Magnetron schoonmaken: 4 eenvoudige manieren

magnetron schoonmaken

De magnetron schoonmaken doe je misschien niet altijd na elk gebruik. Maar na een tijdje is het vervolgens niet meer zo fris om je maaltijd op te warmen te midden van aangekoekte etensresten en vetspetters. Tijd voor een grondige schoonmaakbeurt!

De beste manier om de magnetron schoon te maken is door een citroen met warm water in een schaaltje in de magnetron te plaatsen. Draai dit op vol vermogen 5 minuten en de dampen zullen hardnekkige etensresten en vetspetters in een handomdraai losweken. Laat nog even een paar minuten nadampen in een dichte magnetron en vervolgens kun je alles zo wegvegen met een doekje.

Heb je geen citroen in huis? Er zijn nog een aantal andere middeltjes zeer geschikt voor deze klus! Lees snel verder voor de beste tips & tricks. 

4 manieren voor de binnenkant van de magnetron schoonmaken

Citroen is naar onze mening het meest effectief. En niet onbelangrijk: het is goedkoop, milieuvriendelijk én ruikt lekker. Buiten citroen is ook azijn een geschikt middel. En tot slot kun je ook met een kant-en-klare ontvettende spray aan de slag gaan. 

1. Magnetron schoonmaken met citroen

Magnetron schoonmaken

Citroen is een natuurlijke ontvetter en ruikt ook nog eens prettig. Volg de onderstaande stappen voor het beste resultaat.

Stap 1
Halveer een citroen en pers het sap uit in een schaaltje of diep bord.

Stap 2
Leg de halve citroenen erbij in en vul aan met warm water.

Stap 3
Zet in de magnetron en laat dit 5 minuten op vol vermogen draaien. De damp die vrijkomt met daarin de citroen zorgt ervoor dat hardnekkige vetvlekken losweken. Laat na afloop nog 2 minuten in de magnetron staan zonder het deurtje te openen.

Stap 4
Haal na afloop voorzichtig (mét pannenlappen!) de hete schaal uit de magnetron.

Stap 5
Maak een sopje van warm water en afwasmiddel en veeg met een doek en eventueel een zachte spons de losgeweekte etenresten en vetresten zo weg!


2. Magnetron schoonmaken met schoonmaakazijn

Geen citroen in huis? Met azijn kom je vaak ook een eind! En ook deze alleskunner is vriendelijk voor de portemonnee.

Stap 1
Neem een schaaltje of diep bord en vul deze voor de helft met schoonmaakazijn en voor de helft met warm water.

Stap 2
Zet in de magnetron en laat dit 5 minuten op vol vermogen draaien. De damp van water en schoonmaakazijn zorgt ervoor dat hardnekkige vetvlekken losweken. Laat na afloop nog 2 minuten in de magnetron staan zonder het deurtje te openen.

Stap 3
Haal na afloop voorzichtig (mét pannenlappen!) de hete schaal uit de magnetron.

Stap 4
Maak een sopje van warm water en afwasmiddel en veeg met een doek en eventueel een zachte spons de losgeweekte etenresten en vetresten weg.


3. Magnetron schoonmaken met natuurazijn

magnetron schoonmaken

Je kunt ook natuurazijn gebruiken in plaats van schoonmaakazijn. Omdat natuurazijn minder zuur is dan schoonmaakazijn is het iets minder effectief en gebruik je andere verhoudingen. 

Stap 1
Neem een schaaltje of diep bord en vul deze met een flinke laag natuurazijn. Voeg geen water toe!

Stap 2
Zet in de magnetron en laat dit 5 minuten op vol vermogen draaien. De damp die vrijkomt zorgt ervoor dat hardnekkige vetvlekken losweken. Laat na afloop nog 2 minuten in de magnetron staan zonder het deurtje te openen.

Stap 3
Haal na afloop voorzichtig (mét pannenlappen!) de hete schaal uit de magnetron.

Stap 4
Maak een sopje van warm water en afwasmiddel en veeg met een doek en eventueel een zachte spons de losgeweekte etenresten en vetresten weg.


4. Magnetron schoonmaken met een ontvettende schoonmaakspray

Heb je geen citroen of azijn in huis, of gebruik je gewoon liever een kant-en-klaar schoonmaakmiddel? Gebruik dan een ontvettende schoonmaakspray. Het merk maakt niet zoveel uit. Als er het woord ‘keuken’ of ‘ontvettend’ op staat zit je goed!

Stap 1
Verwijder de glasplaat en het draaiwieltje uit de magnetron.

Stap 2
Spray je schoonmaakspray op alle wanden en in alle hoekjes in de magnetron. Laat dit 5 minuten inwerken.

Stap 3
Vul een emmer met warm water en voeg er verder niets aan toe. Neem een schoon doekje en dep deze in je emmer met water. Neem er vervolgens alle wanden en hoekjes in de magnetron goed mee af. Je veegt dan gelijk de etenresten en vetresten weg.

Stap 4
Maak alles droog, was de glasplaat en het draaiwieltje apart af en plaats tot slot alle onderdelen weer terug in de magnetron. 


Wist je dat je ook gemakkelijk zelf zo’n ontvettende schoonmaakspray kunt maken? Volg de eenvoudige stappen uit ons artikel Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen maken.  


De glasplaat van de magnetron schoonmaken

De glasplaat of draaiplateau in de magnetron kan soms ook behoorlijk vies zijn. Mors je wat soep en maak je dat niet gelijk schoon? Een paar dagen later is het niet meer zo makkelijk weg te vegen met een doekje! Voor een grondige reiniging ga je als volgt te werk.

Haal ten eerste de glasplaat en het draaiwieltje (onder de glasplaat) uit de magnetron. Dit maakt veel makkelijker schoon. Maak een sopje van heet water en afwasmiddel en leg ze daarin 20 minuten te weken. Een andere optie is om de glasplaat (niet het plastic wieltje!) in de vaatwasser mee te laten draaien.

Zijn de aangekoekte etensresten nog niet verdwenen met deze methode? Grijp dan naar de staalborstel! De glasplaat is van gehard glas, en kan daarom prima tegen een ruwe staalborstel. Hiermee krap je zelfs de meest ingebrande etensresten van de glasplaat af.


Buitenkant magnetron schoonmaken 

De buitenkant van de magnetron wordt meestal wat minder vies dan de binnenkant. Het zijn vaak vooral vettige vingerafdrukken of wat verdwaalde etensresten. Even afnemen met een ontvettende schoonmaakspray en doekje met warm water is meestal voldoende. 

Een alternatief is een sopje maken in een emmer met warm water, wat afwasmiddel en een zachte spons of doek. 

Tips om een vieze magnetron te voorkomen

Nu je eenmaal je handen uit de mouwen hebt gestoken om de magnetron schoonmaken eens grondig uit te voeren, wil je dat natuurlijk niet snel weer hoeven doen. Hou de onderstaande tips aan om je magnetron zo schoon mogelijk te houden. 


Gebruik een magnetrondeksel

magnetron schoonmaken
Bron: bol.com

Wat een magnetron meestal zo vies maakt zijn de rondvliegende spetters wanneer je maaltijd staat op te warmen in de magnetron. Een simpele maar effectieve manier om die spetters te voorkomen is door je eten af te dekken.

Er bestaan speciale magnetrondeksels welke over zo’n beetje iedere schaal of bord in de magnetron passen. En anders kun je natuurlijk zelf ook een groot bord ondersteboven op je schaal leggen. 


Veeg gemorste etensresten en spetters direct weg

Toch vergeten om je bord met eten te bedekken en zitten de spetters nu overal? Uiteraard wil je snel aanvallen op je opgewarmde maaltijd. Maar we raden aan om eerst even snel een vochtig doekje door de magnetron te halen! 10 seconden werk, en het scheelt je later een boel schoonmaakwerk. 


Warm niet te lang of te heet op

Het spetteren gebeurt vooral wanneer het eten/drinken in de magnetron té snel opwarmt of té heet wordt. Gebruik daarom eens een lager vermogen. Met de knoppen op de magnetron kun je meestal zelf het gewenste vermogen instellen.

Ook kan het helpen om tussendoor het magnetrondeurtje te openen en te checken of je gerecht al warm is. Tussendoor een keer roeren of omscheppen helpt goed tegen gespetter!

Veelgestelde vragen

Kan de glazen draaiplateau van de magnetron in de vaatwasser?

Ja! Deze glasplaat moet hete temperaturen kunnen overleven in de magnetron en is daarom gemaakt van gehard glas. Je kunt de plaat zelfs schoonmaken met een staalborstel, mochten er erg hardnekkige vetvlekken en etensresten op de glasplaat zitten.

Wat is de beste manier om de magnetron schoon te maken?

De beste manier om de magnetron schoon te maken is door een gehalveerde citroen met warm water in een schaaltje in de magnetron te plaatsen. Draai dit op vol vermogen 5 minuten en de dampen zullen hardnekkige etensresten en vetspetters in een handomdraai losweken. Laat nog even een paar minuten nadampen in een dichte magnetron en vervolgens kun je alles zo wegvegen met een doekje.

Waarom eten afdekken in de magnetron?

Onafgedekt eten in de magnetron kan spetters veroorzaken. Om te voorkomen dat je magnetron snel vies wordt, is het aan te raden je eten af te dekken met bijvoorbeeld een magnetrondeksel. Daarnaast blijft het vocht in het eten behouden door het af te dekken, waardoor je maaltijd beter smaakt!

Share