Hoe maak je een aangebrande pan schoon?

aangebrande pan schoonmaken

Ben je ook zo’n keukenprins of prinses die af en toe een pan laat aanbranden? Geen zorgen, het kan de beste overkomen! Maar hoe maak je een aangebrande pan het beste schoon?

Een aangebrande pan maak je het beste op milde wijze schoon. Bijna alle soorten pannen zijn gevoelig voor krassen. Vermijd daarom het gebruik van harde schuurmiddelen zoals een staalspons of metalen spatel.

Over het algemeen zijn de meeste soorten pannen makkelijk schoon te krijgen door er een laagje water in te gieten en het een tijdje te laten weken. Gebruik vervolgens een zachte borstel met afwasmiddel en warm water om de pan zachtjes schoon te boenen.

Grover geschut nodig? Een mix van water met azijn of baking soda even laten sudderen doet ook wonderen!


Let op, sommige soorten pannen hebben een specifieke schoonmaakwijze nodig, om te voorkomen dat je ze beschadigd.

Lees snel verder voor specifieke instructies voor anti-aanbaklaag pannen, RVS pannen, gietijzeren pannen, emaille pannen én keramische pannen!

Anti-aanbaklaag pannen schoonmaken 

aangebrande pan schoonmaken


Een pan met anti-aanbaklaag is ideaal voor het bakken van delicate gerechten zoals eieren of vis, omdat deze minder snel aanbakken.

Soms kan het toch gebeuren dat je iets in de pan aanbrandt. Geen zorgen! Met onderstaande stappen heb je de pan weer in mum van tijd mooi schoon.

1. Laat de pan afkoelen voordat je begint met schoonmaken.

2. Vul de pan met warm water en afwasmiddel. Week de pan 30 minuten tot een uur.

3. Schrob zachtjes met een zachte spons of borstel om het aangekoekte vuil los te maken.

4. Spoel de pan grondig af en droog deze met een zachte doek.

Is de pan nog niet schoon? Maak dan een mengsel van gelijke delen water en azijn. Verwarm de pan en voeg het mengsel toe. Laat het gedurende 10-15 minuten sudderen en boen daarna de pan opnieuw met een zachte spons of borstel.


Aangekoekte pannen van roestvrij staal schoonmaken

RVS pannen zijn die zilveren pannen en zijn geweldig vanwege hun duurzaamheid. Mocht het gebeuren dat je de pan laat aanbranden, volg dan deze stappen om je RVS pan weer schoon te maken.

1. Laat de pan volledig afkoelen voordat je deze gaat schoonmaken. Plaats de pan niet direct onder koud water, omdat de plotselinge temperatuurschommelingen schade kunnen veroorzaken aan de pan.

2. Vul de pan met warm water en voeg een paar druppels afwasmiddel toe. Laat de pan enkele uren of zelfs een nacht weken, zodat het vuil los kan weken.

3. Gebruik een zachte spons of borstel om de pan voorzichtig schoon te maken.

Als de aangekoekte resten hardnekkig zijn, kun je baking soda en water mengen om een pasta te maken en deze op de pan aanbrengen. Laat het mengsel enkele minuten intrekken voordat je de pan schoonmaakt.

Mocht het onverhoopt nog niet gelukt zijn, dan kun je een mengsel van gelijke delen water en azijn in de pan laten sudderen gedurende 10-15 minuten!

Aangebakken gietijzeren pan schoonmaken

gietijzeren pan schoonmaken


Het schoonmaken van een gietijzeren pan na het aanbranden vereist een speciale aanpak. Hoe je dat precies doet? Lees het hieronder!

1. Laat de pan afkoelen tot kamertemperatuur. Voorkom dat je de pan met koud water afkoelt, omdat dit kan leiden tot scheuren in de pan.

2. Spoel de pan af onder warm water. Gebruik een zachte spons of borstel om losse stukjes voedsel te verwijderen. Vermijd het gebruik van zeep, omdat dit de pan kan beschadigen en de natuurlijke anti-aanbaklaag kan verwijderen.

3. Als er nog voedsel vastzit, strooi dan wat grof zout in de pan. Gebruik een papieren handdoek om het zout over de pan te wrijven en het vastgekoekte voedsel te verwijderen.

4. Spoel de pan opnieuw af onder warm water en veeg deze schoon met een droge doek.

5. Breng een dun laagje olie aan op de pan en wrijf deze in met een papieren handdoek. Dit zal helpen om de pan te beschermen tegen roest en de natuurlijke anti-aanbaklaag te behouden.

Berg de pan op een droge plaats op. Zorg ervoor dat de pan volledig droog is voordat je deze opbergt, om roestvorming te voorkomen.

Een keramische pannen schoonmaken

Een keramische pan kan qua uiterlijk erg lijken op een emaille pan. Zowel keramische als emaille pannen hebben een gladde coating die het voedsel niet laat plakken en gemakkelijk schoon te maken is!

Heb je per ongeluk te lang gekookt en is je keramische pan nu aangekoekt? Geen zorgen! Met de juiste aanpak kan je je pan weer in goede staat brengen. Hier zijn de stappen om je aangekoekte keramische pan schoon te maken:

1. Laat de pan afkoelen
Het is belangrijk om te wachten tot de pan helemaal is afgekoeld voordat je deze schoonmaakt, om te voorkomen dat je de pan beschadigt.

2. Vul de pan met heet water
Vul de pan met heet water en voeg een scheutje afwasmiddel toe. Laat de pan ongeveer een uur weken.

3. Schrob de pan
Gebruik een zachte spons of een niet-schurend schoonmaakmiddel om voorzichtig de aangekoekte stukjes van de pan te schrobben. Vermijd het gebruik van harde schuurmiddelen of staalwol die het oppervlak kunnen beschadigen.

4. Hardnekkig vuil verwijderen
Als er nog steeds vuil vastzit, kan je proberen om wat baking soda toe te voegen aan het water en het mengsel te laten weken. Dit zal helpen bij het losmaken van het vuil.

5. Spoel de pan af
Spoel de pan af met water en droog deze af met een zachte doek.


Zorg er bij het schoonmaken van een keramische pan voor dat je voorzichtig bent en niet te veel druk uitoefent tijdens het schrobben. Zo voorkom je dat het oppervlak wordt beschadigd! 

Emaille pan schoonmaken

emaille aangebrande pan schoonmaken


Emaille pannen… Wat zijn dat alweer? Emaille pannen hebben een duurzame, gladde en gekleurde coating van glasachtig materiaal. Het oppervlak is gemakkelijk schoon te maken en roest niet!

Maar wat als je per ongeluk iets te lang hebt laten koken en de pan nu aangebrand is? Geen paniek. Met de juiste aanpak kan een aangebrande emaille pan weer zo goed als nieuw worden.

1. Laat de pan afkoelen.

2. Vul de pan met warm water en voeg afwasmiddel toe.

3. Laat de pan een paar uur of de hele nacht weken.

4. Haal de pan uit het water en schrob het aangekoekte vuil weg met een zachte spons of borstel.

5. Voeg baking soda toe aan het sopje voor hardnekkig vuil.


Gebruik geen harde schuurmiddelen, staalwol of metalen spatels! Als het vuil hardnekkig is, gebruik dan een panreiniger speciaal ontworpen voor emaille pannen.

Lees ook:
De airfryer eenvoudig schoonmaken doe je zo!
Hoe maak je een gourmet pan gemakkelijk schoon?


Veelgestelde vragen

Kan een pan met anti-aanbaklaag in de vaatwasser?

In de meeste gevallen is het niet aan te raden om een pan met anti-aanbaklaag in de vaatwasser te doen. De hoge temperaturen en agressieve chemicaliën in de vaatwasser kunnen de anti-aanbaklaag beschadigen en ervoor zorgen dat deze sneller slijt. Het is daarom beter om pannen met anti-aanbaklaag met de hand af te wassen met warm water, een zachte spons en een mild afwasmiddel.

Een vaatwastablet voor het losweken van aangekoekte pannen?

Het wordt afgeraden om vaatwastabletten te gebruiken om aangekoekte pannen los te weken, omdat dit de anti-aanbaklaag kan beschadigen. Het is beter om de pan met warm water en afwasmiddel te laten weken en vervolgens met de hand voorzichtig schoon te maken met een zachte spons of borstel.

Wat is de beste soort pan om eten in te bakken?

De beste pan om in te bakken hangt af van wat je gaat bakken. Over het algemeen zijn pannen van roestvrij staal of gietijzer geschikt voor vlees en groenten, terwijl anti-aanbakpannen beter zijn voor delicate gerechten zoals eieren of vis. Ook zijn gietijzeren grillpannen populair vanwege hun karakteristieke grillstrepen en de smaak die ze aan het voedsel geven.

Share