Hoe maak je een gourmet pan gemakkelijk schoon?

Gourmet pan schoonmaken

Gourmetten… we doen het bijna allemaal met de feestdagen. De gourmet pan schoonmaken na het feestmaal is echter een minder leuk klusje. Toch hoeft het niet veel tijd of moeite te kosten. Hoe? Lees snel mee! 

De gourmet pan schoonmaken doe je door eerst de vetresten en etensresten met wat keukenpapier weg te vegen. Je kunt ook een kunststof spatel gebruiken om de resten veilig van de plaat te schrapen.

Zet de bakplaat vervolgens in de week met heet water, afwasmiddel en wat ammoniak. Of gebruik in plaats van ammoniak andere goede ontvetters zoals biotex, groene zeep of soda.

De kleine pannetjes mogen in de vaatwasser. Na enkele uren inweken wrijf je de bakplaat zonder enige moeite schoon met een niet schurende spons! 

We delen welke simpele stappen ervoor zorgen dat je gourmetstel mooi schoon wordt zonder dat het veel moeite of tijd kost! Ook verklappen we hoe je naderhand van die stinkende gourmet geur in huis afkomt.


Stap 1 – Gourmet pan direct schoonmaken

De truc is om je gourmetstel direct na het afkoelen schoon te maken. Dit voorkomt dat de aangekoekte etensresten en vetresten intrekken en uitharden, wat vervolgens haast onmogelijk is om weer schoon te krijgen.

Veeg met keukenrol zoveel mogelijk etensresten en vet van de bakplaat af. Zit het vaster dan gedacht? Gebruik dan een kunststof spatel om de resten van de plaat af te schrapen. 

Om het onderstel van de bakplaat schoon te maken gebruik je keukenrol met wat glassex of een sopje met afwasmiddel. 

Gebruik absoluut geen mes of zelfs geen schuurspons, want dit zal de teflon anti-aanbaklaag van de plaat beschadigen. Eten wat op een beschadigde anti-aanbaklaag is bereid is zeer slecht voor je gezondheid!


Stap 2 – Pannetjes in de vaatwasser

Gourmet pannetjes schoonmaken


Ook de kleine pannetjes kunnen een hoop aangekoekte etensresten bevatten. Denk maar aan gesmolten kaas of aangekoekte pannenkoekenmix!

De kleine pannetjes zijn van een ander materiaal gemaakt dan de bakplaat, en kunnen daarom zonder problemen de vaatwasser in.

Verwijder zoveel mogelijk resten uit de pannetjes met keukenpapier of een kunststof spateltje.

Een alternatief is om de pannetjes in een sopje met heet water en afwasmiddel te laten weken en ze daarna af te wassen. 


Stap 3 – Bakplaat nachtje laten weken

Je hebt eerder al de meeste vetresten en etensresten van de bakplaat geveegd of geschraapt. Vervolgens zal schoonmaakmiddel én tijd het harde werk voor je doen!


Met afwasmiddel en ammonia

Ammonia is hét wondermiddel als je je gourmetstel weer blinkend schoon wil krijgen. Ammonia is een schoonmaakmiddel welke afstemt van ammoniak.

Sprenkel wat ammonia op de bakplaat, en voeg vervolgens wat druppels afwasmiddel en warm water toe. Laat dit de rest van de nacht weken, en zelfs ingebrande vetvlekken op de bakplaat zullen verdwijnen.

Let op: ammonia is een agressief middel en kan schadelijk zijn voor je gezondheid bij inademing van een sterke concentratie. Je kunt daarom de gourmet pan met deze schoonmaakmix het beste buiten in een plastic zak leggen.


Geen ammonia?

Heb je geen ammonia in huis, of wil je liever iets minder aggresiefs gebruiken? Andere goede ontvetters zijn:
– Biotex
– Groene zeep
– Afwasmiddel
– Baking soda
– Schoonmaak soda

Strooi of sprenkel 1 of meerdere van deze middelen over de bakplaat van je gourmet pan, voeg heet water toe, en laat tevens een nachtje weken!


Stap 4 – De bakplaat schoonvegen

De volgende ochtend hebben de schoonmaakmiddelen én de tijd hun werk gedaan, en kun je de bakplaat zonder enige moeite schoonvegen met een zachte spons en water.

Nu kan het gourmetstel weer blinkend de kast in, tot de volgende gourmet-gelegenheid zich aandient! 


Is je volgende feestmaal er één uit de oven? Mis dan niet ons artikel Hoe maak je de oven schoon met baking soda?


Hoe de gourmetlucht uit huis verwijderen?

Gourmetgeur verwijderen


Na een avondje gezellig gourmetten zit je helaas wel met de gourmet stank in huis. Gelukkig zijn er tips om dit te verhelpen.


Ventileren! 

Inderdaad, gooi die ramen en misschien ook even de deuren open om de hele kamer goed door te laten luchten. Dit is de snelste en makkelijkste manier om van het overgrote deel van de gourmetlucht af te komen.  


Azijn laten sudderen

Azijn absorbeert geurtjes als de beste. Zet een pannetje met natuurlijke azijn op het fornuis, en de lucht in de kamer zal in een mum van tijd geneutraliseerd worden.


Partjes citroen of sinaasappel laten sudderen

Wil je een lekkere geur door je kamer laten welmen, zodat niemand meer kan merken dat er de vorige avond gegourmet is? Zet dan een pannetje op het vuur met wat schillen van een sinaasappel of citroen. Je kunt er bijgooien wat je lekker vindt: een takje rozemarijn, wat vanille extract, you name it!


Gourmet pan in de vaatwasser?

Je zult misschien denken, waarom al die moeite als ik de bakplaat ook in de vaatwasser kan doen? Sommige gourmetstellen zijn inderdaad geschikt voor in de vaatwasser. Check de doos of instructies om dit zeker te weten.

Schraap in dat geval wel eerst zoveel mogelijk aangekoekte etensresten en vetresten van de plaat af, en voorkom dat deze drap in de filter van je vaatwasser terecht komt.

Hou wel in gedachten dat de anti-aanbaklaag van de gourmet pan er niet beter op wordt in de vaatwasser, ook al geeft de fabrikant aan dat de pan wel geschikt voor de vaatwasser is. 


Wil je dus zo lang mogelijk plezier houden van je gourmetstel? Hou dan het bovenstaande stappenplan aan, en maak je gourmetstel met de hand schoon zonder dat het veel moeite of tijd hoeft te kosten!


Veelgestelde vragen

Kan de bakplaat van een gourmetstel in de vaatwasser?

Sommige gourmetstellen zijn geschikt voor in de vaatwasser. Check de doos of instructie om na te gaan wat de fabrikant aangeeft. Let wel: hoe vaker je de bakplaat in de vaatwasser doet, hoe minder lang de anti-aanbaklaag van de bakplaat meegaat. Als je gegarandeerd zo lang mogelijk plezier van je gourmet pan wil hebben kun je ‘em het beste met de hand afwassen.

Hoe verwijder je de stank na het gourmetten in huis?

Ten eerste open je ramen en deuren om alles even goed door te laten luchten en de ergste stank te verwijderen. Een pannetje (natuurlijke) azijn op het fornuis zorgt ervoor dat overtollige geurtjes worden geneutraliseerd. Wil je het nou echt lekker laten ruiken in huis? Zet dan een pannetje water op met de schillen van citroen of sinaasappel.

Hoe maak je de kleine gourmetpannetjes schoon?

De meeste gourmetstellen hebben inmiddels kleine pannetjes welke in de vaatwasser kunnen. Het materiaal van deze pannetjes is niet hetzelfde als de telfon anti-aanbaklaag van de bakplaat, en dus beschadigen de kleine pannetjes niet in de vaatwasser. Check het uiteraard wel even goed op de doos of in de instructies!

Share