Hoe maak je de oven schoon met baking soda?

Oven welke je kan schoonmaken met baking soda

Heb je ook zo’n hekel aan het schoonmaken van de oven? De bruine vetspetters zitten vaak muurvast en op plekken waar je niet zo makkelijk bijkomt. Voorkom uren schrobben en volg de onderstaande luie methode welke ook nog eens ecologisch verantwoord is! 

Gebruik een ovenschaal welke je vult met water en baking soda, en zet deze in een voorverwarmde oven. De stoom welke van de gevulde ovenschaal afkomt zorgt ervoor dat de vettige aanslag en aangebrande etensresten losweken. Vervolgens kun je nadat de oven is afgekoeld de vlekken gemakkelijk wegvegen. 

Behalve de oven zelf, heb je vaak ook nog een rooster en bakplaat welke ook wel een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken. Lees snel verder om te weten wat de precieze stappen zijn voor het schoonmaken van je oven, rooster en bakplaat met behulp van baking soda.

Volg deze stappen voor het schoonmaken van de oven met baking soda

Benodigdheden:
– Ovenschaal
– Water
– Baking soda
– Citroensap (optioneel)

1. Verwarm de oven voor op 250 graden.

2. Neem een ovenschaal welke je vult met water, en mix er 1 kopje baking soda doorheen.

3. Je kunt eventueel het sap van 1 citroen aan het water toevoegen, dit zorgt voor een heerlijk schone geur.

4. Meng het geheel goed en plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven.

5. Laat de ovenschaal 45 minuten in de oven staan, en schakel de oven vervolgens uit.

6. Open de oven, maar laat de ovenschaal staan aangezien deze nog erg heet is.

7. Neem een schoonmaakdoekje en veeg de wanden schoon. Let op: indien de wanden nog te heet zijn om aan te raken, wacht dan even een aantal minuten.

8. Nadat de ovenschaal voldoende is afgekoeld, haal je deze voorzichtig uit de oven.

9. Haal tevens het rooster uit de oven en neem met je schoonmaakdoekje alle hoeken en gaten binnenin de oven goed af.

En klaar… de oven is weer mooi schoon!

Ook interessant:
Hoe de airfryer schoonmaken?
Hoe maak je een gourmet pan gemakkelijk schoon?
Hoe maak je een broodrooster gemakkelijk schoon?


Waarom baking soda voor het schoonmaken van de oven?

Baking soda om de oven mee schoon te maken

Baking soda, ook wel zuiveringszout of sodium bicarbonaat genoemd, is een enorm veelzijdig en effectief schoonmaakmiddel welke ook nog eens goed voor het milieu én de portemonnee is.

Aangezien baking soda niet schadelijk voor je gezondheid is, is het zeer geschikt om de oven mee schoon te maken. Je hebt dan namelijk niet het probleem dat eten uit de oven bedwelmd raakt met giftige stoffen van chemische schoonmaakmiddelen na een schoonmaakbeurt. 

De ovenruit schoonmaken

Nu de oven weer schoon is, is de ruit aan de beurt. Maak een klein sopje met warm water en 3 volle eetlepels baking soda. Neem een zachte spons en breng het sopje aan op de ruit. Laat een half uurtje intrekken en maak de ruit vervolgens goed schoon met een doek.

Indien de ovenschaal-methode niet alle vettige aanslag op de ovenwanden goed verwijderd heeft, kun je dit sopje ook aanbrengen op de achtergebleven aanslag. Laat tevens een half uurtje intrekken en veeg de laatste resten dan weg. 

Oven rooster en bakplaat schoonmaken

Het rooster en de bakplaat kunnen in principe zo meedraaien in de afwasmachine.

Komen ze de afwasmachine nog niet helemaal schoon uit, of past het niet? Dan kunnen het rooster en de bakplaat ook ingesmeerd of gesprayd worden met het sopje van warm water en baking soda.

Voeg een druppel afwasmiddel toe om de schoonmaakmix nog krachtiger te maken. Laat het een nacht in de week laten staan en de volgende ochtend kun je de resten zo wegvegen.
                                    

Hoe kun je voorkomen dat de oven zo vies wordt?

Na een goede schoonmaakbeurt wil je natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen dat je oven al snel weer vies wordt. Met de onderstaande tips kun je het zoveel mogelijk voorkomen. 

Aluminiumfolie

Aluminiumfolie kan goed tegen hoge temperaturen en is daardoor perfect om in de oven te gebruiken. Bedek je ovengerechten door een laagje aluminiumfolie bovenop de ovenschaal te leggen, en voorkom daarmee dat de vetspetters in het rond vliegen.

Wil je iets gratineren of lekker knapperig maken? Verwijder dan de aluminiumfolie pas tijdens het laatste kwartier van de baktijd. Dit zal de hoeveelheid vetspetters in de oven flink verminderen. 

Deksels op ovenschalen

Een wat meer ecologisch verantwoorde manier is het gebruiken van een deksel op je ovenschaal. Er zijn tegenwoordig ook multifunctionele deksels verkrijgbaar, die op meerdere maten ovenschalen passen. 

Waar kun je baking soda kopen?

Mocht je baking soda niet in huis hebben, dan vraag je je wellicht af waar je het kan kopen. Vrees niet, baking soda is niet alleen in de natuurwinkel te vinden. De meeste supermarkten hebben het in het assortiment en vaak voor een prima prijs. Helemaal als je je bedenkt dat baking soda een enorm veelzijdig (schoonmaak)product is, en je niet meer allerlei speciale schoonmaakmiddelen hoeft te kopen. 

Grondigere methode: ammonia

Gebruik handschoenen voor schoonmaken met ammonia

Mocht je de methodes in dit artikel geprobeerd hebben en onverhoopt toch nog niet alle vettige aanslag en aangebrande etensresten weg hebben weten te krijgen? Niet getreurd, we kunnen nog een andere methode met je delen welke zelfs de meest hardnekkige vetresten verwijderd.

Ammonia is een schoonmaakmiddel welke afstemt van ammoniak. Het is redelijk agressief, en daarom is het vaak effectief tegen de meest hardnekkige vetvlekken. De dampen die vrijkomen van ammonia zijn niet erg gezond voor je. Zet dus je ramen open en gebruik huishoudhandschoenen!

1. Zet een ovenschaal met een laag ammonia op het rooster in een voorverwarmde oven van 250 graden.

2. Zet een tweede ovenschaal met een laag water onderin de oven.

3. Schakel na een half uur de oven uit en zet de oven open om de dampen te laten ontsnappen. Zet tevens een raam open om de damp van de ammonia goed te laten vervliegen.

4. Verwijder voorzichtig beide ovenschalen en veeg met een schone doek of keukenpapier de losgeweekte vetresten weg. En klaar is kees!

De ammonia kun je teruggieten in de fles voor een volgend gebruik. Het hergebruiken van de ammonia zorgt er tevens voor dat het minder belastend is voor het milieu.


Wil je nou gelijk door met de magnetron schoonmaken? Check dan ons artikel Magnetron schoonmaken: 4 eenvoudige manieren.

Veelgestelde vragen

Hoe snel kan ik de oven weer gebruiken om eten te bereiden na het schoonmaken?

Direct! Schoonmaken met baking soda is niet schadelijk voor je lichaam, en dus kun je de oven direct weer gebruiken na het schoonmaken. Heb je de oven schoongemaakt met ammonia? Zet de ovendeur en ramen 10 minuten open om de dampen te laten vervliegen alvorens je de oven weer gebruikt.

Hoe kan ik voorkomen dat de oven erg vies wordt?

Je kunt een ovenmat gebruiken die je onderin de oven legt en zo in de afwasmachine kan doen. Tevens kun je deksels of aluminiumfolie gebruiken op je ovengerechten om te voorkomen dat de spetters in het rond vliegen. Tenslotte raden we aan om je oven regelmatig schoon te maken, zodat achtergebleven etensresten niet verder inbranden iedere keer dat je de oven gebruikt.

Wat is een milieuvriendelijke manier om de oven schoon te maken?

Gebruik een mix van baking soda en water in een voorverwarmde oven. De stoom zorgt er vervolgens voor dat vetresten gemakkelijk loskomen en later eenvoudig weg te vegen zijn.

Share