Waterkoker ontkalken

waterkoker ontkalken

Het is weer zover, je kijkt in de waterkoker en ziet een witte aanslag op de bodem. Of je ziet zelfs vlokjes drijven wanneer je een kop thee drinkt. Tijd om te ontkalken! Stel dit klusje niet langer uit, want het is eigenlijk heel snel en makkelijk om te doen. 

Voor het ontkalken van de waterkoker gebruik je azijn. Giet het azijn erin en laat het een paar uur inweken. Vervolgens vul je dit aan met water tot bijna aan het maximum. Breng het aan de kook door de waterkoker aan te zetten, en de kalkaanslag is verdwenen als sneeuw voor de zon. Spoel goed na met water alvorens je de waterkoker weer gebruikt voor een kop thee.

Heb je geen azijn in huis, of gebruik je liever iets anders? Lees snel verder voor de precieze stappen voor het ontkalken met verschillende soorten ontkalkende middelen. 

Stappen voor de waterkoker ontkalken met azijn

Benodigdheden:

  • Schoonmaakazijn of anders natuurazijn
  • Water
  • Eventueel een glas

Stap 1: Giet azijn in de waterkoker
Giet azijn (het liefste schoonmaakazijn) in de waterkoker tot net boven de zichtbare kalkaanslag. Zit er een uitneembare kalkfilter bij het tuutje van de waterkoker? Verwijder deze en week het in een glas gevuld met azijn.

Stap 2: Laat een paar uur inweken
Laat de azijn een paar uur inweken. Dit zorgt ervoor dat het zuur in de azijn echt z’n werk kan doen.

Stap 3: Vul aan met water en breng aan de kook
Vul vervolgens de azijn aan met water uit de kraan tot net onder het maximum, en breng het geheel aan de kook door de waterkoker aan te zetten. Je kalkfilter leg je in het water van de waterkoker om mee te koken.

Stap 4: Herhaal indien nodig
Herhaal het koken een aantal keer indien je nog steeds wat kalkaanslag ziet zitten.

Stap 5: Spoel goed na met schoon water
Is de waterkoker weer kalkvrij? Spoel dan een aantal keer goed na met water. Je kan de waterkoker ook nog een keer met alleen water koken en vervolgens dit water weggooien, zodat je zeker weet dat je geen restjes azijn meer in de waterkoker hebt zitten. 

Waarom is het goed om regelmatig de waterkoker te ontkalken?

De kalkaanslag hecht zich met name aan de verwarmingselementen in de waterkoker. Dit kan ervoor zorgen dat deze elementen minder goed gaan werken, en dus minder warmte geleiden waardoor het langer duurt voordat het water kookt.

Naast het feit dat het schadelijk kan zijn voor het apparaat, is het uiteraard ook niet fijn om vlokken kalkaanslag in je theekopje te zien drijven. Al hoeven we ons niet zorgen te maken over onze gezondheid. Het consumeren van kalkaanslag kan helemaal geen kwaad. 

Geschikte middelen voor de waterkoker ontkalken

Heb je geen azijn in huis, of wil je liever een ander middel gebruiken? We zetten voor je op een rij met welke middelen je de waterkoker nog meer kunt ontkalken. 

Citroenzuur

Citroenen voor waterkoker ontkalken

Citroenzuur is een natuurlijke ontkalker, door het zuur wat in citroenen aanwezig is. Net als azijn dus ook een milieuvriendelijk middel! Je kunt het sap van verse citroenen gebruiken of een flesje citroenzuur bij de supermarkt halen. Je houdt dezelfde stappen aan als voor het ontkalken met azijn. 

Met citroenzuur is het niet erg als er nog een restje achterblijft in de waterkoker. Het smaakt en ruikt tenslotte lekker! Al is azijn wel net iets effectiever en goedkoper. 

Universele ontkalker 

In de winkels kun je ook universele ontkalker kopen voor schoonmaak doeleinden. Deze middelen werken vaak goed. Een nadeel kan zijn dat een universele ontkalker net wat duurder is dan de huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Ook is het uiteraard minder milieuvriendelijk. Een voordeel is dat het spul in de meeste gevallen reukloos is.

In sommige gevallen kan azijn schadelijk zijn voor de verwarmingselementen en afdichtingen. Check in de gebruiksaanwijzing van je waterkoker wat er vermeld staat met betrekking tot ontkalken. In dat geval kun je het beste een universele ontkalker of citroenzuur gebruiken. 

Natuurazijn versus schoonmaakazijn

Indien je azijn wilt gebruiken voor de waterkoker ontkalken, vraag je je misschien af of je natuurazijn of schoonmaakazijn moet gebruiken. Natuurazijn (geschikt voor consumptie) is ook geschikt voor ontkalken, al is het proces met schoonmaakazijn effectiever en zal je door de sterkte ervan minder nodig hebben dan wanneer je natuurazijn gebruikt. 

Hoe vaak moet je de waterkoker ontkalken?

Dat is simpel: wanneer je kalkaanslag ziet zitten binnenin de waterkoker, is het tijd om de waterkoker te ontkalken! Een goede richtlijn is om de waterkoker tenminste elke 3 maanden te ontkalken. 

Hoe ontstaat kalkaanslag?

Hoe ontstaat kalkaanslag eigenlijk? Kalk is afkomstig uit ons leidingwater, doordat calcium en magnesium elkaar kruisen en zich met elkaar verbinden. De gevormde kalk zet zich vervolgens af in waterleidingen, kranen en huishoudelijk apparaten. Kalkwater komt overal in Nederland voor, al kan het per regio wel verschillen hoe kalkrijk het leidingwater is.

Calcium en magnesium zijn mineralen welke je lichaam nodig heeft. Daarom is kalkaanslag ook niet schadelijk voor je gezondheid. Wel kan het leiden tot schade aan de verwarmingselementen van je huishoudelijke apparaten of het verminderd functioneren ervan. 

Hoe hou je de waterkoker zo vrij mogelijk van kalkaanslag?

Ook al is het proces van de waterkoker ontkalken eenvoudig en snel, je wilt het natuurlijk het liefst zo min mogelijk hoeven doen. Er zijn verschillende manieren om je waterkoker zo vrij mogelijk van kalkaanslag te houden. 

Afspoelen met koud water en droog maken

Kalkaanslag blijft sneller zichtbaar achter wanneer (heet) water verdampt. Wanneer je na gebruik van het gekookte water de waterkoker leeggooit, en naspoelt met koud water, is er sprake van minder verdamping en dus minder kalkaanslag. Als je ook nog een theedoek haalt door de binnenkant van de waterkoker en ‘em dus droog maakt, voorkom je voor een groot deel de kalkaanslag.  

Antikalk sponsje

Een antikalk sponsje, ook wel anti ketelsteen sponsje genoemd, is een sponsje van roestvrij staal welke je in de waterkoker (of fluitketel) kan stoppen en kan meekoken met het water. Kalkaanslag hecht zich aan het sponsje en blijft daardoor niet achter in de waterkoker.  Wanneer je ziet dat het sponsje kalkaanslag bevat, kun je deze onder de kraan uitspoelen en vervolgens weer opnieuw gebruiken.  

Water zonder kalk in de waterkoker gebruiken

Een andere manier om je waterkoker vrij te houden van kalkaanslag, is door kalkvrij water te gebruiken! Er bestaan verschillende soorten filtersystemen om calcium en magnesium uit het water te filteren, en daarmee het water te ‘ontharden’. Een voorbeeld is de Brita waterfilterkan. Tevens bestaan er filtersystemen die je rechtstreeks op je waterleiding kan aansluiten. 

Wat moet ik nog meer regelmatig ontkalken in huis?

Douchekop ontkalken

Na het lezen van dit artikel bedenk je je misschien dat je nog meer apparaten of plekken in huis hebt die wel eens ontkalkt mogen worden. Hierbij een opsomming om thuis eens na te lopen:

  • Kraan
  • Gootsteen
  • Koffiezetapparaat
  • Thermoskan
  • Bestek
  • Vazen
  • Douchecabine
  • Douchekop
  • Doucheputje
  • Wasmachine
  • Douche spiegel

De meeste van deze oppervlakken of apparaten kun je goed met azijn ontkalken. Voor het laten inwerken van azijn kun je bijvoorbeeld een keukenpapiertje gedrenkt in azijn op een kraan ‘plakken’. Voor het ontkalken van de douchekop kun je het beste in een emmer leggen met daarin 1 deel azijn en 3 delen heet water. 

Conclusie

Zo zie je maar, het ontkalken van de waterkoker is eigenlijk maar weinig moeite en het is zó gedaan. Geen reden dus om dit klusje nog langer uit te stellen. En vaak heb je 1 van de geschikte ontkalkmiddelen wel ergens in een kastje staan. Aan de slag dus maar!

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen gewone azijn en schoonmaakazijn?

Gewone azijn wordt ook wel natuurazijn genoemd en is geschikt voor consumptie. Je kunt het bijvoorbeeld door de salade doen. Schoonmaakazijn is een chemisch product en niet geschikt voor consumptie. De hogere zuurgraad in schoonmaakazijn maakt dit middel tot een effectief schoonmaakmiddel, en kan voor vele klusjes in huis worden gebruikt, zoals de waterkoker ontkalken.

Wat zorgt voor ‘hard’ water?

Hard water is leidingwater wat een bovengemiddelde concentratie van de mineralen calcium en magnesium heeft. Hard water zorgt voor kalkaanslag in bijvoorbeeld de waterkoker en op de douchekop. Hoewel het consumeren van hard water niet schadelijk voor je gezondheid is, kan je huid en haar wel droog worden van douchen met hard water.

Hoeveel azijn moet je gebruiken voor de waterkoker ontkalken?

Giet (schoonmaak)azijn in de waterkoker tot net boven de zichtbare kalkaanslag. Laat de azijn een paar uur inweken. Dit zorgt ervoor dat het zuur in de azijn echt z’n werk kan doen. Vul vervolgens de azijn aan met water uit de kraan, en breng het geheel aan de kook door de waterkoker aan te zetten. Herhaal het koken totdat de kalkaanslag is verdwenen. Spoel goed en vaak na met schoon water.

Share