De afzuigkap schoonmaken – zo doe je dat!

afzuigkap schoonmaken

De afzuigkap schoonmaken is meestal niet het favoriete klusje in huis. Maar belangrijk om te doen is het wel! Vieze filters zorgen voor een harder geluid, een hoger stroomverbruik en bovendien is het een brandgevaar.

De afzuigkap schoonmaken doe je in 3 stappen. Eerst verwijder je de vetfilters die je laat weken in een ontvettende oplossing of je stopt ze in de vaatwasser. Vervolgens maak je de vetresten aan de binnenkant van de afzuigkap schoon. Gebruik altijd een milde ontvetter zoals afwasmiddel of groene zeep. Tot slot poets je de buitenkant van de afzuigkap weer mooi op met een microvezeldoek. Tip: een paar druppels olie zorgt voor een beschermende laag welke stof en vet afstoot! 

Hoewel de afzuigkap schoonmaken niet moeilijk is, is het wel van belang dat je weet hoe je het precies doet. Sommige populaire schoonmaakmiddelen kunnen de materialen van een afzuigkap beschadigen. Lees in dit artikel hoe je de afzuigkap schoonmaken het beste kunt aanpakken.

Waarom regelmatig de afzuigkap schoonmaken?

De functie van een afzuigkap is om de stoom en geur op te zuigen welke vrijkomen uit de pruttelende pannen op het fornuis. Je kunt je voorstellen dat er daarbij ook automatisch vet en stof wordt opgezogen. Om de afzuigkap hiertegen te beschermen, bevat een afzuigkap zogenoemde vetfilters.

Na verloop van tijd heeft het vetfilter teveel vet verzameld. Het gevolg is dat de motor van de afzuigkap harder moet werken om hetzelfde resultaat te behalen. Dit houdt niet alleen in dat je afzuigkap luider wordt, het betekent ook dat er meer energie wordt verbruikt en dus gaat je stroomrekening omhoog… ai!

Tot slot kan bij vlam in de pan het vuur makkelijker overslaan op de afzuigkap als deze vol vet zit. Genoeg redenen dus om regelmatig je afzuigkap schoon te maken!

De afzuigkap schoonmaken: de stappen

Hou de onderstaande stappen aan voor het effectief schoonmaken van de afzuigkap. 


1. De filters schoonmaken

afzuigkap schoonmaken

De vetfilters zijn de roosters en zitten recht boven het fornuis. Je verwijderd ze door ze los te klikken. Er zijn 2 manieren om ze schoon te maken.


Vaatwasmachine

Indien de vetfilters van roestvrijstaal (RVS) zijn, kun je ze reinigen in de vaatwasser met een vaatwastablet. Leg ze horizontaal in het rek met de vette kant naar beneden. Een kort wasprogramma op maximaal 65 graden is the way to go!


Laten weken

Mocht in de handleiding van je afzuigkap niet expliciet staan dat de vetfilters in de vaatwasser kunnen, dan kun je ze het beste laten weken in water met een ontvettend middel. Laat minimaal 20 minuten weken in heet water met afwasmiddel of groene zeep. Vervolgens afspoelen onder stromend warm water en afdrogen met een doek.

Passen de roosters niet in je gootsteen of emmer? Gebruik dan dezelfde oplossing in een plantenspuit en spray er op los! Laat minimaal 20 minuten zitten en spoel daarna af onder de warme kraan. 

Koolstoffilters

Naast vetfilters hebben sommige afzuigkappen ook koolstoffilters. Afzuigkappen die geen afvoer naar buiten hebben bevatten meestal zo’n koolstoffilter. Dit filter zorgt ervoor dat de lucht welke opgezogen wordt, door de afzuigkap gefilterd wordt, en weer schoon de ruimte terug in wordt geblazen.

De meeste soorten koolstoffilters kun je niet wassen en moet je in dat geval vervangen. Het schoonmaken of vervangen van de koolstoffilter doe je eens per 6 maanden.


2. De binnenkant van de afzuigkap schoonmaken

afzuigkap schoonmaken

Nu de filters verwijderd zijn kun je de binnenkant van de afzuigkap zien. Je zult je misschien verbazen, maar daar kan het ook nog een aardig vette boel zijn! Gebruik de damp van een pan kokend water met citroen om het vet op natuurlijke wijze los te weken. 

  • Neem een grote pan en zorg dat de afzuigkap uit staat
  • Breng water en citroenpartjes of citroensap aan de kook
  • Laat 20 minuten koken zodat de damp zijn werk kan doen
  • Verwijder de pan van het fornuis
  • Veeg met een zachte doek het vet van de binnenkant van de afzuigkap weg


3. De buitenkant van de afzuigkap schoonmaken 

Ook de buitenkant van de afzuigkap kun je het beste schoonmaken met een milde reiniger. Een warm sopje met afwasmiddel of groene zeep is onschadelijk voor welke type afzuigkapmateriaal dan ook. Daarmee zit je dus altijd goed! Voor RVS afzuigkappen kun je ook een speciale RVS reiniger gebruiken.

Breng je schoonmaakoplossing aan met een zachte spons of doek, en wrijf de vetvlekken schoon. Drogen en oppoetsen doe je het beste met een droge microvezeldoek. Doe tot slot een paar druppels babyolie of olijfolie op je doek. Hiermee breng je een beschermlaag aan die stof en vet afstoot! Ook gaat je afzuigkap er mooi van glanzen. 

Klik tot slot de vetfilters weer terug in de afzuigkap, en hij kan er weer een tijdje tegenaan!


Tip:
Twijfel je over de materialen of specificaties van je afzuigkap en heb je de handleiding niet meer? Met het merk en modelnaam van de afzuigkap kun je vaak de handleiding ook online vinden, zodat je alsnog bijvoorbeeld de schoonmaakinstructies kunt nakijken. 

Hoe vaak de afzuigkap schoonmaken?

afzuigkap schoonmaken


Een richtlijn hoe vaak je elk onderdeel zou moeten schoonmaken:

  • Vetfilters: elke 2 maanden
  • Koolstoffilters: elke 6 maanden
  • Binnenkant afzuigkap: elke 2 maanden
  • Buitenkant afzuigkap: zo vaak als het oog wil!


Eenmaal lekker bezig in de keuken? Ga dan ook aan de slag met:

Veelgestelde vragen

Kunnen de filters van de afzuigkap in de vaatwasser?

Alleen vetfilters van RVS kunnen in de vaatwasser! Leg de filters horizontaal in het rek met de vette kant naar beneden. Voeg een vaatwastablet toe, en draai een kort programma op maximaal 65 graden. Filters van andere materialen kun je het beste handmatig laten weken en wassen met een mild vetoplossend middel zoals groene zeep of afwasmiddel.

Hoe vaak moet je een afzuigkap schoonmaken?

– Vetfilters: elke 2 maanden
– Koolstoffilters: elke 6 maanden
– Binnenkant afzuigkap: elke 2 maanden
– Buitenkant afzuigkap: zo vaak als het oog wil!

Hoe maak je de buitenkant van een afzuigkap streeploos schoon?

Mix warm water met wat afwasmiddel of groene zeep. Breng dit aan op de afzuigkap met een zachte spons en wrijf vetvlekken en stof weg. Naderhand drogen en oppoetsen met een droge mocrovezeldoek. Enkele druppels babyolie of olijfolie op je doek zorgt niet alleen voor een glanzend resultaat, maar ook voor een beschermlaag welke vet en stof afstoot!

Share