Hoe krijg je voegen weer wit en schoon?

Tegels met witte voegen en sponzen voor schoonmaken

Na verloop van tijd gebeurt het onvermijdelijke: wat eens frisse witte voegen waren, zijn nu vergeelde en smoezelige voegen geworden. Wellicht hier en daar met wat schimmel. Hoe krijg je voegen weer wit en schoon? Lees snel verder om te weten hoe je dit het beste kan aanpakken en je in een handomdraai weer stralend schone voegen hebt!

In veel gevallen is grondig reinigen met water en azijn voldoende om je voegen weer schoon en wit te krijgen. Ook kun je bleek of een kant-en-klare voegenreiniger gebruiken voor het wat grovere werk. Tenslotte kun je voegen ook verven!

Hoe je het beste te werk kunt gaan is afhankelijk van 2 zaken: Hoe vuil zijn jouw voegen? En welke middelen heb je reeds in huis? Na het lezen van dit artikel weet jij precies wat te doen om je voegen op te frissen en ze weer wit en schoon te krijgen.

Waarom worden voegen zo vies?

Zeepresten, kalk, vet, blootstelling aan vocht en vervuild dweilwater zorgen ervoor dat voegen vies worden, en er eventueel verkleuringen en schimmel kunnen ontstaan. Ook al maak je regelmatig je badkamertegels of keukenvloer schoon, vuilresten blijven achter in de voegen en die moet je van tijd tot tijd specifiek aanpakken. 

Het is niemands favoriete klusje, en het liefst besteed je er dus zo weinig mogelijk tijd aan. Het effect is echter groots! Zonder de vergeelde voegen ziet je badkamer of keuken er weer stralend uit. Lees snel verder hoe je snel en gemakkelijk dit klusje kan klaren. 

Vuil verwijderen uit voegen

Benodigdheden:

 • Borstel of schuursponsje
 • Water (in een plantenspuit of in een emmer)
 • Eventueel een drupje afwasmiddel

Soms bevatten voegen enkel opgehoopt vuil en kun je ze gemakkelijk weer schoon boenen. Vul een emmer of een plantenspuit met warm water en voeg eventueel een drupje afwasmiddel toe. Neem vervolgens een borstel met stevige haren. Dit mag tevens een nagelborsteltje of een oude tandenborstel zijn, maar een schuursponsje volstaat vaak ook. 

Maak de voegen nat met het warme water en begin simpelweg te schrobben! Als het opgehoopte vuil niet al te ingesleten is, is dit voldoende om je voegen weer brandschoon te krijgen. 

Schimmel verwijderen uit voegen

Benodigdheden:

 • Witte azijn of schoonmaakazijn
 • Borstel of schuursponsje
 • Plantenspuit
 • Warm water, en eventueel een emmer en doek

De badkamer is door de hoeveelheid vocht een ideale plek voor schimmel om zich te ontwikkelen. Schimmel in de voegen is te herkennen aan de donkere kleur, wat zich vaak uit in een gestippeld patroon.

Azijn werkt fantastisch tegen schimmel. Om de schimmel aan te pakken gebruik je onverdunde witte azijn of schoonmaakazijn in een plantenspuit.

Zelf schoonmaakmiddel maken

Spuit het mengsel royaal op de beschimmelde voegen, wacht minstens 30 minuten en laat de tijd het harde werk doen. Zorg in de tussentijd dat je een raampje open zet! Vervolgens gebruik je je borstel of spons om het mengsel en de schimmel uit de voegen te schrobben. De laatste stap is het afspoelen van de voegen met water rechtstreeks uit de douchekop, of middels een doek en schoon warm water.

Check ook ons artikel voor het verwijderen van schimmel op het plafond in de badkamer.

Gebruik baksoda voor de voegen van natuurstenen tegels

Benodigdheden:

 • Baksoda / zuiveringszout
 • Borstel of schuursponsje
 • Warm water, en eventueel een emmer en doek

Voor tegels van natuursteen is het af te raden om azijn te gebruiken, aangezien dit het materiaal kan aantasten. In dat geval kun je het beste een papje maken van gelijke delen baksoda (zuiveringszout) en water. Breng dat aan op de voegen middels een borstel of spons en wacht minstens 30 minuten.

Vervolgens gebruik je je borstel of spons om het mengsel en de schimmel van de voegen te schrobben. De laatste stap is het afnemen van de tegels en voegen middels een schone doek en warm water, of in het geval van de douche kun je de douchekop gebruiken om alle restjes met water weg te spoelen. 

Meer tips lezen over natuursteen schoonmaken? Check ons artikel Hoe natuursteen schoonmaken in huis?

Overige verkleuringen in de voegen aanpakken

Benodigdheden:

 • Bleek of een speciale voegenreiniger
 • Borstel of schuursponsje
 • Plantenspuit
 • Warm water, en eventueel een emmer en doek

Zijn je voegen inmiddels vrij van vuil en schimmel, maar heb je nog steeds last van verkleuringen in de voegen? Dan is het tijd voor grover geschut. 

Meng in een plantenspuit 1 deel bleek op 4 delen water, bijvoorbeeld 25 centiliter op 1 liter water. Spuit hier de voegen mee in en wacht minstens 10 minuten alvorens je aan het schrobben gaat met een borstel of schuurspons. Neem de tegels en voegen vervolgens af met een schone doek en warm water, of zet er de douchekop met warm water op.

Bleek is schadelijk voor je gezondheid, zet dus voldoende ramen open om te voorkomen dat je het inademt! 

De tijd het harde werk laten doen

Heb je wel even de tijd, en wil je niet zo hard hoeven boenen? Laat de ingespoten voegen dan minstens 3 uur met rust en laat de mix goed intrekken. Vervolgens hoef je niet te schrobben of boenen, maar spoel je enkel het residu af met water en eventueel een schone doek! 

Kant-en-klare voegenreiniger

Uiteraard bestaan er ook diverse kant-en-klare schoonmaakmiddelen specifiek voor het reinigen van voegen. Het voordeel van de standaard huishoudmiddelen welke we benoemen in dit artikel is dat je ze vaak al in huis hebt en je niet speciaal een tripje naar de winkel hoeft te maken. 

Het voordeel van een speciale voegenreiniger is echter dat je door het grote aanbod vaak precies dat middel kunt gebruiken welke relevant is voor jouw situatie. Volg de bijbehorende instructies nauw op om het beste resultaat te krijgen!

Voegen verven

Kwast om voegen te verven

Heb je alle bovenstaande stappen doorlopen, maar nog steeds niet het gewenste resultaat bereikt? Of wil je direct een gegarandeerd resultaat? Voegen verven kan dan de oplossing zijn! 

Maak vooraf aan het verven de voegen echter wel goed schoon met behulp van een spons of borstel, warm water en een drupje afwasmiddel. Hierdoor kan de verf goed hechten aan een schone voeg, vrij van opgehoopt vuil. 

Je kunt het beste speciale voegenverf kopen, zodat de verf zich alleen hecht aan voegen en zo van de tegels kan worden afgeveegd. Hierdoor hoef je minder precies te werken en ben je sneller klaar! Sommige merken verkopen ook een voegenstift, waardoor je nog gemakkelijker binnen de lijntjes kan blijven.

Uiteraard is voegenverf of een voegenstift niet alleen in wit verkrijgbaar. Wil je liever een zwarte, grijze of een felgekleurde voeg? Alles is tegenwoordig mogelijk!

Hoe bescherm je voegen en hou je ze langer wit?

Heb je je voegen eenmaal mooi schoon en in de gewenste kleur? Zorg dan dat je de voegen goed beschermd, zodat je het schoonmaakproces zo min mogelijk hoeft te herhalen. 

Speciale voegen beschermers en coatings zorgen ervoor dat je voegen water, kalk, en vuil afstoten, en gaat ook verkleuring tegen. Er bestaan verschillende merken en middelen, met elk z’n eigen instructies.

Over het algemeen geldt:
1. Maak de voegen eerst goed schoon en laat ze helemaal drogen.
2. Breng de voegen beschermer / coating aan.
3. Laat de beschermer of coating goed drogen voor gebruik van de ruimte!

Conclusie

Qua conclusie kunnen we stellen dat er verschillende gemakkelijke middelen en manieren zijn om je voegen met geringe tijd en moeite weer mooi schoon te krijgen! Er zijn genoeg huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die je waarschijnlijk reeds in huis hebt, en die top werken om deze schoonmaakklus te tackelen. Tenslotte kun je ook overwegen je voegen te schilderen voor een gegarandeerd mooi eindresultaat. 

Veelgestelde vragen

Hoe maak je zelf een milieuvriendelijke reiniger om voegen schoon te maken?

Maak een papje van gelijke delen baksoda (zuiveringszout) en water. Breng dit aan op je voegen en laat het 30 minuten inwerken! Schrob vervolgens met een borstel en neem af met water en een schone doek.

Kan tandpasta voegen schoon en wit maken?

Ja, smeer tandpasta met een oude tandenborstel op je voegen en laat het intrekken. Het resultaat: witte voegen op een goedkope manier! En tandpasta wat op de randen van de tegels terecht komt kun je gemakkelijk wegvegen.

Is het veilig om schoonmaakazijn te gebruiken om voegen schoon te maken?

Voor vele soorten tegels is het prima als deze in aanraking komen met schoonmaakazijn. Zorg ervoor dat je een helft schoonmaakazijn mengt met een helft water, en breng dit aan op je voegen. Schrobben met een borstel of schuurspons zorgt ervoor dat je voegen weer vuil- en schimmelvrij worden! Voor natuurstenen tegels is het aan te raden baksoda in plaats van azijn te gebruiken.

Share