Azijn: 8 verrassende manieren om azijn in huis te gebruiken!

azijn in huis gebruiken

Je hebt vast weleens gehoord dat azijn een wondermiddel is in huis. Maar waar kan je het eigenlijk allemaal voor gebruiken? En in welke gevallen gebruik je natuurazijn en wanneer schoonmaakazijn? Lees het in dit artikel.


Verschil natuurazijn en schoonmaakazijn

Voordat je de tips induikt, leggen we graag uit wat het verschil is tussen natuurazijn en schoonmaakazijn. Want ondanks dat het beide azijn is, zijn de 2 versies voor heel verschillende dingen bedoeld! 

Natuurazijn

Natuurazijn is eigenlijk de verzamelnaam voor alle soorten azijn die op een natuurlijke manier zijn gemaakt en welke je veilig kunt gebruiken in je voedsel en op je huid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan witte wijn azijn, balsamico azijn, tafelazijn en appelazijn. 

Natuurazijn is ook geschikt om mee schoon te maken. Het zuur in de azijn kan bijvoorbeeld zeker kalkaanslag bestrijden. Wel is natuurlijke azijn door de lagere zuurgraad minder effectief dan schoonmaakazijn.

Schoonmaakazijn

Hoewel schoonmaakazijn ook gewoon azijn is, wordt het meestal niet op een natuurlijke manier gemaakt. De zuurgraad is veel hoger dan normale azijn, en ook worden er weleens andere stoffen aan toegevoegd, zoals geurende lavendel. Dit maakt dat schoonmaakazijn effectief is om mee schoon te maken, maar absoluut niet gebruikt mag worden in en op je lichaam!


1. Azijn gebruiken als wasverzachter

Azijn als wasverzachter


Wist je dat azijn een hele goede vervanger is voor wasverzachter? Niet alleen lost het zeepresten makkelijk op, het zorgt er ook voor dat kleuren minder snel vervagen én je kleding en handdoeken worden er heerlijk zacht van! 

Giet een half kopje natuurazijn of schoonmaakazijn in het kleinste vakje van de zeeplade van je wasmachine. Dit vakje is bedoeld voor wasverzachter en wordt meestal aangeduid met een zonnetje, bloemetje of sterretje. 

Mis je de geur van wasverzachter? Ook daar is een oplossing voor. Schoonmaakazijn is namelijk verkrijgbaar in verschillende geuren, zoals lavandel en eucalyptus. 


2. Aanslag verwijderen op kranen met schoonmaakazijn

Drenk een doek in schoonmaakazijn en wikkel deze om de aanzet van je kraan heen. Laat een uurtje intrekken en vervolgens veeg je de aanslag zo weg! Wel even goed nadeppen met schoon water en na afloop droog deppen.

Heb je kalkaanslag op de rest van de kraan? Je kunt deze methode toepassen op de gehele kraan. Na afloop ziet de kraan er weer als nieuw uit!

Een uitgebreide instructie vind je in ons artikel Snel en gemakkelijk de kraan schoonmaken en ontkalken.


3. Schimmel- en kalknagels behandelen met azijn

Azijn heeft een antibacteriële werking en gaat ook schimmel tegen. Smeer elke dag een beetje azijn op de nagel en nagelriem om schimmel- en kalknagels te behandelen. Nadat de symptonen verdwenen zijn is het aan te raden de behandeling nog een tijdje wekelijks uit te voeren, om te voorkomen dat de problemen weer terugkomen.

Gebruik hier natuurazijn voor. Beter voor je huid, en vaak zelfs effectiever en zeker goedkoper dan de dure speciaalmiddeltjes uit de drogist of apotheek!


4. Maak je fruit en groente schoon met natuurazijn

Fruit en groente wassen met azijn


Vers fruit en groente moet soms nog gewassen worden voor je je tanden erin kunt zetten. Wil je er zeker van zijn dat je alle bestrijdingsmiddelen er goed van afwast? Maak dan een teiltje met water en een scheutje natuurazijn. Laat je verse fruit en groente (welke je met schil opeet) hier 20 minuten in weken. Even naspoelen met schoon water, en klaar is kees!


5. Dweilen met azijn voor een streepvrij resultaat

Dweilen zou een tevreden gevoel op moeten leveren. Maar soms laat je met je goede dweilbedoelingen toch strepen achter op de vloer. Dit kun je als volgt voorkomen. Meng 3 kopjes water en een half kopje azijn samen met wat druppels afwasmiddel in een plantenspuit. Spuit vervolgens op de vloer en ga aan het dweilen. Dweil je liever met een emmer? Hou dan dezelfde verhoudingen aan. Een gegarandeerd streeploos resultaat!

Je kunt hiervoor zowel natuurazijn als schoonmaakazijn gebruiken. Natuurazijn heeft een wat minder sterke azijngeur. 


6. Ramen en spiegels schoonmaken met azijn

Ramen en spiegels schoonmaken met azijn

Ramen wassen doen we het liefst zo min mogelijk. Als je het doet, doe het dan ook gelijk goed! Neem een emmer warm water en doe er een scheutje natuurazijn of schoonmaakazijn in samen met wat druppels afwasmiddel. Nadrogen met een droge doek of krant. 

Je kunt op dezelfde manier ook spiegels streeploos schoonmaken!

Wist je dat azijn zelfs kan helpen bij hardnekkige vlekken op je TV scherm?


7. Zweetgeur uit kleding verwijderen met behulp van azijn

In sportkleding kan soms een hele indringende zweetgeur zitten, die er zelfs na de machinewas nog niet uit is. In dat geval is azijn een redder in nood! Meng in een emmer 1 deel warm water en 1 deel (schoonmaak)azijn, en laat het naar zweet geurende kledingstuk daar een nachtje in weken. De volgende dag op normaal programma in de wasmachine, en weg is de geur! We raden hier schoonmaakazijn aan, omdat dit krachtiger is dan natuurazijn. 


8. Afvoer ontstoppen met schoonmaakazijn

Spoelt water niet meer goed door het putje van de wasbak of de gootsteen? Gooi dan 1 kopje baking soda (zuiveringszout) erin. Vervolgens 1 kopje schoonmaakazijn erover heen gieten. Let op: dit geeft een bruisend effect!

Leg een doekje erop om het af te dekken. Wacht een half uur en giet er vervolgens kokend water overheen. 

Is het een hele hardnekkige verstopping? Check dan ook onze andere tips voor de gootsteen ontstoppen.

Schoonmaken met azijn


Dit waren onze tips voor het gebruik van natuurazijn en schoonmaakazijn! Wil je nog meer hacks met azijn ontdekken? Check dan ook ons artikel 8 hacks voor schoonmaken met schoonmaakazijn.


Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen gewone azijn en schoonmaakazijn?

Schoonmaakazijn is ook azijn, al heeft het een hogere concentratie azijnzuur. Het is daarom agressiever en niet geschikt voor consumptie! Wel is het effectiever als het gaat om schoonmaakklusjes. Gebruik schoonmaakazijn dus uitsluitend tijdens de schoonmaak, en gewone azijn (natuurazijn) voor in de salade en op je huid. Bijvoorbeeld na een kwallenbeet of verbranding. 

Is (schoonmaak)azijn goed of slecht voor het milieu?

Natuurazijn en schoonmaakazijn zijn relatief makkelijk biologisch afbreekbaar, en daarom vele malen beter voor het milieu dan de meeste schoonmaakmiddelen in de supermarkt. Natuurazijn is minder belastend voor het milieu dan schoonmaakazijn vanwege de lagere zuurgraad! Let op: azijn is wel schadelijk voor de grond, planten en bodemorganismen. Gebruik dus geen azijn (ook geen natuurazijn) om bijvoorbeeld onkruid in de tuin te verwijderen.

Kan je (schoonmaak)azijn op rubberen onderdelen gebruiken?

Azijn is een zuur, en bij veelvoudig gebruik kan het rubber aantasten. Indien je azijn wil gebruiken om iets van rubber schoon te maken, zoals de rubberen deurrand in de wasmachine, doe dit dan door azijn eerst te verdunnen met water. En doe het niet al te vaak!

Share