8 hacks voor schoonmaken met schoonmaakazijn

Schoonmaken met schoonmaakazijn

Je hebt vast weleens gehoord dat azijn een wondermiddel is in huis. Maar waar kan je het eigenlijk allemaal voor gebruiken? En in welke gevallen gebruik je natuurazijn en wanneer schoonmaakazijn? Lees het in dit artikel.

Verschil natuurazijn en schoonmaakazijn

Voordat je de tips induikt, leggen we graag uit wat het verschil is tussen natuurazijn en schoonmaakazijn. Want ondanks dat het beide azijn is, zijn de 2 versies voor heel verschillende dingen bedoeld! 

Natuurazijn

Natuurazijn is eigenlijk de verzamelnaam voor alle soorten azijn die op een natuurlijke manier zijn gemaakt en welke je veilig kunt gebruiken in je voedsel en op je huid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan witte wijn azijn, balsamico azijn, tafelazijn en appelazijn. 

Natuurazijn is ook geschikt om mee schoon te maken. Het zuur in de azijn kan bijvoorbeeld zeker kalkaanslag bestrijden. Wel is natuurlijke azijn door de lagere zuurgraad minder effectief dan schoonmaakazijn. Een reden om het wel te gebruiken tijdens het schoonmaken is dat natuurazijn een minder sterke geur afgeeft dan schoonmaakazijn. 

Schoonmaakazijn

Hoewel schoonmaakazijn ook gewoon azijn is, wordt het meestal niet op een natuurlijke manier gemaakt. De zuurgraad is veel hoger dan normale azijn, en ook worden er weleens andere stoffen aan toegevoegd, zoals geurende lavendel. Dit maakt dat schoonmaakazijn effectief is om mee schoon te maken, maar absoluut niet gebruikt mag worden in en op je lichaam.

1. Spray met schoonmaakazijn in de douche

Meng gelijke delen schoonmaakazijn en water in een plantenspuit. Je kunt er een drupje afwasmiddel aan toe voegen voor een extra schoon resultaat. Spuit je glazen douchewand en tegels er mee in en laat een half uurtje intrekken. (Let op: natuurstenen tegels kunnen niet tegen azijn!) Met een natte doek afnemen en de kalkaanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon. 

Tip: zet deze zelfgemaakte spray in je douche, en spuit na ieder gebruik je tegels en douchewanden in. Vervolgens afnemen met een oude handdoek of een wissertje, en je hebt altijd een schone en glanzende douchecabine waar kalk geen kans krijgt!

2. Wasmachine schoonmaken met schoonmaakazijn

Wasmachine schoonmaken met schoonmaakazijn

Giet 2 kopjes schoonmaakazijn in de trommel van je wasmachine, en een half kopje in het kleinste vakje van de zeeplade. Dit vakje is bedoeld voor wasverzachter en wordt meestal aangeduid met een zonnetje, bloemetje of sterretje.

Start vervolgens de wasmachine en draai een programma op 60 graden. Niet alleen ziet de wastrommel er weer blinkend schoon uit na afloop, ook de delen in de wasmachine welke je niet ziet zijn ontkalkt! Doe dit eens per maand en je wasmachine zal langer meegaan en goed blijven wassen. 

3. Roestvlekken verwijderen uit de gootsteen met schoonmaakazijn

Roestvlekken in de gootsteen kun je wegkrijgen door een laagje schoonmaakazijn er in te gieten. Wel even een stop in de afvoer doen, want je wil dit laagje 2 uur laten staan. De roestvlekken zijn na 2 uur vanzelf opgelost!

4. Douchekop vrijmaken van kalkaanslag

Is je douchekop wit uitgeslagen van de kalk? ​​Vul een emmer met 1 deel schoonmaakazijn en 3 delen water, en laat de douchekop daar een nachtje in liggen. 

Kun je de douchekop niet van de stang af halen of heb je een regendouche vanuit het plafond? Doe de azijn en het water dan in een plastic zak en bind deze met een elastiekje strak om de douchekop. De volgende ochtend spoel je de douchekop goed na met water. 

Een uitgebreide instructie vind je in ons artikel Douchekop ontkalken – hoe doe je dat?

5. Gele zweetvlekken uit witte shirts verwijderen met schoonmaakazijn

Zweetplekken verwijderen met schoonmaakazijn

Soms krijgen witte shirts na verloop van tijd gele vlekken onder de oksel. Ondanks dat het shirt schoon is en niet ruikt, kan het er wel onfris uitzien. In dat geval is azijn een redder in nood! Meng in een emmer 1 deel warm water en 1 deel schoonmaakazijn, en laat het kledingstuk daar een nachtje in weken. De volgende dag op normaal programma in de wasmachine en weg zijn de gele vlekken! 

6. Waterfles grondig schoonmaken met schoonmaakazijn

Heb je ook zo’n fijne waterfles die je overal mee naartoe neemt? Vergeet dan niet om ‘em af en toe een grondige schoonmaakbeurt te geven. Giet gelijke delen warm water en schoonmaakazijn in de fles tot helemaal bovenaan het randje. Laat 30 minuten staan en was vervolgens normaal af of stop in de afwasmachine. 

Tip: Vul een emmer of teiltje met de bovengenoemde oplossing en dompel de gehele fles er in onder. Zo wordt de fles zowel van binnen als van buiten grondig schoon. Vergeet niet de dop er ook bij in te gooien!

7. Gebruik schoonmaakazijn in de afwasmachine als glansspoelmiddel

Glansspoelmiddel in de vaatwasser zorgt ervoor dat je vaat goed en streeploos droogt. In plaats van een duur A-merk glansspoelmiddel uit de supermarkt, kun je prima schoonmaakzijn gebruiken. Weer een flacon minder in je gootsteenkastje!

8. Spray met schoonmaakazijn om minder vaak te hoeven afstoffen

Afstoffen, je ontkomt er helaas niet aan. Wel kunnen we ervoor zorgen dat we het minder vaak hoeven te doen! Hoe? Meng in een plantenspuit 1 deel water, 1 deel schoonmaakazijn, 1 eetlepel olijfolie en een paar druppels afwasmiddel.

Spray dit vervolgens over je meubels en haal er daarna een microvezelfdoekje overheen. Stof kan zich minder goed hechten aan deze sprayoplossing, en dus zal er minder snel een laagje stof op je meubels verschijnen. 

Schoonmaken met schoonmaakazijn


Dit waren onze schoonmaaktips voor het gebruik van schoonmaakazijn in huis! Je kunt schoonmaakazijn kopen in de supermarkt, bij de drogist en bijvoorbeeld bij de Action. Schoonmaakazijn is zelfs verkrijgbaar in verschillende lekkere geuren.

Wil je nog meer tips voor het toepassen van natuurazijn en schoonmaakazijn in huis? Check dan ook ons artikel Azijn: 8 verrassende manieren om azijn in huis te gebruiken!

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen gewone azijn en schoonmaakazijn?

Schoonmaakazijn is ook azijn, al heeft het een hogere concentratie azijnzuur. Het is daarom agressiever en niet geschikt voor consumptie! Wel is het effectiever als het gaat om schoonmaakklusjes. Gebruik schoonmaakazijn dus uitsluitend tijdens de schoonmaak, en gewone azijn (natuurazijn) voor in de salade en op je huid. Bijvoorbeeld na een kwallenbeet of verbranding. 

Is (schoonmaak)azijn goed of slecht voor het milieu?

Natuurazijn en schoonmaakazijn zijn relatief makkelijk biologisch afbreekbaar, en daarom vele malen beter voor het milieu dan de meeste schoonmaakmiddelen in de supermarkt. Natuurazijn is minder belastend voor het milieu dan schoonmaakazijn vanwege de lagere zuurgraad! Let op: azijn is wel schadelijk voor de grond, planten en bodemorganismen. Gebruik dus geen azijn (ook geen natuurazijn) om bijvoorbeeld onkruid in de tuin te verwijderen.

Waar moet je (schoonmaak)azijn juist niet voor gebruiken?

Azijn is zuur en lost kalk op. Gebruik het daarom nooit (ook niet verdund) op natuurstenen tegels en marmeren ondergronden. Ook terrastegels in de tuin bevatten meestal kalk, en dus zal het gebruik van azijn schade aanrichten aan de tegels.

Share