Hoe maak je je home gym het beste schoon?

Schone en gedesinfecteerde fitness attributen voor je thuis gym

Om welke reden je dan ook thuis traint, 1 ding is zeker. Het is een stuk schoner om de ruimte, de gewichten en de toestellen niet te hoeven delen met de rest van de sportschool! Vergeet echter niet dat ook een home gym schoongemaakt en gedesinfecteerd moet worden. Lees snel verder als je je afvraagt: Hoe maak je je home gym het beste schoon?

Het desinfecteren van je apparatuur doe je het liefst na elk gebruik. Speciale natte wipes voor sport apparatuur werkt makkelijk, snel en veilig. Een grondige schoonmaak doe je eenmaal per week. Let op dat je geen schoonmaakmiddelen gebruikt die je fitnessapparatuur kunnen beschadigen.

Benodigdheden:

 • Desinfecterende wipes
 • Plantenspuit
 • Schoonmaakazijn
 • Afwasmiddel
 • Tea tree oil
 • Emmer, doek en eventueel een spons

Hoe je een home gym het beste schoon kan houden, is uiteraard afhankelijk van de fitnessapparatuur en items die jij gebruikt voor je workouts. Voor een set gewichten gaat niet hetzelfde riedeltje op als voor een yogamat of een hometrainer. Na het lezen van dit artikel weet je precies welke schoonmaak rituelen je moet aanhouden voor jouw specifieke home gym.  

Waarom is het belangrijk om je thuis gym goed schoon te houden?

Op het eerste gezicht lijkt het misschien overbodig om de fitnessapparatuur die je enkel zelf gebruikt, of wellicht alleen deelt met je partner of gezin, goed schoon te houden. Bedenk echter eens hoe makkelijk bacteriën en zelfs virussen vanuit het openbaar vervoer of vanaf het winkelmandje van de supermarkt meegedragen kunnen worden naar huis? Vooral in je home gym raak je veel attributen en oppervlakken aan en hijg je je wellicht een ongeluk. 

Bacteriën kunnen wel tot een week overleven op de meeste oppervlakken. Voor je het weet is je thuis gym een broedplaats van bacteriën, wat er voor kunnen zorgen dat je ziek wordt. Uitermate belangrijk dus om je fitnessapparatuur en gewichten goed schoon te maken en te desinfecteren. 

Hoe vaak moet je je home gym schoonmaken?

Om te weten hoe vaak je je home gym dient schoon te maken, is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen desinfecteren en schoonmaken. Desinfecteren betekent ontsmetten en doodt bacteriën, terwijl schoonmaken alleen het verwijderen van (oppervlakkig) vuil inhoudt. 

Desinfecteren na elk gebruik

Tijdens elke sportsessie wil je je equipment na gebruik desinfecteren. Richt je op de onderdelen die je veelal aanraakt, zoals de handgrepen van je gewichten of van je springtouw.

Eenmaal per week schoonmaken om vuil te verwijderen

Net zoals in elke andere ruimte in huis, verzamelt zich ook vuil en stof in je sport ruimte thuis. Voer daarom eenmaal per week een snelle maar grondige schoonmaak uit, zodat je altijd in een schone en veilige omgeving kunt sporten. 

Wat gebruik je om je home gym schoon te maken?

Desinfecteren

Desinfectie wipes om gym apparatuur schoon te maken

Het desinfecteren doe je makkelijk, snel en veilig met speciale natte wipes die specifiek bedoeld zijn voor sport apparatuur. Deze wipes zie je meestal ook in een sportschool. Naast het feit dat ze goed desinfecteren, zijn ze tevens niet schadelijk voor bijvoorbeeld het leer van je workout bench. 

Duurzaam alternatief

Wil je een milieuvriendelijker alternatief? Je kunt zelf een mild desinfectiemiddel maken door in een sprayflacon één deel water en één deel schoonmaakazijn te mixen samen met een paar druppels tea tree oil. Tea tree oil is van nature antibacterieel. Schoonmaakazijn is een natuurlijk middel wat tevens schimmels tegengaat en geurtjes neutraliseert. 

Schoonmaken

Het verwijderen van stof en vuil in je home gym kun je doen door een sopje te maken van water met een beetje groene zeep, allesreiniger of wat druppels afwasmiddel. Neem een schone vaatdoek of microvezeldoek en dompel deze onder in je emmer met sop. Met een uitgewrongen doek neem je vervolgens je equipment af. 

Vloer

Vergeet ook niet je vloer goed te reinigen. Helemaal als je ook sportoefeningen op de vloer uitvoert. Stofzuigen of vegen gevolgd door dweilen is de beste manier om de meeste vloeren schoon te maken. Heb je een rubberen vloer in je home gym? Deze maak je op dezelfde manier schoon, echter gebruik tijdens het dweilen enkel wat druppels mild afwasmiddel in het water. Agressieve chemicaliën kunnen het rubber namelijk aantasten. 

Lees snel verder om te weten hoe je specifieke items in je thuis gym het beste schoonhoudt. 

Specifieke schoonmaaktips voor je gewichten, yogamat en meer 

Gewichten en workout bench

Losse gewichten bevatten meestal een materiaal of textuur welke je van een goede grip voorziet. Handig voor het vasthouden van het gewicht, maar hierdoor ook een extra aandachtspunt tijdens het schoonmaken! Voor het ontsmetten is een desinfectiemiddel na elk gebruik voldoende.

Zorg er echter voor dat je regelmatig ook het opgebouwde vuil (en dode huidcellen) verwijdert door de gewichten te boenen met behulp van een emmer sop en een doek of zachte spons. Gebruik hiervoor wel een mild schoonmaakmiddel zoals wat druppels afwasmiddel  aangezien rubberen onderdelen en een eventuele coating aangetast kunnen worden door agressieve chemicaliën. Heb je tevens een workout bench? Deze maak je op dezelfde manier schoon!   

Yogamat

Bijna elke home gym heeft wel een yogamat. Deze rubberen matten worden extra snel vies omdat ze op de vloer gebruikt worden. Het gebruik van schoenen op de mat kan er tevens voor zorgen dat vuil en bacteriën van onder de schoenzool op de mat terecht komen. Gebruik je de mat ook wel eens voor een workout met blote voeten? Dan is het nog belangrijker om je mat goed schoon te houden om schimmels te voorkomen! 

Het desinfecteren van de mat na elk gebruik is zeker noodzakelijk. Daarnaast is het aan te raden de mat regelmatig grondig schoon te maken. Dit doe je als volgt:

 • Was de mat met behulp van een sopje met wat druppels afwasmiddel en een doek.
 • Desinfecteer de mat vervolgens met speciale desinfectie wipes of een zelfgemaakte spray welke schoonmaakazijn en tea tree oil bevat. 
 • Hang de mat vervolgens op om aan de lucht te drogen. (Tip: gebruik een kledinghanger met klemmen!)

Resistance bands

Een populair item in de home gym zijn de resistance bands of weerstandsband. Desinfecteer ze na elk gebruik, en trakteer ze af en toe op een deep clean! Dit doe je door ze in een emmer met een sopje te leggen en te boenen met een doek of zachte spons. Na het afspoelen met voldoende water wring je ze uit en kunnen de banden aan de lucht drogen. Droog ze niet in de zon, aangezien zonlicht het materiaal van de banden kan aantasten. 

Elektronische machines

Heb je elektronische fitnessapparatuur zoals een elektrische loopband of een roeimachine? Haal voorafgaand aan je wekelijkse schoonmaak ten eerste de stekker uit het stopcontact. Neem alle oppervlakken van de machine af met behulp van een mild sopje en microvezeldoek. Maak eventuele pedalen goed schoon. De zolen van je schoenen bevatten gemiddeld veel bacteriën! Laat de machine vervolgens aan de lucht drogen.

Het desinfecteren doe je na elk gebruik, richt je daarbij met name op de onderdelen die je veel aanraakt zoals handgrepen, een eventueel zadel en het scherm. 

Bidon of waterfles

Waterfles of bidon welke je dient schoon te maken

Bidons bevatten verrassend vaak een enorme hoeveelheid bacteriën. Doe je bidon daarom na elk gebruik in de afwasmachine, en vergeet niet je handen goed te wassen voordat je ‘m met water of een shake vult. 

Conclusie

Samenvattend kunnen we het volgende stellen:

 • Desinfecteer je items en toestellen na elk gebruik met een desinfectiemiddel welke niet schadelijk is voor het materiaal.
 • Verwijder opgebouwd vuil regelmatig door een snelle maar grondige schoonmaakbeurt. Een sopje met wat druppels afwasmiddel is het meest geschikt. 
 • Vergeet niet de vloer en je yogamat regelmatig goed te reinigen. 

Daarnaast enkele voor de hand liggende, maar belangrijke gebruiken! 

 • Was je handen voor én na het gebruik van je home gym.
 • Gebruik je sportschoenen enkel en alleen in je home gym, om te voorkomen dat je bacteriën van buiten mee naar binnen loopt.
 • And last but not least, was je sportkleding altijd na gebruik. Ook als ze niet naar zweet ruiken!

Veelgestelde vragen

Is het beter om workout materiaal vóór of ná gebruik te desinfecteren?

In je home gym is het voldoende om na gebruik te desinfecteren, zodat je bacteriën geen kans geeft om zich te vermenigvuldigen. In de sportschool is het aan te raden om zowel voor als na gebruik te desinfecteren, omdat je niet weet of het materiaal na het laatste gebruik goed gedesinfecteerd is.

Hoe vaak dien je fitnesshandschoenen te wassen?

Gebruik je de handschoenen een aantal keer per week? Was ze dan in ieder geval 1 keer per week. Het liefste met de hand, en anders in de wasmachine op een mild programma. Doe ze niet in de droger!

Wat is een alternatief voor commerciële desinfectie wipes?

Je kunt zelf een mild desinfectiemiddel maken door in een sprayflacon één deel water en één deel schoonmaakazijn te mixen samen met een paar druppels tea tree oil. Tea tree oil is van nature antibacterieel. Schoonmaakazijn is een natuurlijk middel wat schimmels tegengaat en geurtjes neutraliseert.

Share