6 redenen om azijn te gebruiken bij de was

azijn bij was

Azijn gebruiken bij de was? Jazeker, er zijn hele goede redenen om dat te doen! 

Azijn houdt je kleding zacht en mooi, verwijdert vlekken en geurtjes, en laat je wasmachine langer meegaan! Ook is het budget-friendly en goed voor het milieu. 

Lees mee hoe je het precies kan gebruiken!


1. Azijn beschermt je wasmachine

azijn beschermt je wasmachine tegen kalkaanslag


Het is algemeen bekend dat azijn uitstekend tegen kalkaanslag werkt. Des te ‘harder’ het leidingwater is, des te meer kalkaanslag er in je wasmachine terechtkomt. 

De kalkaanslag in de wasmachine heeft tot gevolg dat het langer duurt voordat het water opgewarmd is, en dus is het energieverbruik hoger. Ook de verschillende onderdelen in de machine hebben grotere kans om eerder stuk te gaan, zoals het verwarmingselement. 

Hoe?
Laat minstens 1 keer per maand de wasmachine draaien op 90 graden. Voeg geen wasgoed toe, maar wel een scheutje natuurazijn in zowel de bakjes voor wasmiddel en wasverzachter in de lade van de machine.

Giet tenslotte 2 kopjes natuurazijn rechtstreeks in de trommel. De hoge temperatuur zorgt voor het schoonmaken van vetluis en de azijn pakt de kalkaanslag aan! 


2. Azijn laat de kleuren van je kleding stralen

Kalkaanslag tast niet alleen je wasmachine aan, maar ook je wasgoed. Kalk maakt je wasgoed viezer, waardoor je meer wasmiddel moet gebruiken om het wasgoed goed schoon te maken. 

Daarnaast schuurt de kalkaanslag over de vezels van de kleding, waardoor de kleuren eerder vervagen en de vezels harder van structuur worden en eerder zullen breken. 

Hoe?
Doe een scheutje natuurazijn in het bakje voor wasverzachter in de lade van de wasmachine. De azijn zal dan op het einde van het wasprogramma in de machine worden afgegeven, wat ervoor zorgt dat kalkrestjes effectief verwijderd worden.

Hierdoor blijven de kleuren van je wasgoed mooi en helder! 


3. Azijn als goedkope en natuurlijke wasverzachter

azijn als wasverzachter


Misschien gebruik je graag wasverzachter om je wasgoed zacht aan te laten voelen en lekker te laten ruiken. Toch is wasverzachter niet altijd een goed idee. 

Wasverzachter maakt de vezels van stof niet daadwerkelijk zachter. Wat het wel doet is dat het een vettig laagje om de vezels van de stof legt, waardoor het zacht aanvoelt. 

Door dit vettige laagje kunnen de vezels niet goed ademen, wat soms tot nare geurtjes kan leiden. Een ander gevolg is dat bijvoorbeeld een handdoek gewassen met wasverzachter niet meer zo goed kan drogen. Dat merk je vervolgens wanneer je je afdroogt na een douche. 

Azijn is een beter alternatief voor wasverzachter in de lade van de wasmachine. Het verwijdert de laatste restjes vuil en kalkaanslag, waardoor de vezels van je wasgoed goed schoon en zacht worden.

Ook is het beter voor je portemonnee én het milieu! 

Hoe?
Doe een scheutje natuurazijn in het bakje voor wasverzachter. De azijn zal dan op het einde van het wasprogramma in de machine worden afgegeven, wat ervoor zorgt dat kalkrestjes effectief verwijderd worden.

Dit zorgt dat de stof van je kleding en handdoeken lekker zacht blijft.


4. Azijn verwijdert nare geurtjes

Heb je kleding of wasgoed wat een sterk geurtje heeft? Denk bijvoorbeeld aan sportkleding na een intense sessie in de sportschool. Azijn neutraliseert geurtjes als de beste, en dus is dit het ultieme middel om nare geurtjes te verwijderen.

Hoe?
Stop stinkende kledingstukken in een emmer met koud water en een flinke scheut azijn. Laat dit enkele uren weken.

Was vervolgens de kledingstukken in de wasmachine volgens het wasvoorschrift, en je was komt weer fris uit de wasmachine!


5. Azijn als vlekkenverwijderaar

We hebben allemaal weleens te maken met vlekken in je kleding of in de lakens. Heb je bijvoorbeeld last van ingedroogde zweetvlekken in kleding? Van die donkere kringen onder de oksel? Azijn werkt in zulke gevallen goed als vlekverwijderaar!

Hoe?
Maak dan een mengsel van 3 delen azijn en 1 deel water, en leg daar je kledingstuk in te weken. Of vul er een plantenspuit mee en spuit de vlek er gericht mee in.

Laat minstens 2 uur weken en was tenslotte in de wasmachine volgens wasvoorschrift.


6. Stinkende schone was? Azijn maakt het weer fris 

stinkende was gebruik azijn


Niks is zo frustrerend als je pasgewassen kleding van het droogrek of uit je kledingkast halen, en merken dat het niet fris ruikt!  

Meestal is de oorzaak dat de vezels van het kledingstuk restjes wasmiddel of wasverzachter bevatten. Met azijn kun je al deze restjes en bacteriën effectief verwijderen. 

Hoe?
De oplossing in dat geval is om de betreffende kledingstukken te laten weken in een mix van koud water en azijn.

Na 2 uur weken was je de kledingstukken in de wasmachine volgens wasvoorschrift. 


Meer tips voor dit probleem vindt je in ons artikel Stinkende was? Zo los je het op!  Tot zover de ultieme redenen om azijn te gebruiken bij je wasgoed! We raden aan om voor natuurlijke azijn te kiezen, omdat dit zachter is voor de onderdelen van je wasmachine dan schoonmaakazijn. Natuurlijke azijn (zoals witte azijn) is goedkoop, effectief en niet belastend voor het milieu. 

We hopen dat je inmiddels overtuigd bent om voortaan azijn te gebruiken bij de was! 


Veelgestelde vragen

Waar doe je azijn in de wasmachine?

Azijn om je wasmachine te reinigen stop je het liefst zowel in het bakje voor wasmiddel en wasverzachter in de lade, als rechtstreeks in trommel. Zo kan de azijn goed alle hoekjes en gaten bereiken in de machine. Azijn voor je wasgoed plaats je in het bakje voor wasverzachter in de lade, zodat de azijn aan het einde van het wasprogramma afgegeven kan worden tijdens het uitspoelen van het wasgoed.

Hoeveel azijn in de wasmachine bij gebruik als wasverzachter?

Een goede richtlijn is een half kopje azijn in het wasverzachterbakje, ook al is het natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid wasgoed. De geur van azijn vervliegt zodra de was goed uitgespoeld is. Ruik je nog steeds azijn nadat je je schone wasgoed uit de wasmachine haalt? Dan heb je teveel gebruikt, en kun je de volgende keer het beste wat minder gebruiken!

Natuurazijn of schoonmaakazijn in de wasmachine?

Een natuurlijke azijn (zoals witte azijn) is zachter voor de onderdelen van je wasmachine, zoals de rubbers. Ook is natuurlijke azijn minder belastend voor het milieu dan schoonmaakazijn.

Share