Eenvoudig schimmel op plafond in de badkamer verwijderen

schimmel verwijderen

Schimmel houdt van warme en vochtige plekken. Op zich niet gek dus dat schimmel zich graag in de badkamer laat zien. Door de opstijgende dampen van de douche kan er schimmelvorming op het plafond ontstaan. Gelukkig bestaan er handige trucjes om dit eenvoudig te verwijderen! 

Schimmel op het plafond in de badkamer verwijder je door een mix te maken van (schoonmaak)soda en water. Breng dit royaal aan op de schimmelplekken en laat 30 minuten inwerken. Vervolgens kun je de schimmel gemakkelijk wegborstelen. 

In plaats van soda kun je ook azijn, bleek of uiteraard speciale anti-schimmelproducten gebruiken. Spray tot slot regelmatig wat azijn op je plafond om schimmelvorming in de toekomst te voorkomen!

Je herkent beginnende schimmel aan kleine vlekjes of stipjes. Ze kunnen qua kleur variëren van wit, zwart, bruin, roze, geel en zelfs groen. 

Hoe langer je wacht met schimmel verwijderen, hoe lastiger het wordt. Lees mee wat te doen wanneer je schimmel op je plafond spot – én hoe je schimmel in de toekomst voorkomt! 


Plafond badkamer: hoe schimmel verwijderen?

schimmel verwijderen plafond en muren


Schimmel verwijderen gaat meestal makkelijker dan je denkt. Wel is het belangrijk om grondig en effectief te werk te gaan!

 

Stap 1 – Draag bescherming
Draag een mondkapje en handschoenen. Je wil zoveel mogelijk voorkomen dat je schimmeldeeltjes inademt of dat je huid ermee in contact komt. 

Hou de badkamerdeur gesloten en zet je badkamerraam open tijdens de schoonmaak.

Stap 2 – Verdunde soda aanbrengen
Mix 1 afgestreken eetlepel soda met 1 liter lauwwarm water. De soda die je hiervoor gebruikt is schoonmaaksoda (oftewel natriumcarbonaat) en is verkrijgbaar bij de drogist.

Breng dit mengsel met een doek, borstel of spons ruim aan op de schimmelplekken en laat 30 minuten inwerken. Je kunt ook een plantenspuit gebruiken als je dat makkelijker vindt!

Neem ook de ruimte om de schimmelplek goed mee, want schimmel breidt zich uit en de nieuwe schimmels zijn in het begin nog onzichtbaar.

Stap 3 –  Schimmel verwijderen
Nadat het mengsel een half uur heeft ingewerkt, neem je een harde borstel en veeg je de schimmel weg.

Gebruik ruim water bij het wegvegen van de schimmel om te voorkomen dat schimmeldeeltjes gaan opstuiven en ronddwarrelen. Dit is erg slecht voor je gezondheid én de schimmel kan zich door het opdwarrelen ook op andere plekken vestigen. Dat wil je uiteraard niet! 

Stap 4 – Herhaal indien nodig met bleek
Mocht je niet alle schimmel wegkrijgen met de sodaoplossing, dan is het aan te raden om de stappen nog eens te herhalen met bleek. Bleek is minder goed voor het milieu, maar werkt goed tegen hardnekkige schimmels. 

Gebruik een bleekoplossing van ¼ bleek en ¾ water. Vergeet niet om de ruimte goed te luchten en bescherming te gebruiken, want bleek is erg agressief voor je luchtwegen én je huid!


Welke middelen om schimmel te verwijderen?

Er zijn meerdere middelen geschikt om schimmel te verwijderen. Lees mee om te weten welk middel je het beste waar in de badkamer kunt gebruiken. 


Soda voor muren en plafonds 

soda schimmel verwijderen


Schoonmaaksoda (natriumcarbonaat) is het meest milieuvriendelijke middel om effectief schimmel te verwijderen.

Gebruik een mengsel van 1 afgestreken eetlepel op 1 liter water om hier vervolgens de schimmelplekken mee nat te maken.

Na een half uur kun je de schimmelplekken met een borstel wegvegen. 


Azijn voor in de douche

Ook azijn is effectief in het doden van schimmels. Gebruik azijn om schimmelplekken in de douchecabine te verwijderen. 

Breng de azijn onverdund aan op de schimmel met een doek of plantenspuit. Laat 1 uur intrekken en spoel daarna af met water en eventueel een spons. 

Azijn is ook een uitstekend antikalkmiddel, dus dat is 2 vliegen in 1 klap! 


Bleek voor voegen en kitranden

Voegen schimmel


Bleek is door z’n sterke werking erg effectief tegen schimmel. Je kunt dit het beste gebruiken op kleine oppervlakken waar de schimmel erg geconcentreerd aanwezig is, zoals voegen en kitranden. 

Maak een krachtige mix van ½ bleek met ½ warm water en spuit dit mengsel met een plantenspuit op de beschimmelde voegen of kitranden. Vergeet niet om het dichtbijzijnde raam open te zetten!

Let op: heb je natuurstenen tegels? Dan kan bleek je tegels beschadigen.

Lees meer over hoe je voegen weer mooi schoon krijgt in ons artikel Hoe krijg je voegen weer wit en schoon?


Speciale anti-schimmel middelen

Uiteraard bestaan er ook speciale anti-schimmel middelen van grote schoonmaakmerken. Deze zijn wat minder goed voor het milieu vanwege de aanwezige chemicaliën, maar werken wel vaak effectief. Lees goed de instructies op het etiket voor gebruik!

Hoe voorkom je schimmel?

Schimmel houdt van warme en vochtige plekken. Op zich niet gek dus dat schimmel zich graag in de badkamer laat zien.

Ventileren!
Schimmel voorkom je door voor een goede ventilatie te zorgen. Heb je een raam in de badkamer? Zet deze open tijdens of na het douchen. Een alternatief is het gebruiken van een ventilatierooster, elektrische ventilator of afzuiging. 

Juiste verf

schimmelwerende verf


Er bestaat speciale verf voor natte ruimtes, zoals de badkamer. Deze verf – ook wel schimmelwerende verf genoemd – kan beter tegen vocht waardoor er minder kans is op schimmelvorming.

Afdrogen en schoonmaken
Om schimmel geen kans te geven kun je het beste na het douchen de oppervlakken in en rondom de douche droogmaken. Daarnaast helpt een regelmatige schoonmaakroutine om de eerste sporen van schimmel (soms nog onzichtbaar!) te doden.

Heb je last van terugkerend schimmel op het plafond van de badkamer? Een gouden tip is om een plantenspuit met witte azijn te vullen en regelmatig het plafond in te sprayen. Hierdoor wordt er korte wieken gemaakt met beginnende schimmelvorming! 


Veelgestelde vragen

Kun je over schimmel heen schilderen?

Schimmel moet je eerst doden en verwijderen voordat je de muur of plafond opnieuw kan schilderen. Doe je dat niet, dan heeft de verf geen goede ondergrond om aan te hechten en zal het schilderwerk loslaten. Bovendien blijven schimmels zich verder verspreiden als ze niet gedood en verwijderd worden.

Wat is het beste middel om schimmel te verwijderen?

Over het algemeen is soda het beste. Het is effectief tegen veel vormen van schimmel en het is niet schadelijk voor het milieu. Indien de schimmel met soda niet verwijderd kon worden, kun je het beste bleek gebruiken. Dit is effectief tegen hardnekkige schimmel.

Hoe schimmel verwijderen van voegen?

Hardnekkige schimmel op voegen verwijder je het beste met bleek. Mix ½ bleek met ½ warm water en breng dit mengsel aan op de beschimmelde voegen. Laat 3 uur intrekken en maak vervolgens schoon met een spons en veel water.

Share