Hoe het beste je dekbed wassen?

dekbed wassen

Je lakens was je trouw een paar keer per maand. Hoor je je dekbed eigenlijk ook te wassen? En mogen dekbedden in de wasmachine? We delen alle ins & outs

Je dekbed wassen kan in het geval van donzen, katoenen en synthetische dekbedden meestal prima in de wasmachine. Was altijd volgens de instructies op het waslabel. Heb je die niet meer aan je dekbed zitten? Was dan op 60 graden om bacteriën en huisstofmijt te doden.

Wollen en zijden dekbedden hebben zelfreinigende eigenschappen, dus een paar keer per jaar luchten is eigenlijk voldoende. Wil je je dekbed toch graag wassen? Breng ‘em dan naar de stomerij!

Het is goed om eens in de zoveel tijd je dekbed te reinigen om bacteriën en transpiratievocht te verwijderen. Met onze tips weet jij waar je op moet letten als je van plan bent om jouw dekbed te wassen! 


Hoe kan ik mijn dekbed het beste wassen?

dekbed wassen in wasmachine


Als de trommel van je wasmachine groot genoeg is en je type dekbed is geschikt voor de wasmachine, dan is het prima om je dekbed in de wasmachine te wassen. Check hieronder of jouw type dekbed in de wasmachine mag, of beter naar de stomerij kan worden gebracht. 


Donzen dekbed wassen

Donzen dekbedden kunnen meestal prima in de wasmachine en droger. Check wel goed het waslabel voor de instructies. Heb je die niet, dan kun je onderstaande tips aanhouden.

 • Was in de wasmachine op de temperatuur die het waslabel aangeeft. Heb je geen waslabel meer? Was dan op 60 graden om hygiënisch schoon te wassen en bacteriën te doden.

 • Kies een wasprogramma voor fijne was of wol.

 • Gebruik een wasmiddel voor delicate stoffen of een milde shampoo. Gebruik 1/4 van de hoeveelheid welke je normaal voor lakens gebruikt. Voeg geen bleekmiddel of wasverzachter toe.

 • Voeg 2 of 3 schone tennisballen in de trommel toe om tijdens het wassen te voorkomen dat de donsveertjes samenklonteren.

 • Droog in de droger op de laagste stand (maximaal 30 graden). Indien mogelijk, pauzeer je droger tussendoor een paar keer om het dekbed eruit te halen en op te schudden. Voeg ook hier weer de tennisballen toe in de trommel!


Katoenen en synthetische dekbedden wassen

katoenen dekbed wassen


Katoenen en synthetische dekbedden kun je prima in de wasmachine en droger doen, en zijn minder delicaat dan donzen dekbedden.

Doe het wel alleen als het echt nodig is, want het wassen en drogen kan de levensduur van katoenen en synthetische dekbedden verkorten.

 • Was in de wasmachine op de temperatuur die het waslabel aangeeft. Heb je geen waslabel meer? Was dan op 60 graden om hygiënisch schoon te wassen en bacteriën te doden.

 • Check het waslabel of je dekbed in de droger kan. Droog op de aangegeven maximum temperatuur, of op 80 graden als het niet aangegeven is. Voeg 2 of 3 tennisballen toe in de trommel om de droogtijd te versnellen en het dekbed automatisch op te laten kloppen.

 • Een katoenen of synthetisch dekbed neemt aardig wat water op, dus hou er rekening mee dat drogen lang duurt! Indien mogelijk, pauzeer je droger tussendoor een paar keer om het dekbed eruit te halen en op te schudden. 


Wollen dekbed wassen

Wol is zelfreinigend en hoeft daardoor eigenlijk niet gewassen te worden. Vind je het toch nodig? Hou dan onderstaande tips aan!

 • In de meeste gevallen kan een wollen dekbed niet in de wasmachine gewassen worden. Check daarom het waslabel zorgvuldig, en bij twijfel gooi het níet in de wasmachine.

 • Heb je gemorst op je wollen dekbed en wil je de vlek verwijderen? In plaats van het hele dekbed te willen wassen, kun je ook alleen de vlek verwijderen met een natuurlijke zeep zoals ossengalzeep of groene zeep.

 • Vanwege de zelfreinigende eigenschappen van wol zou het luchten van je dekbed voldoende moeten zijn. Wil je toch je dekbed reinigen? Breng het dan naar de stomerij. 


Zijden dekbed wassen

Een zijden dekbed is zeer delicaat en kan in de meeste gevallen niet in de wasmachine. 

 • Zijde is stofafstotend en anti allergisch. Lucht je zijden dekbed 2 tot 3 keer per jaar buiten (niet in de zon).

 • Wil je toch je zijden dekbed reinigen? Check zorgvuldig de instructies op het waslabel, en bij twijfel kun je ‘em het beste naar de stomerij brengen. 


Wat als mijn dekbed niet in de wasmachine past?

wassen in bad


Als de trommel van je wasmachine niet groot genoeg is, dan kun je een donzen, katoenen of synthetisch dekbed ook zelf met de hand wassen.

Gebruik een badkuip of een grote teil om je dekbed in lauw water en een mild wasmiddel te wassen. Kies voor een wasmiddel voor delicate stoffen of een milde shampoo. Gebruik 1/4 van de hoeveelheid welke je normaal voor lakens gebruikt.

Beweeg het dekbed met je handen heen en weer, of loop er met je blote voeten overheen. Vul de badkuip of teil een aantal keer opnieuw met enkel lauw water om de zeep goed uit te spoelen.

Rol tenslotte je dekbed strak op om zoveel mogelijk water te verwijderen.  


Hoe droog je een dekbed?

In de meeste gevallen kunnen donzen, katoenen en synthetische dekbedden in de droger. Check wel altijd het waslabel om dit zeker te weten en welke instellingen je dan het beste kunt gebruiken.

Hang het dekbed na de droger nog even uit, om te zorgen dat het echt goed droog is voordat je het dekbed weer op je bed legt. Anders heb je kans dat ‘ie gaat stinken.

Twijfel je of je dekbed in de droger mag? Check hieronder wat de drogersymbolen op waslabels precies betekenen.

Symbolen drogerBetekenis
✅ Mag in de droger
✅ Droge op lage temperatuur
✅ Drogen op middelhoge temperatuur
✅ Drogen op hoge temperatuur
🚫 Mag niet in de droger

Ben je van plan je dekbed te drogen aan de lucht? Hou dan de onderstaande tips aan!

 • Hang het dekbed buiten aan de lijn op. Hang indien mogelijk over meerdere lijnen op, zodat je een soort omgekeerde u-vorm krijgt. Je dekbed droogt dan sneller.

 • Haal regelmatig je dekbed van de lijn om deze op te schudden om te zorgen dat de vulling gelijkmatig wordt verspreid. Hang het vervolgens omgekeerd weer terug op de lijn.


Dit waren onze tips voor het wassen van je dekbed! Om je dekbed lekker fris te houden is het vooral belangrijk om goed te luchten. Zet ‘s ochtends een tijdje een raam open. Schud elke dag je dekbed even op, en lucht ‘em af en toe buiten bij mooi weer. 

Is het echt nodig om je dekbed te wassen? Dan doe je dat met de tips in dit artikel op de juiste wijze, en gaat je dekbed nog lang mee!


Lees ook:

Veelgestelde vragen

Kan een dekbed in de wasmachine?

Donzen, katoenen en synthetische dekbedden kunnen in principe in de wasmachine gewassen worden. Check altijd het waslabel van je dekbed voor precieze instructies. Past je dekbed niet in de wasmachine? Was dan met de hand in een badkuip of grote teil. Te veel gedoe? Breng je dekbed dan lekker naar de stomerij!

Op hoeveel graden mag je een dekbed wassen?

Om je dekbed hygiënisch schoon te wassen zou je op 60 graden moeten wassen. Dat is de temperatuur waarop bacteriën en huisstofmijt worden gedood. Echter kunnen niet alle soorten dekbedden op 60 graden gewassen worden. Check daarom altijd eerst het waslabel van je dekbed voordat je aan de slag gaat met wassen.

Hoe vaak moet je je dekbed wassen?

Over het algemeen wordt aangeraden om je dekbed elke 2-3 jaar uit te wassen. Dit geldt voor donzen, katoenen en synthetische dekbedden. Wollen en zijden dekbedden hebben zelfreinigende eigenschappen en hoef je enkel te luchten.

Hoe krijg je een muffe geur uit een dekbed?

Voeg een klein scheutje witte azijn toe aan je wasmiddel wanneer je je dekbed uitwast. Azijn neutraliseert geurtjes en houdt de vezels van je dekbed zacht.

Share