. Deze middelen kunnen permanente schade veroorzaken aan je laptop.

Gebruik alleen zachte doeken zoals microvezeldoekjes om het scherm van je laptop schoon te maken. Zelfs keukenpapier kan krassen achterlaten op het scherm! 

Lees ook:
TV scherm schoonmaken op de juiste manier!
Hoe maak je AirPods snel en grondig schoon?
Hoe het beste je telefoon schoonmaken & desinfecteren?


Veelgestelde vragen

Kan ik Glassex gebruiken voor het schoonmaken van een laptop?

We raden absoluut af om aggresieve middelen zoals Glassex te gebruiken waar alcohol, ammoniak of andere chemicaliën inzitten. Water met een schone, zachte doek is meestal voldoende. Voor hardnekkige vlekken kun je een drupje afwasmiddel of natuurazijn door het water mengen. 

Hoe verwijder je hardnekkige vlekken op een laptop scherm?

Om hardnekkige vlekken op een laptopscherm te verwijderen, kun je een beetje afwasmiddel of natuurazijn gemengd met water gebruiken. Maak draaiende bewegingen met een microvezeldoek om de vlek zachtjes schoon te wrijven.

Is een microvezeldoek geschikt voor het schoonmaken van een laptop?

Ja, een microvezeldoek is de beste optie voor het schoonmaken van een laptop. Waarom? De stof is zacht genoeg om geen krassen te kunnen veroorzaken. Gebruik nooit keukenpapier of papieren tissues, want deze kunnen wél krassen achterlaten op je scherm.

Share