Hoe maak je een snijplank schoon en vlekvrij?

Snijplank schoonmaken

Net tomaten of bieten gesneden? Dan herken je vast wel die hardnekkige vlekken die kunnen achterblijven op je snijplank. Gelukkig zijn er manieren om je plank weer schoon en vlekvrij te krijgen!

Voor alle snijplanken geldt dat je deze het beste direct na gebruik kunt schoonspoelen onder de kraan. 

Een hardnekkige vlek op je plastic snijplank verwijder je door deze in te smeren met zout en citroensap. Een houten of bamboe snijplank maak je vlekvrij door er zout en baking soda op te strooien en schoon te boenen met een vochtige doek. 

Een plastic snijplank mag in de vaatwasser. Een houten en bamboe snijplank was je met de hand af, en olie je regelmatig in met druivenpitolie om ‘em mooi en goed te houden. 

Welk type snijplank je ook gebruikt, ze krijgen allemaal te maken met groeven die onstaan tijdens het snijden. In deze groeven verzamelen zich bacteriën.

Hou de tips in dit artikel aan om je snijplank hygiënisch schoon te houden en hardnekkige vlekken moeiteloos te verwijderen!


Houten snijplank schoonmaken

houten snijplank schoonmaken


Een houten snijplank staat niet alleen mooi op het aanrecht, maar snijd ook fijn én heeft natuurlijke antibacteriële eigenschappen.

Je moet alleen wel weten hoe je een houten plank schoonmaakt en onderhoud om er lang plezier van te houden.

Hout is een natuurlijk product en kan ‘werken’. Dat betekent dat een houten snijplank kan kromtrekken of barsten bij verkeerd gebruik. Laat een houten snijplank daarom nooit weken in water.

En onderhoud de plank met olie om ‘em langer mee te laten gaan!


Schoonmaken na dagelijks gebruik

• Spoel af met heet water direct na gebruik.
• Droog af.
• Laat rechtop drogen aan de lucht (richt de houtnerf verticaal).

Heb je rauw vlees of vis gesneden op de houten snijplank? Gebruik dan naast heet water ook wat afwasmiddel voor het afwassen. 


Vlekken verwijderen houten snijplank

• Strooi zout en baking soda (zuiveringszout) op de plank.
• Boen met een vochtige doek over de vlekken en spoel af.
• Laat rechtop drogen aan de lucht (richt de houtnerf verticaal).


Plastic snijplank schoonmaken

plastic snijplank schoonmaken


Een plastic of kunststof snijplank is voor de mensen die graag gemak hebben. Een plastic snijplank kun je gerust laten weken in water en kan zonder zorgen in de vaatwasser. 


Schoonmaken na dagelijks gebruik

• Spoel af met heet water direct na gebruik.
• Droog af en laat verder drogen aan de lucht.
Of: doe de snijplank in de vaatwasser.

Heb je rauw vlees of vis gesneden op de plastic snijplank? Gebruik dan naast heet water ook wat afwasmiddel voor het afwassen. 


Vlekken verwijderen plastic snijplank

• Strooi zout en het sap van een halve citroen op de plank.
• Neem de halve citroen in de hand en boen met de open kant over de plank.
• Laat 20 minuten inwerken en was daarna met de hand af en laat drogen.


Bamboe snijplank schoonmaken

Een bamboe snijplank schaar je misschien al snel onder dezelfde categorie als een houten snijplank. Alleen bamboe is geen houtsoort, maar een grassoort.

Bamboe is sterker dan hout en heeft een hogere dichtheid. Hierdoor ontstaan er tijdens het snijden minder groeven, en hebben bacteriën minder kans om zich in de groeven van de plank te nestelen.

Ook neemt bamboe weinig water op. De bamboe snijplank zal daarom minder snel splijten of kromtrekken. Ook het vocht van bijvoorbeeld tomaten laat hierdoor minder snel vlekken achter!

Toch is het niet aan te raden om een bamboe snijplank in water onder te dompelen of in de vaatwasser te doen. Het is tenslotte nog steeds een natuurproduct.


Schoonmaken na dagelijks gebruik

• Spoel af met heet water direct na gebruik.
• Droog af.
• Laat rechtop drogen aan de lucht (richt de houtnerf verticaal).

Heb je rauw vlees of vis gesneden op de houten snijplank? Gebruik dan naast heet water ook wat afwasmiddel voor het afwassen. 


Vlekken verwijderen bamboe snijplank

• Strooi zout en baking soda (zuiveringszout) op de plank.
• Boen met een vochtige doek over de vlekken en spoel af.
• Laat rechtop drogen aan de lucht (richt de houtnerf verticaal).

Bamboe groeit sneller dan hout. Een bamboe snijplank is daardoor een milieuvriendelijkere optie dan een houten snijplank!


Oliën voor bescherming

Bescherming houten snijplank met olie


Om langer plezier te hebben van een houten of bamboe snijplank is het nodig om regelmatig de plank in te oliën.

De olie gaat het uitdrogen van de plank tegen, waarna de plank er ook weer mooier uitziet. Het olielaagje zorgt er tevens voor dat de plank minder snel splijt, wat vanuit een hygiënisch oogpunt leidt tot minder bacteriën in de groeven!

Hoe?
Giet wat druppels olie op de plank en verspreid met een stuk keukenpapier. Vergeet ook niet de onderkant en zijkanten van de plank mee te nemen.

Laat minimaal een half uur intrekken om het hout en de bamboe kans te geven om de olie goed op te nemen. Je hoeft de plank daarna niet af te spoelen. 

Welke olie?
Gebruik een smaak- en geurloze olie. Goede opties zijn druivenpitolie of witte minerale olie.

Hoe vaak oliën?
Je kunt meestal zelf wel voelen of zien wanneer je houten of bamboe snijplank er wat droog uitziet. Eigenlijk kun je nooit teveel olie gebruiken.

Wanneer de plank verzadigd is, zal deze geen olie meer opnemen!

Lees ook:
De beste tips om verkleurde Tupperware bakjes schoon te krijgen!


Veelgestelde vragen

Hoe verwijder je vlekken uit een snijplank?

Vlekken uit een plastic snijplank verwijder je het beste door er zout en citroensap op te strooien en vervolgens met de binnenkant van een halve citroen overheen te boenen. Laat een half uurtje staan en was vervolgens af. Vlekken uit een houten of bamboe snijplank verwijder je door er zout en baking soda op te strooien en vervolgens met een vochtige boek overheen te boenen. Spoel vervolgens af en laat rechtop aan de lucht drogen.

Kan een snijplank in de vaatwasser?

Een plastic snijplank is geschikt voor de vaatwasser en was je het liefst op een hoge temperatuur. Een houten of bamboe snijplank mag niet in de vaatwasser. Deze was je het beste met de hand af door ‘em direct na gebruik af te spoelen met heet water. Laat nooit weken in water en laat rechtop aan de lucht drogen.

Wat is de beste soort snijplank?

Een bamboe of houten snijplank verdient de voorkeur boven een plastic snijplank, mits je ‘em goed onderhoudt. Je messen beschadigen minder snel bij het gebruik van een bamboe of houten snijplank. Ook hebben deze soorten snijplanken natuurlijke antibacteriële eigenschappen, in tegenstelling tot plastic snijplanken.

Share