Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen maken

zelf schoonmaakmiddelen maken

Ben je het ook beu om zoveel verschillende schoonmaakflacons in je gootsteenkastje te hebben staan? Niet alleen kost het een aardige duit, de vele chemicaliën in de A-merken van de supermarkt zijn helaas ook niet zo vriendelijk voor het milieu. 

Om zelf milieuvriendelijkere schoonmaakmiddelen te maken heb je slechts enkele basisproducten nodig. Azijn is bijvoorbeeld de krachtpatser om kalk te verwijderen. Groene zeep is hét hoofdingredient voor een goede allesreiniger en met baking soda kun je een effectief schuurmiddel maken. In dit artikel delen we de simpele ‘recepten’ om je eigen reinigers te maken, welke beter zijn voor zowel je portemonnee als voor het milieu!

Lees snel verder om te ontdekken hoe je je huidige schoonmaakmiddelen kunt vervangen voor milieuvriendelijkere alternatieven. Je hebt maar 3 basisproducten nodig om het hele huis goed schoon te kunnen houden!

Wat heb je nodig om zelf milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen te maken?

We raden aan om de onderstaande basisproducten in huis te halen en alvast 2 lege plantenspuiten klaar te zetten. Je kunt ook oude schoonmaakflacons gebruiken. Wel eerst goed omspoelen!

Om het hele huis schoon te houden heb je niet meer dan 3 producten nodig:

  • Azijn (natuurazijn of schoonmaakazijn)
  • Baking soda (zuiveringszout) of gewone Soda (kristal soda)
  • Zeep (groene zeep, marseillezeep of olijfoliezeep)
  • Optioneel: een aromatische olie naar keuze

Wat maakt deze producten tot schoonmaak-krachtpatsers?

Door de werking van ieder product uit te leggen is het makkelijker te begrijpen waarom deze simpele maar krachtige middelen meestal voldoende zijn. Je hebt al die A-merken of een heel arsenaal aan schoonmaakmiddelen vaak echt niet nodig!

Azijn
Azijn doodt bacteriën, maskeert geurtjes en is schimmelwerend. Het perfecte middel om te gebruiken tegen kalkaanslag in de badkamer bijvoorbeeld. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn gebruiken. Schoonmaakazijn is dubbel zo effectief, maar wel iets minder vriendelijk voor het milieu.

Schoonmaakazijn is tegenwoordig verkrijgbaar met bijvoorbeeld citroen- of lavendelgeur.

Baking soda
Baking soda of zuiveringszout wordt vaak gebruikt in de keuken, maar is ook onmisbaar tijdens het schoonmaken. Het neutraliseert geurtjes, kan vettigheid oplossen en werkt tevens als schuurmiddel. Een ideaal middel om bijvoorbeeld de gootsteen mee schoon te maken!

Soda
Soda wordt ook wel kristal soda of schoonmaaksoda genoemd en is een soort zout, net als het bovengenoemde baking soda / zuiveringszout. Het verschil is dat gewone soda een sterkere werking heeft, en daardoor alleen geschikt is om mee te poetsen (en niet om te eten!). Soda is een goed alternatief voor chloor. Het reinigt, ontsmet en breekt vet af.

Zeep
Zeep zorgt ervoor dat vetten in water oplossen en vervolgens makkelijk weg te spoelen zijn. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld groene zeep, marseillezeep of olijfoliezeep. 

Zelf schoonmaakmiddelen maken


Zelf allesreiniger maken

Nu we weten wat de basisproducten zijn en hoe ze hun werk doen, kunnen we aan de slag met het mixen! We gaan eerst een milieuvriendelijke allesreiniger maken. Deze allesreiniger werkt ook ontvettend.

Benodigdheden:

– 1 lege sprayflacon of plantenspuit
– Mok
– Geraspte zeep of zeepvlokken
– 2 eetlepels baking soda (zuiveringszout)
Optioneel: aromatische olie

Instructie:

Stap 1: 
Rasp de zeep (of kant-en-klare zeepvlokken) in een mok totdat de helft van het glas vol is. Giet er vervolgens kokend water overheen en roer goed tot het opgelost is.

Stap 2:
Giet 2 eetlepels baking soda in de lege sprayflacon en voeg de zeepoplossing toe.

Stap 3:
Vul aan met warm water totdat de flacon vol is en schud goed om alle ingredienten met elkaar te mixen. Voor een lekkere geur kun je er eventueel 10 druppels aromatische olie aan toevoegen.

Je zelfgemaakte allesreiniger is nu klaar… dat was vast makkelijker dan gedacht! 

Zelf azijn spray maken

Vervolgens maken we een azijn spray. Deze spray vervangt moeiteloos meerdere schoonmaakmiddelen die je misschien momenteel nog in je gootsteenkastje hebt staan. 

zelf schoonmaakmiddelen maken


Benodigdheden:

– 1 lege sprayflacon of plantenspuit
– Natuurazijn of schoonmaakazijn
– Optioneel: aromatische olie

Instructie:

Vul je sprayflacon voor de helft met natuurazijn óf schoonmaakazijn en voor de helft met water. Voeg eventueel weer wat druppels aromatische olie toe voor een lekkere geur. Of neem een schoonmaakazijn met een lekker ruikende geur. 


Met welk van de milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen de badkamer schoonmaken?

Glazen douchewand en spiegel schoonmaken

Een glazen douchewand maak je glanzend schoon met azijn spray en daarna een vochtige doek. Een spiegel is ook van glas, dus gebruik de spray ook gerust op je badkamerspiegel! Maak beide goed droog voor een streeploos resultaat. 

Kranen en RVS onderdelen schoonmaken

Op de roestvrij stalen onderdelen in de badkamer kun je kalkaanslag herkennen door de doffe witte vlekken die zich vormen. Spray dit in met de azijn spray en laat een paar minuten inwerken. Neem daarna af met een vochtige doek.

Tip: is de paar minuten inwerktijd niet voldoende om alle kalkaanslag te verwijderen van de kraan? Volg dan de methode in ons artikel Snel en gemakkelijk de kraan schoonmaken en ontkalken.


Tegels schoonmaken

Doordat water in aanraking komt met de tegels in de douche ontstaat kalkaanslag. Spray je tegels daarom in met je zelfgemaakte azijn spray, en neem af met een vochtige doek.

Let op: heb je kalkhoudende tegels? Gebruik dan geen azijn spray, want azijn tast in dat geval de tegels aan. Gebruik in plaats daarvan je zelfgemaakte allesreiniger!

Wastafel en badkamermeubels schoonmaken

De wastafel en badkamermeubels maak je schoon met je zelfgemaakte allesreiniger. Mocht je wat kalkaanslag in je wasbak hebben zitten, dan kun je daar wat azijnmix op sprayen!

WC schoonmaken

Zelf schoonmaakmiddelen maken

Strooi wat gewone soda of baking soda in het water in de pot om de aanslag onder het waterpeil aan te pakken. Zet je WC borstel in het water zodat deze gelijk kan meeweken.

Voor de kalkaanslag boven het waterpeil spray je wat azijn spray in de pot. Plak eventueel een velletje WC papier bovenop de gesprayde plekken om ervoor te zorgen dat de azijn goed op z’n plek blijft.

Laat dit alles een kwartiertje staan, en boen vervolgens met de WC borstel de gehele pot. Doorspoelen en de pot is weer mooi schoon en ontsmet! De andere onderdelen van de WC kun je met je allesreiniger schoonmaken. 


Met welk van de milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen de keuken schoonmaken?

Gootsteen en spoelbak schoonmaken

Strooi enkele lepels baking soda in de afvoer. Spray vervolgens de rest van de spoelbak in met de azijn spray, en giet tevens een flinke scheut azijn in de afvoer. Laat dit 10 minuten inwerken en spoel vervolgens alles na met kokend water. Haal eventueel een doek of spons over de spoelbak!

Aanrecht, fornuis en oven schoonmaken

Op het aanrecht, fornuis en in de oven zul je vooral vetresten en etensresten aantreffen. Dit is goed schoon te maken met de zelfgemaakte allesreiniger. Neem vervolgens af met een vochtige doek.

Krijg je aangekoekte vetresten uit de oven niet weg met de allesreiniger? Volg dan de methode uit ons artikel Hoe maak je de oven schoon met baking soda?

Keukenkastjes schoonmaken

De keukenkastjes worden in verhouding tot andere plekken in de keuken niet zo snel vies. Eigenlijk zijn het vooral vette en vieze vingerafdrukken, welke je prima kunt verwijderen middels de allesreiniger en een vochtige doek!


Met welk van de milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen de vloeren schoonmaken?

Voor het dweilen van de vloer raden we aan een beetje schoonmaakazijn of natuurazijn toe te voegen aan een emmer met warm water. Ook kan een drupje afwasmiddel helpen voor het moeiteloos schoon krijgen van vloeren.

Let op: heb je een natuurstenen vloer zoals marmer? Laat de azijn dan achterwege, want dat kan de tegels aantasten. 


Met welk van de milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen de ramen schoonmaken?

Zelf schoonmaakmiddelen maken

De ramen kun je goed schoonmaken met zowel de allesreiniger als de azijn spray! Azijn helpt doorgaans tegen strepen, dus mocht je daar snel last van hebben, dan is azijn spray waarschijnlijk de beste keuze.

Nadrogen met een krant helpt ook altijd goed om een streeploos resultaat te behalen!


Met welk van de milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen meubels schoonmaken?

Uiteraard hoort afstoffen ook bij het schoonmaakritueel. Voor veel meubels is droog afstoffen voldoende. Voor meubels die wel even vochtig afgenomen moeten worden (zoals de eettafel!) kun je het beste de zelfgemaakte allesreiniger gebruiken. 


Conclusie – Zelf schoonmaakmiddelen maken is simpel en goedkoop

Na het lezen van dit artikel is duidelijk dat we prima zonder dat hele schoonmaakarsenaal kunnen! Weg met al die verschillende flessen, we maken het snel en gemakkelijk zelf. Met enkel 3 of 4 producten kun je het hele huis goed schoonhouden. Je bespaart niet alleen ruimte in je gootsteenkastje, het is ook nog eens vele malen vriendelijker voor het milieu én de portemonnee!

Veelgestelde vragen

Is het beter om natuurazijn of schoonmaakzijn te gebruiken tijdens het schoonmaken?

Azijn is een zuur welke goed ingezet kan worden bij verschillende schoonmaakklusjes. Schoonmaakazijn heeft een hogere zuurgraad dan natuurazijn en werkt daarom effectiever.
Sommige mensen gebruiken liever natuurazijn omdat het wat minder sterk ruikt en zachter is voor de materialen waar je het op gebruikt. Natuurazijn kun je dus voor zowel in de salade als tijdens het schoonmaken gebruiken. Schoonmaakazijn gebruik je uitsluitend voor het poetsen!

Hoe gebruik je azijn om schoon te maken?

Vul een plantenspuit of sprayflacon voor de helft met water en voor de helft met natuurazijn of schoonmaakazijn. Je kunt deze mix gebruiken om je badkamer schoon te maken. Ook werkt het perfect om de ramen te lappen en de vloer te dweilen. Voeg eventueel wat druppels aromatische olie toe voor een lekkere geur.

Wat is het verschil tussen baking soda en gewone soda?

Baking soda is een zoutsoort en wordt ook wel zuiveringszout genoemd. Je kunt het zowel in de keuken gebruiken als tijdens het schoonmaken. Soda, ook wel kristal soda of schoonmaaksoda genoemd, is sterker en kan daarom alleen voor het poetsen gebruikt worden.

Share