Pen en inkt verwijderen uit kleding – de beste tips!

Inktvlek verwijderen

Pen en inkt verwijderen uit kleding kan lastig zijn, maar gelukkig is het niet onmogelijk!

Om inktvlekken succesvol te verwijderen moet je het juiste middel gebruiken voor het juiste type inkt. De inkt van een balpen is meestal in water oplosbaar, en dus is wasmiddel en de wasmachine in dat geval voldoende. 

Andere soorten inkt kun je verwijderen met alcohol, wasbenzine, baking soda of zelfs een gum! We hebben de meest effectieve tips voor je verzameld in dit artikel. 

Er bestaan vele soorten inkt. Niet alle soorten inkt zijn op dezelfde wijze schoon te maken, en helaas weet je vaak niet met welke soort inkt je te maken hebt. 

Daarom hebben we de beste tips voor je op een rij gezet, zodat je gewapend met een arsenaal aan schoonmaakmethodes succesvol met jouw inktvlek kan afrekenen!

Belangrijke regels voor het verwijderen van inktvlekken uit kleding

• Is de inktvlek nog vers? Handel zo snel mogelijk en gebruik een vel keukenpapier om de nog natte inkt allereerst zoveel mogelijk te absorberen. 

• Het is altijd beter om te deppen dan te boenen op je kledingstuk.

• Is de vlek nog niet helemaal verdwenen na het schoonmaken? Gooi je kledingstuk dan nog niet in de droger nadat het in de wasmachine is geweest, want de hitte kan de vlek fixeren. En dan wordt het erg lastig om de vlek nog te kunnen verwijderen. 

In plaats daarvan, herhaal de stappen nogmaals of probeer één van de andere tips uit dit artikel. 


Tip 1: Vloeibaar wasmiddel

wasmiddel om inktvlek te verwijderen


Je zou het misschien niet zeggen, maar sommige soorten inkt zijn in water oplosbaar. De  meeste balpennen bijvoorbeeld bevatten inkt op waterbasis! 

 • Maak de inktvlek nat met water en giet er vervolgens wat vloeibaar wasmiddel op. Laat dit minimaal een half uur intrekken.
 • Was het kledingstuk vervolgens in de wasmachine volgens het wasvoorschrift. 


Tip 2: Alcohol 

Naast wateroplosbare inkt, heb je ook inkt op basis van olie of gel. Deze soorten inkt kun je het beste met alcohol schoonmaken. 

Alcohol is een prima schoonmaakmiddel om op vele soorten stoffen te gebruiken omdat alcohol oplost in water. Daarnaast laat het bijna geen residu achter omdat alcohol snel vervliegt. Kledingstukken waarop je alcohol hebt gebruikt worden daarom gemakkelijk schoon in de wasmachine. 

Schoonmaakalcohol (ook wel huishoudalcohol of gedenatureerde alcohol genoemd) is verkrijgbaar bij de drogist en supermarkt!  

 • Neem een schone droge doek en dep daar wat schoonmaakalcohol op. Je kunt ook een schoon wattenschijfje of wattenstaafje gebruiken. 
 • Dep voorzichtig van buiten naar binnen, om te voorkomen dat je de inktvlek verder uitspreidt. Laat vervolgens 20 minuten intrekken.
 • Was het kledingstuk tot slot in de wasmachine volgens het wasvoorschrift. 


Heb je nou geen schoonmaakalcohol in huis? Producten met een hoog alcoholpercentage zijn vaak prima alternatieven! Denk bijvoorbeeld aan haarspray, spiritus en zelfs parfum. 


Tip 3: Wasbenzine

Wasbenzine is een ontvettend oplosmiddel wat vaak goed werkt voor inktvlekken. Let op: wasbenzine is schadelijk voor huid en ogen. Ga dus voorzichtig te werk! 

 • Dep wasbenzine op de inktvlek en laat 20 minuten intrekken. 
 • Was het kledingstuk vervolgens in de wasmachine volgens het wasvoorschrift. 

Wasbenzine is een krachtig middel! Gebruik het daarom niet op delicate stoffen zoals wol en zijde. 


Wist je dat je met wasbenzine ook heel goed vetvlekken kan verwijderen in kleding? Check onze tips in Oude vetvlekken met wasbenzine verwijderen.


Tip 4: Nagellak remover 


Nagellak remover is nog zo’n middel wat veel mensen in huis hebben, en welke in veel gevallen goed werkt als vlekverwijderaar voor inktvlekken. Zowel nagellak remover mét als zonder aceton is geschikt om inktvlekken te verwijderen. 

 • Dep nagellak remover met een droge doek of wattenschijfje op de inktvlek en laat 20 minuten intrekken. 
 • Was het kledingstuk vervolgens in de wasmachine volgens het wasvoorschrift. 


Tip 5: Natte schoonmaakdoekjes of make-up wipes 

Je hebt vast wel ergens in de kast wel van die natte schoonmaakdoekjes of make-up wipes liggen. Gebruik deze doekjes om inktvlekken te verwijderen in je kleding!

 • Span het gedeelte van het kledingstuk waar de inktvlek zich bevindt voorzichtig uit met je hand. Dep met het schoonmaakdoekje op de inktvlek, en werk van buiten naar binnen om langzaam maar zeker de inktvlek te verwijderen. 
 • Was het kledingstuk vervolgens in de wasmachine volgens het wasvoorschrift. 


Tip 6: Gum

Gum voor inkt verwijderen


Jazeker, we bedoelen een gum (of gom) waarmee je normaal gesproken potlood weggumt! Met een wat hardere gumsoort kun je verrassend genoeg ook inkt verwijderen. 

 • Span het gedeelte van het kledingstuk waar de inktvlek zich bevindt voorzichtig uit met je hand. Gum voorzichtig (zonder veel druk) om de inktvlek te verwijderen. 
 • Was het kledingstuk vervolgens in de wasmachine volgens het wasvoorschrift.

Gummen heeft een lichtschurende werking. Gebruik daarom weinig druk tijdens het gummen. Zo voorkom je dat de vezels van het kledingstuk beschadigen. 


Tip 7: Baking soda

De held in vele schoonmaaksituaties – baking soda, oftewel zuiveringszout – mag niet ontbreken in dit rijtje met tips om inktvlekken te verwijderen.

 • Maak een papje door 2 eetlepels baking soda te mengen met 1 eetlepel lauwwarm water. Breng dit mengsel aan op de inktvlek en laat een uur intrekken. 
 • Was het kledingstuk vervolgens in de wasmachine volgens het wasvoorschrift. 


Tip 8: Melk

 • Dompel het deel van je kledingstuk met de inktvlek onder in een schaaltje melk. Laat dit vervolgens minimaal 2 uur staan om de melk de kans te geven z’n werk te doen. 
 • Was het kledingstuk vervolgens in de wasmachine volgens het wasvoorschrift. 

Alleen zuivelmelk zoals volle merk, halfvolle melk en karnemelk zijn effectief als vlekverwijderaar. Plantaardige melk werkt helaas niet! 


Conclusie

Dit waren de beste tips om pen en inkt uit kleding te verwijderen! Lukt het niet met de ene tip, geef dan niet op en probeer een andere tip uit het rijtje. Want niet alle soorten inkt zijn op dezelfde wijze te verwijderen. 

Je kunt altijd nog een speciale inktvlekkenverwijderaar van bijvoorbeeld HG proberen. Hoewel dit iets prijziger is dan de meeste huis-, tuin en keukenmiddelen uit dit artikel, zijn ze vaak wel effectief! 

Lees ook:
Bloedvlekken verwijderen – de beste tips!

Share