De airfryer eenvoudig schoonmaken doe je zo!

airfryer schoonmaken

De airfryer is een fijne tool in de keuken! Maar hou ‘em wel goed schoon, zodat hij langer meegaat én je eten er smaakvol uit blijft komen. 

Het beste kun je de airfryer schoonmaken na elk gebruik. Gebruik een mix van warm water en afwasmiddel om de vetresten gemakkelijk los te weken terwijl de pan nog warm is. Na het afkoelen even met de hand afwassen en een doekje over de overige onderdelen van de pan. Heb je de airfryer al een tijdje niet goed schoongemaakt? Check dan snel de onderstaande tips om ook die hardnekkige vetresten zonder al te veel moeite te verwijderen!

Lees snel verder wat de beste methodes zijn voor zowel een quick clean als een deep clean!

Quick clean: de airfryer schoonmaken na elk gebruik

Je eerste prioriteit is uiteraard smullen van wat je hebt zojuist hebt klaargemaakt in de airfryer! Heel begrijpelijk. Maar het te lang uitstellen van het schoonmaken werkt niet in je voordeel. Met onderstaande tips hou je je airfryer op eenvoudige wijze schoon en krijgen nare geurtjes geen kans!

Stap 1: Vetresten losweken nu de pan nog warm is

airfryer schoonmaken


Hou een plantenspuit gevuld met water en een eetlepel afwasmiddel binnen handbereik van de airfryer. Zodra je je kipfilets vanuit de airfryer op je bord hebt gelegd, spuit je gelijk even met de plantenspuit in de airfryer. Nu de pan nog warm is kan deze ontvettende mix goed z’n werk doen!

Een andere methode is om een klein laagje water en wat afwasmiddel in de pan te gieten direct na gebruik. Zorg er wel voor dat het water warm is. Een plens koud water kan namelijk de anti-aanbaklaag aantasten wanneer deze nog heet is. 

Nadat het mandje en de binnenpan ‘in de week’ staan met de ontvettende oplossing doe je de airfryer weer dicht en geniet jij lekker van je eten!


Stap 2: Met de hand afwassen

Nadat je uitgetafeld bent is de airfryer al een stuk afgekoeld. Nu is het tijd om de uitneembare onderdelen uit de airfryer te halen en ze met de hand af te wassen in een warm sopje.

Gebruik wat afwasmiddel en een zachte spons. Gebruik nooit een harde borstel of schuurspons, want dat kan de anti-aanbaklaag aantasten. Laat de onderdelen aan de lucht drogen of gebruik een theedoek.

Stap 3: De buitenkant van de airfryer schoonmaken

Neem een zachte doek (bijvoorbeeld een microvezeldoek) en spuit wat van de plantenspuitmix uit stap 1 erop. Vervolgens neem je hiermee de buitenkant van de airfryer af.

Vergeet ook niet het verwarmingselement af te nemen. Deze zit verstopt boven het gedeelte waar het mandje hoort. Let op: de verwarmingselementen blijven het langste warm – verbrand jezelf niet!

En klaar is kees! Door deze routine er in te houden na elk gebruik blijft je airfryer er als nieuw uitzien.

Tip:
Ook al zijn sommige onderdelen bestendig voor de vaatwasmachine, we raden toch aan om ze met de hand te wassen. De anti-aanbaklaag en ook aanwezige plastic onderdelen zullen veel langer meegaan!


Deep clean: aangekoekte vetresten in de airfryer schoonmaken

Heb je de airfryer niet goed schoon gehouden de afgelopen tijd? Als vet- en etensresten niet goed zijn verwijderd, branden ze nog verder in tijdens het volgende gebruik van de airfryer. Ook ontstaan er niet zo frisse geurtjes!

Hoog tijd dus voor een deep clean van je airfryer. Volg de onderstaande stappen en dit karweitje is in een mum van tijd klaar.

Stap 1: De mand en binnenpan schoonmaken

airfryer schoonmaken


In de mand leg je je te bereiden eten en snacks, en dus heb je hier al snel last van etensresten die achter bijven. Om de mand heen heb je de binnenpan, wat al het vet en sappen opvangt. Logisch dus dat deze twee onderdelen de meeste aandacht verdienen tijdens een grondige schoonmaakbeurt!

– Zet de binnenpan met daarin de mand in de gootsteen.

– Schep 1 kopje baking soda en 1 eetlepel afwasmiddel in de pan en giet er heet water overheen, totdat de delen met de vet- en etensresten onder water staan. Laat dit een half uur weken.

– Na het weken zullen de vet- en etensresten gemakkelijk loslaten. Verwijder het water, en neem een zachte spons met wat afwasmiddel. Boen zonder moeite de laatste viezigheid weg. Gebruik nooit een harde borstel of schuurspons, want dat kan de anti-aanbaklaag aantasten. Laat vervolgens drogen aan de lucht, of gebruik een theedoek.

Tip:
In plaats van de baking soda en afwasmiddel, kun je ook een vaatwastablet gebruiken óf groene zeep. Het is maar net wat je in huis hebt!

Stap 2: Verwarmingselement schoonmaken

Het verwarmingselement wordt nog al eens vergeten omdat deze niet zo goed te spotten is!

Meestal is het element verstopt boven het gedeelte van de mand. Aangekoekte vetspetters op het verwarmingselement kunnen zorgen voor onaangename geurtjes.

Het verwarmingselement is meestal niet uitneembaar, en door de positie is er moeilijk bij te komen. Indien je model airfyer het toelaat, kan je eens proberen om de airfryer op de kop te zetten. Maak een sopje met warm water en wat afwasmiddel. Breng deze ontvettende oplossing vervolgens aan op het element met een zachtje spons. Laat een half uurtje inwerken en vervolgens boen je de vetvlekken er voorzichtig af.  


Stap 3: De buitenkant van de airfryer schoonmaken

airfryer schoonmaken


De buitenkant van de airfryer wordt gelukkig niet zo heel vies. Het is vaak voldoende om met een warm sopje en een microvezeldoek de buitenkant af te nemen. Indien nodig kun je met een zachte spons vlekjes eraf boenen.

Met deze tips kijk je er hopelijk wat minder tegenop om je airfryer goed schoon te maken én te houden! 

Lees ook:
De afzuigkap schoonmaken – zo doe je dat!
Hoe maak je een aangebrande pan schoon?


Veelgestelde vragen

Kunnen onderdelen van de airfryer in de afwasmachine?

Sommige merken hebben onderdelen die bestending zijn voor de vaatwasmachine. Toch raden we aan om de airfryer met de hand te wassen, zodat de anti-aanbaklaag en ook aanwezige plastic onderdelen langer mee zullen gaan! Wel kun je af en toe een vaatwastablet met heet water in de binnenpan doen. Deze tip wordt zelfs door sommige fabrikanten aangeraden!

Hoe vaak moet ik de airfryer schoonmaken?

Het is aan te raden om je airfryer na elk gebruik te reinigen. Hierdoor voorkom je dat vetresten zich hechten aan moeilijk bereikbare plekken en verder inbranden bij volgend gebruik! Heet water met wat afwasmiddel en een zachte spons is meestal voldoende voor een snelle schoonmaakbeurt na ieder gebruik.

Waarom stinkt mijn airfryer?

In de meeste gevallen stinkt je airfryer omdat 1 of meerdere onderdelen niet goed schoon zijn. Vet- en etensresten kunnen onaangename geurtjes veroorzaken, vooral als deze resten bij het volgende gebruik opnieuw worden verwarmd. Ook kunnen vetspetters op het verwarmingselement een nare geur of brandlucht veroorzaken. Maak dus altijd alle onderdelen schoon na ieder gebruik!

Share