Douchekop ontkalken – hoe doe je dat?

Douchekop ontkalken

Is je douchekop wit uitgeslagen, of stroomt het water niet meer zo lekker door? Hoog tijd om de douchekop te ontkalken! Stel dit klusje niet langer uit, want het is eigenlijk heel eenvoudig om te doen. 

Vul een emmer met 1 deel schoonmaakazijn en 3 delen water, en laat de douchekop daar een nachtje in liggen. Kun je de douchekop niet van de stang af halen of heb je een regendouche vanuit het plafond? Doe de azijn en het water dan in een plastic zak en bind deze met een elastiekje strak om de douchekop. De volgende ochtend spoel je de douchekop goed na met water voor gebruik. 

Heb je geen azijn in huis, of gebruik je liever iets anders? Lees snel verder voor de precieze stappen voor het ontkalken met verschillende soorten ontkalkende middelen. 

Stappen voor de douchekop ontkalken met azijn

Benodigdheden:

 • Schoonmaakazijn
 • Water
 • Een emmer of anders een plastic zak met elastiekje
 • Spons en droge doek

Stap 1: Douchekop van de stang afhalen
Sommige douchekoppen kun je eenvoudig van de stang afwippen. Indien dit geen optie is, kun je de douchekop van de slang afschroeven door het verbindingsstuk tussen de douchekop en de slang los te draaien. 

Stap 2: Leg de douchekop in een mix van schoonmaakazijn en water
Giet ¼ deel azijn en ¾ deel water in een emmer en zorg dat de douchekop net onder water kan staan. Beweeg de douchekop wat heen en weer zodat de schoonmaak mix goed in de douchekop en sproeigaatjes kan lopen. Zit je douchekop nog aan de slang en is deze nogal kort? Gebruik dan een krukje of trapje om de emmer op te zetten!

Stap 3: Wacht 8 uur
Laat de azijn 8 uur inweken. Dit zorgt ervoor dat het zuur in de azijn echt z’n werk kan doen voor de ontkalking.

Stap 4: Verwijder de kalk en haal de douchekop uit de emmer
Wrijf met je vingers over de siliconen nopjes op de sproeigaatjes om de losgeweekte kalkaanslag makkelijk te verwijderen. Gebruik een zachte spons om de douchekop helemaal vrij van de kalkaanslag te maken. Haal de douchekop vervolgens uit de emmer.

Stap 5: Spoel de douchekop goed na met water en maak droog
Hou de douchekop vervolgens onder stromend water om alle azijnoplossing goed te verwijderen. Indien je douchekop nog vast aan de slang zit kun je een emmer met schoon water over de douchekop leeggieten. Maak vervolgens droog met een schone droge doek!

Wat te doen bij een regendouche?

Heb je een regendouche welke je niet van de muur kan afhalen? Doe de azijn en het water dan in een plastic zak en bind deze met een elastiekje strak om de douchekop. Voor de rest kan je dezelfde stappen aanhouden als hierboven beschreven

Waarom is het goed om regelmatig de douchekop te ontkalken?

Kalkaanslag is niet alleen aan de oppervlakte van de douchekop aanwezig, maar ook in de sproeigaatjes waar het water uitkomt. Met name in deze sproeigaatjes bouwt kalkaanslag zich al snel op. Dit kan ertoe leiden dat de gaatjes verstopt raken. Hierdoor kan het water alle kanten opspuiten, in plaats van recht naar beneden. Ook kan het water met een hardere straal uit de douchekop komen, omdat het water met dezelfde waterdruk uit minder gaatjes kan komen vanwege een aantal verstopte gaatjes.

Naast een minder fijne douche-ervaring leidt kalkaanslag ook tot een doffe en lelijke aanblik van de douchekop. Bij hardnekkige kalkaanslag kan zelfs het materiaal zodanig worden aangetast dat er schade ontstaat, die onomkeer is, zelfs met de beste schoonmaakmethoden. 

Geschikte middelen voor de douchekop ontkalken

Heb je geen azijn in huis, of wil je liever een ander middel gebruiken? We zetten voor je op een rij met welke middelen je de douchekop nog meer kunt ontkalken. 

Citroenzuur

Citroenen voor ontkalken

Citroenzuur is een natuurlijke ontkalker, door het zuur wat in citroenen aanwezig is. Net als azijn dus ook een milieuvriendelijk middel! Je kunt een flesje citroenzuur bij de supermarkt halen of citroenzuur in poedervorm bij bijvoorbeeld de drogist. 

Je houdt dezelfde stappen aan als voor het ontkalken met azijn. Voor citroenzuur in poedervorm geld dat je 1 eetlepel oplost in de emmer met water. Laat de douchekop vervolgens zo’n 2 uur inweken. 

Universele ontkalker 

In de winkels kun je ook universele ontkalker kopen voor schoonmaak doeleinden, zoals bijvoorbeeld het welbekende Antikal. Deze middelen werken vaak goed. Spray zulke schoonmaakmiddelen alleen niet rechtstreeks op de douchekop, want dan spray je het al snel in de sproeigaatjes van de douchekop, wat kan leiden tot verstopte sproeigaatjes. Spray het schoonmaakmiddel eerst op een doekje en wrijf daar vervolgens de douchekop mee in. 

Een nadeel kan zijn dat een universele ontkalker net wat duurder is dan de huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Ook is het uiteraard minder milieuvriendelijk. Een voordeel is dat het spul in de meeste gevallen reukloos is, en maar een inwerktijd van 5 tot 10 minuten heeft.

Natuurazijn versus schoonmaakazijn

Indien je azijn wilt gebruiken voor de douchekop ontkalken, vraag je je misschien af of je natuurazijn of schoonmaakazijn moet gebruiken. Natuurazijn (geschikt voor consumptie) is ook geschikt voor ontkalken, al is het proces met schoonmaakazijn effectiever en zal je door de sterkte ervan minder nodig hebben dan wanneer je natuurazijn gebruikt.

Voor natuurazijn geldt dat je dit onverdund moet gebruiken, anders is het niet effectief genoeg. Ook de inwerktijd is langer: zo’n 16-24 uur!

Hoe vaak moet je de douchekop ontkalken?

Dat is simpel: wanneer je kalkaanslag ziet zitten op de douchekop, is het tijd om te ontkalken! Hoe snel kalkaanslag zich vormt en opbouwt, is afhankelijk van hoe vaak de douche gebruikt wordt en hoe hard het water in de leidingen is. 

Algemeen genomen is het goed om de douchekop tenminste elke 2 maanden te ontkalken. 

Hoe ontstaat kalkaanslag?

Hoe ontstaat kalkaanslag eigenlijk? Kalk is afkomstig uit ons leidingwater, doordat calcium en magnesium elkaar kruisen en zich met elkaar verbinden. De gevormde kalk zet zich vervolgens af in waterleidingen, kranen en huishoudelijk apparaten. Kalkwater komt overal in Nederland voor, al kan het per regio wel verschillen hoe kalkrijk het leidingwater is. Kalkrijk leidingwater wordt ook wel ‘hard’ water genoemd.

Kalkaanslag is niet schadelijk voor je gezondheid. Wel kan douchen met kalkrijk water leiden tot een droge huid en droog haar. 

Hoe hou je de douchekop zo vrij mogelijk van kalkaanslag?

Ook al is het proces van de douchekop ontkalken vrij eenvoudig, je wilt het natuurlijk zo min mogelijk hoeven doen. Er zijn verschillende manieren om de opbouw van kalkaanslag op je douchekop zo veel mogelijk te vertragen. 

Douchekop droog maken

Kalkaanslag blijft sneller zichtbaar achter wanneer (warm) water verdampt. Wanneer je na het douchen de douchekop droog maakt, voorkom je dat kalkaanslag zich snel opbouwt.  

Je leidingwater kalkvrij maken

Een andere manier om je douchekop vrij te houden van kalkaanslag, is door kalkvrij water te gebruiken! Er bestaan verschillende filtersystemen om calcium en magnesium uit het water te filteren. Ook bestaan er systemen welke de samenstelling van het water veranderen, en daarmee het water ‘ontharden’. Zulke systemen kun je rechtstreeks op je waterleiding aansluiten of toepassen. 

Wat moet ik nog meer regelmatig ontkalken in huis?

Na het lezen van dit artikel bedenk je je misschien dat je nog meer plekken in huis of huishoudelijke apparaten hebt die wel eens ontkalkt mogen worden. Hierbij een opsomming om thuis eens na te lopen:

 • Kraan
 • Gootsteen
 • Waterkoker
 • Koffiezetapparaat
 • Thermoskan
 • Bestek
 • Vazen
 • Douchecabine
 • Doucheputje
 • Wasmachine
 • Douche spiegel

De meeste van deze oppervlakken of apparaten kun je goed met azijn ontkalken. Voor een douchecabine kun je het beste een plantenspuit gebruiken met daarin 1 deel azijn en 3 delen heet water. Voor de waterkoker ontkalken kun je azijn en water in de waterkoker koken. 

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen gewone azijn en schoonmaakazijn?

Gewone azijn wordt ook wel natuurazijn genoemd en is geschikt voor consumptie. Je kunt het bijvoorbeeld door de salade doen. Schoonmaakazijn is een chemisch product en niet geschikt voor consumptie. De hogere zuurgraad in schoonmaakazijn maakt dit tot een effectief schoonmaakmiddel, en kan voor vele klusjes in huis worden gebruikt, zoals de douchekop of waterkoker ontkalken. 

Hoe kun je douchekop ontkalken?

Vul een emmer met 1 deel schoonmaakazijn en 3 delen water, en laat de douchekop daar een nachtje in liggen. Kun je de douchekop niet van de stang af halen of heb je een regendouche vanuit het plafond? Doe de azijn en het water dan in een plastic zak en bind deze met een elastiekje strak om de douchekop. De volgende ochtend spoel je de douchekop goed na met water voor gebruik.

Hoe kun je een regendouche kalkvrij maken?

Doe 1 deel azijn en 3 delen water in een plastic zak en bind deze met een elastiekje strak om de douchekop. Wacht vervolgens 8 uur om de azijn de tijd te geven om de kalkaanslag los te weken. Gebruik vervolgens een zachte spons om de douchekop helemaal vrij van de kalkaanslag te maken. Even afspoelen met schoon water en goed droogmaken met een doek.

Share