Hoe houd je een bos bloemen langer mooi?

Hoe bloemen lang mooi houden

Een verse bos bloemen fleurt ieder interieur én humeur op. Maar hoe zorg je ervoor dat je er zo lang mogelijk plezier van houdt? Lees snel verder voor de beste tips om je bos bloemen langer mooi te houden. 

Een bos bloemen blijft het langste mooi wanneer de stengels schuin zijn afgesneden, en ze in schoon en koud water staan. Voeg een paar druppels chloor toe om te voorkomen dat het water troebel wordt. Dit houdt de bloemen langer vers. Ververs het water regelmatig, en zorg dat de vaas niet in direct zonlicht of dichtbij een verwarming staat. 

Het schuin afsnijden van de bloemstelen is een van de bekendste manieren om de levensduur van snijbloemen te verlengen. Echter minstens zo belangrijk is het buiten de deur houden van bacteriën. Deze zorgen er namelijk voor dat bloemen eerder verwelken. 

In dit artikel delen we eenvoudige tips & tricks welke ervoor zorgen dat je bos bloemen tot wel 3 weken mooi kan blijven! 

Koop je bloemen bij een goede bloemist

Ten eerste is het belangrijk om je bloemen bij een goede bloemist te halen! Er kan namelijk nogal wat verschil zitten in de kwaliteit. Heb je een slechte kwaliteit bloemen, dan kun je nog zo je best doen om ze lang mooi te houden op de vaas, maar dan sta je toch met 1-0 achter. De bloemist krijgt vaak dagelijks de bloemen vers geleverd van de kweker.  

Kies een bos welke nog niet volledig in bloei staat

Bos bloemen met bloemen in de knop

Wanneer je een bos bloemen uitzoekt is het verleidelijk om een bos te kiezen waarvan de bloemen mooi in bloei staan. Echter heb je dan niet het langste plezier ervan wanneer ze eenmaal thuis op de vaas staan. 

Kies je een bos waar de knoppen half zijn uitgekomen, dan kun je er van op aan dat ze thuis nog verder opbloeien en je er langer plezier van hebt!

Begin met een schone vaas

Je zou misschien denken dat als een vaas er schoon uitziet, deze ook schoon genoeg is. Er kunnen echter nog bacteriën achtergebleven zijn van de vorige bos bloemen, ook al is de vaas netjes in de vaatwasser geweest. Bacteriën zorgen ervoor dat bloemen sneller bederven.

Maak daarom je vaas schoon met afwasmiddel én een beetje chloor of bleek. Did doodt de eventueel aanwezige bacteriën. 

Chloor en snijbloemenvoeding in het water

Zet je chloor of bleek nog niet terug in de kast, want het is aan te raden om een paar druppels toe te voegen aan het water waar je de bloemen in zet. Dit zorgt ervoor dat het water minder snel troebel wordt, en het houdt je bloemen langer vers.

Heb je een zakje snijbloemenvoeding gekregen bij je bos bloemen, of heb je het toevallig zelf in huis? Voeg dit dan altijd toe aan het water!

Frisdrank of een schepje suiker

Heb je geen snijbloemenvoeding? Er zijn verschillende alternatieven. Een scheutje frisdrank (zoals spa rood) of een schepje suiker helpt om de bloemen langer mooi te houden. Bloemen zijn namelijk echte zoetekauwen! 

Snij de stelen schuin af

Zet de bos bloemen niet zomaar in de vaas nadat je van de bloemist af komt. De bloemen dienen eerst schuin afgesneden te worden, zodat ze het water beter kunnen opnemen. 

In de stelen van snijbloemen zitten kleine kanaaltjes welke het water omhoog leiden naar de bloemknop. Wanneer bloemen niet in het water staan (bijvoorbeeld onderweg van de bloemist naar huis), drogen de uiteinden van de stelen uit en blokkeren deze kanaaltjes. 

Snij de stelen schuin af

Je dient daarom de stelen opnieuw af te snijden, zodat er opnieuw toegang komt tot deze kanalen. Door schuin af te snijden creëer je een zo groot mogelijk oppervlakte welke in aanraking komt met het water. De bloem kan daardoor zo veel mogelijk water opnemen. 

We weten dat het makkelijk is, maar gebruik geen schaar. Een schaar is te bot en drukt de celwanden in de stengel tegen elkaar. Met als gevolg dat de kanalen in de stengel geen goede opening hebben. Gebruik daarom een scherp keukenmesje of een speciale bloementool, en eenmaal afgesneden zet je de bloem zo snel mogelijk in je vaas met water! Wacht je te lang, dan zullen de kanalen zich proberen af te sluiten en kan water minder goed er doorheen dringen. 

Geen blaadjes in het water

Vaak zitten er blaadjes aan de stelen van bloemen. Verwijder deze voordat je de bloemen in de vaas plaatst. De reden is dat blaadjes welke onder water staan zullen verrotten. Dit zorgt ervoor dat er bacteriën in het water terecht komen. Dit tast de waterkwaliteit aan wat er uiteindelijk voor zorgt dat je bloemen sneller zullen verwelken. 

Zet de bloemen op een goede plek in huis

Vervolgens is het belangrijk om je vaas met bloemen op een goede plek in huis te zetten. Enkele zaken om rekening mee te houden:

  • Plaats een bos bloemen niet in direct zonlicht
  • Zet bloemen niet te dicht bij een verwarming
  • Zorg dat je bos bloemen uit de tocht staat
  • Zet bloemen niet te dicht bij een fruitschaal

Ververs het water

Bloemen houden van vers water. Het liefste zouden ze elke dag een vaas met vers schoon water hebben. Heb je geen tijd om elke dag het water te verversen? Doe het dan in ieder geval om de dag of maximaal om de 3 dagen.

Wanneer je de bloemen vers water geeft, voeg dan wederom een paar druppels chloor of bleek toe. Heb je snijbloemenvoeding in huis? Dan is het aan te raden ook dit weer te gebruiken. Tot slot is het goed om wederom dat scheutje frisdrank of schepje suiker toe te voegen.

Wil je de levensduur van je bloemen maximaal verlengen? Snij dan opnieuw schuin de stelen af elke keer wanneer je het water ververst!

Verwijder verwelkte bloemen

In een boeket verwelken sommige bloemen sneller dan andere bloemen. Zorg dat je de bloemen die verwelkt zijn niet in je boeket laat zitten. Het ziet er niet alleen minder fraai uit, het zorgt er ook voor dat de andere bloemen sneller verwelken. Verwijder ze daarom zodra je ziet dat ze hun mooiste tijd hebben gehad. 

Een bloem die gaat hangen hoeft trouwens niet per se verwelkt te zijn. Geloof het of niet, maar een aspirine toevoegen aan het water kan ervoor zorgen dat bloemen die hangen een oppepper krijgen en zo nog een paar dagen meegaan! 


Tot zo ver ons tips voor verse bloemen! Heb je nou kunstbloemen of kunstplanten in huis die weleens een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken? Ontdekt de beste tips hiervoor in ons artikel Hoe kun je kunstbloemen het beste schoonmaken?

Veelgestelde vragen

Wat kun je toevoegen aan bloemen als je geen snijbloemenvoeding hebt?

Indien je geen zakje snijbloemenvoeding hebt, kun je een scheutje frisdrank of schepje suiker aan het water toevoegen. Bloemen zijn echte zoetekauwen. De suikers zorgen voor een fijne oppepper voor de bloemen.

Koud of (lauw)warm water gebruiken in de vaas?

Bloemen houden van koud water. De temperatuur van water uit de kraan is perfect. Soms wordt er gesteld dat lauw water het beste is, vooral om snijbloemenvoeding in op te lossen. Snijbloemenvoeding lost echter prima op in koud water.

Hoeveel moet je van de stengel van een bloem afsnijden?

Bij het schuin afsnijden van de stengel, is het aan te raden ongeveer 2 centimeter boven het einde van de stengel te snijden. Dit zorgt ervoor dat je genoeg stengel over hebt om dit proces nog eens te herhalen wanneer je de bloemen opnieuw wilt verversen.

Share